L'EQUIP NO ENTRENARÀ A L'EMIRATES
Esports 14/02/2011

Viatjar a Europa, l'espineta de Guardiola

Toni Padilla
4 min
Perfeccionista, CampionsQue

BarcelonaCada entrenador afronta d'una manera diferent els partits de competició europea. José Mourinho, per exemple, des de fa anys ha decidit presenciar en directe l'últim partit de lliga del seu rival, encara que això l'obligui a creuar tota Europa per anar a Rússia, com va fer la temporada passada per veure en acció el Rubin Kazan. Arsène Wenger, el tècnic de l'Arsenal, sempre que juga com a visitant fa entrenar-se els seus homes a les instal·lacions del club al nord de Londres, i tot seguit vola a l'escenari del partit, on només ell i un jugador trepitgen l'estadi per parlar amb la premsa.

Des de gairebé sempre, el Barça viatja el dia anterior als partits europeus, al matí. Arriba, descansa a l'hotel, s'entrena a la tarda a l'estadi després de la roda de premsa de Guardiola i un jugador, i fa nit. Però el tècnic de Santpedor ha decidit canviar aquesta dinàmica de cara al partit de dimecres a Londres davant de l'Arsenal.

A diferència d'altres ocasions, el Barça no s'exercitarà a l'escenari on jugarà el partit de la Lliga de Campions. Així, dimarts s'entrenarà al matí a Sant Joan Despí, a partir de les 12 h, i després de dinar agafarà el vol que el traslladarà a Londres. Un cop allà, Guardiola i un jugador atendran els mitjans de comunicació a l'Emirates Stadium a partir de les 19.45 h (hora anglesa). La resta de jugadors ja seran a l'hotel descansant. Parlant de Guardiola, aquest canvi no és circumstancial. És un canvi pensat i raonat, que podria repetir-se en el futur.

Canviar la dinàmica

Guardiola no inventa res de nou, però busca millorar. Perfeccionista, pensa constantment com pot acostar-se mica en mica a aquella utopia anomenada perfecció. El model d'entrenar-se a casa i acte seguit volar cap al destí del matx sense entrenar-se a l'escenari del partit és prou normal en els clubs anglesos, i la temporada passada l'Inter de Mourinho també ho va fer abans del partit de tornada de les semifinals de la Lliga de Campions.

Que el canvi arribi ara però, obeeix a diferents raons. Per començar, el destí afavoreix el canvi, ja que els partits a destins llunyans com Kazan o Kíev obliguen a viatjar amb temps, entrenar-se ja allà i fins i tot fer dues nits fora. Londres però, permet volar després de la sessió d'entrenament. I en segon lloc, Guardiola no està del tot satisfet amb l'actuació de l'equip en els partits jugats a la Lliga de Campions com a visitant: dos empats sense dominar gaire el joc a Copenhaguen i Kazan i un triomf còmode davant d'un rival no gaire fort com el Panathinaikòs. A més, el Barça no ha guanyat cap dels dos partits d'anada de vuitens de final de la Lliga de Campions a domicili amb Guardiola a la banqueta: dos empats, els dos 1-1, al camp de l'Stuttgart i de l'Olympique de Lió. I empatar, per Guardiola, no és suficient.

El pes de les estadístiques

El problema, però, no és el rendiment només en aquests dos partits, sinó en tots els desplaçaments de Lliga de Campions. El primer viatge europeu del Barça de Guardiola va ser al camp del Wisla de Cracòvia a la prèvia de la Lliga de Campions; partit de tràmit, ja que el Barça havia golejat a l'anada, i que va finalitzar amb derrota, 1-0.

Des de llavors, el Barça ha jugat 16 partits de la Lliga de Campions com a visitant -sense incloure la final de Roma-, i només ha aconseguit la victòria en cinc partits (Xakhtar Donetsk, Sporting de Portugal i Basilea, la primera temporada; Kíev, la segona, i Panathinaikòs, enguany). La resta, nou empats i dues derrotes, la de Cracòvia i la dolorosa davant de l'Inter de Mourinho a l'anada de les semifinals de la temporada passada, en aquell viatge marcat pel caos aeri provocat per les cendres volcàniques de l'Eyjafjallajökull.

Massa empats, fet que amoïna Guardiola. Per exemple, si mirem tots els desplaçaments de lliga del Barça de Guardiola, veiem que s'han guanyat els 75% dels enfrontaments: 36 de 48, amb 8 empats i 4 derrotes. En canvi, a la Lliga de Campions la mitjana de victòries és del 31,25%, i sempre que s'ha jugat en un estadi de primer nivell, el Barça no ha aconseguit imposar-se al marcador: empat a San Siro amb l'Inter, derrota al mateix escenari a les semifinals, i els empats als camps del Chelsea, el Bayern, l'Arsenal o l'Olympique de Lió.

Un dels canvis per intentar corregir aquesta dinàmica és modificar el full de ruta, el programa dels desplaçaments. Intentar que l'equip passi menys hores fora de casa, que trenqui el mínim possible la rutina, permetre que el desplaçament s'assembli al màxim als de Primera, en què la fórmula de viatjar el mateix dia ha funcionat molt bé.

Un equip casolà

El tècnic de Santpedor defensa a ultrança que, sempre que sigui possible, els jugadors dormin poc fora. Per això un dels principals canvis que ha introduït des que és tècnic del primer equip es potenciar els desplaçaments de lliga el mateix dia del partit, tot i que això ha provocat algun ensurt com aquell de Pamplona. A la posterior roda de premsa, però, Guardiola va deixar prou clar que vol evitar massa hores d'hotel als jugadors: "Els jugadors s'avorreixen si passen massa hores als hotels. M'agrada que puguin estar més temps amb les seves famílies". Pensa això, i ho defensa. I quan toquen partits de competicions europees, aquesta dinàmica es trenca.

La UEFA mana

Com que la UEFA obliga els equips visitants a fer la roda de premsa prèvia als partits a l'escenari del partit -han de parlar el tècnic i un jugador-, l'opció de volar el mateix dia queda descartada. El canvi doncs, ha estat entrenar a casa i viatjar després, tal com fan molts equips. Si la cosa funciona, es podria seguir posant en pràctica a mesura que l'equip vagi passant eliminatòries.

Avui, doncs, l'equip torna a la feina en la que serà la primera de les dues sessions d'entrenament abans de tornar a l'Emirates, on la temporada passada es va jugar el millor partit com a visitant en competicions europees. Tot i que el matx va finalitzar amb empat a dos gràcies als gols de Cesc, de penal, i Walcott que van salvar un Arsenal que va patir de valent davant d'un Barça brillant. Però per Guardiola no n'hi ha prou d'empatar jugant bé. Toca guanyar, i per això segueix repensant el dia a dia de l'equip.

stats