Esports 22/07/2012

El Tour de França parla anglès

Albert Rabadan
2 min
El ciclista britànic de l'equip Sky Bradley Wiggins va fer una nova exhibició en la contrarellotge de 53,5 km d'ahir.

Janez Brajkovic, l'eslovè que avui acabarà novè a la general del Tour de França, piulava el següent després de la primera contrarellotge de la cursa: "Fa dos anys tothom es reia de l'equip Sky per provar milions de coses per millorar el seu rendiment. Ara que estan volant és fàcil dir que estan fent alguna cosa [referint-se al dopatge]. Doncs sí, l'estan fent: a nivell d'entrenament, nutrició, dedicació, etc. S'ho han merescut".

I és que ahir, en la segona i última cursa cronometrada llarga de l'edició (53,5 km de recorregut entre Bonneval i Chartres), es va repetir la història. L'incontestable guanyador del Tour, el britànic Bradley Wiggins, es va emportar l'etapa amb un domini al més pur estil del seu ídol d'infància, Miguel Indurain, seguit del seu company Chris Froome, que serà també segon a la general final. El navarrès, per cert, li va regalar un mocador de Sant Fermí signat durant la cursa.

El projecte britànic

El triomf de Wiggins tanca el cercle dels gairebé deu anys de feina de Dave Brailsford al capdavant del ciclisme britànic. Quan va començar a plantejar el projecte, després de la sortida des de Londres del Tour de França del 2007, la seva voluntat era incorporar al fons en carretera totes les metodologies que l'havien portat a dominar el ciclisme en pista.

Wiggins era el símbol d'aquell grup. Ell, que havia estat quart en aquell pròleg londinenc, era el vigent campió olímpic de persecució individual, un títol que va revalidar a Pequín, a més de sumar-hi la modalitat per equips. I amb aquest grup de tècnics i aquesta manera de treballar, ha arribat a dalt de tot.

Per Brailsford la clau de l'èxit és el que anomena els guanys marginals . "Fer molt bé les petites coses" és la seva frase de capçalera. Així, Sky destina gran part dels seus incomptables recursos a cuidar cada detall. Des d'ajustar un centímetre la bicicleta fins a entrenar en un garatge a 40 graus per simular la calor del juliol francès. I és en les contrarellotges -en les quals Wiggins ha deixat sentenciada la cursa amb dos triomfs d'etapa- en què tota aquesta feina es pot comprovar millor.

stats