CICLISME
Esports 04/07/2015

El Tour comença sense rei clar

El Purito parteix amb ambició per estat de forma i recorregut

Albert Rabadan
2 min
Alberto Contador, que ve de guanyar el Giro d’Itàlia, és un dels quatre aspirants -o Big Four- a endur-se el Tour de França.

BarcelonaAvui, a les dues del migdia, amb la sortida del campió eritreu Daniel Teklehaimanot, es donarà per començat el Tour de França 2015 amb una contrarellotge de 13,4 km a la ciutat d’Utrecht (els Països Baixos), en una de les habituals sortides fora de territori francès que fa la cursa ciclista més important del món. Sorprenentment, serà l’única crono individual en tot el recorregut, que s’allargarà en 21 etapes i dos dies de descans fins al final, a París el 26 d’aquest mes.

Tot i semblar un tòpic, aquest és un Tour dissenyat per als escaladors, ja que a part d’aquesta primera etapa només hauran de superar una contrarellotge per equips de 28 km el vuitè dia. Amb tot, la primera setmana estarà plena de trampes abans de l’arribada de l’alta muntanya als Pirineus i als Alps les dues setmanes següents: no només per finals dignes de clàssica com el mur d’Huy, sinó per la nova inclusió d’una jornada amb trams de llambordes de la París-Roubaix, a la quarta etapa.

El sicilià, defensor del títol, forma part del que la premsa anglosaxona ha començat a anomenar Big Four, els quatre grans aspirants a la victòria final, juntament amb Alberto Contador, que ve de guanyar el Giro d’Itàlia; el britànic Chris Froome, guanyador fa dos anys i recent vencedor del prestigiós Dauphiné, i el colombià Nairo Quintana, absent l’any passat després de sorprendre amb un segon lloc en el seu debut l’any 2013, però que torna més madur, amb un Giro al palmarès i un equip molt sòlid encapçalat pel versàtil Alejandro Valverde.

El mateix Valverde, si corrés en un altre equip, formaria part de la segona línia d’aspirants al podi de París en una de les edicions del Tour més obertes i a la vegada amb més nivell de participació. A més de l’esperança nacional, Thibaut Pinot, tercer l’edició passada, o del nord-americà Tejay van Garderen, en aquest grup hi ha el català Joaquim Rodríguez.

El Purito ha tornat a centrar la seva temporada al voltant de la cursa en què va aconseguir pujar al podi de manera històrica el 2013, després d’un any de mala sort amb les lesions. El català no ha fet un any especialment brillant, però la victòria a la Volta al País Basc i un recent Dauphiné sòlid i corrent de menys a més li han fet recuperar la confiança. “És un Tour molt obert amb totes les arribades en altura que hi ha, i a mi em ve perfecte perquè amb prou feines hi ha contrarellotges”, explicava ahir a la roda de premsa prèvia a la cursa. “Per això les possibilitats són molt obertes, i no només per als quatre favorits reconeguts per tothom; serà un Tour molt boig i nerviós”, preveia. El líder de l’equip Katiuixa té, a més, la possibilitat de vestir el mallot groc de líder el tercer dia en un final al mur d’Huy que s’adapta totalment a les seves característiques explosives.

stats