BARÇA
Esports 31/08/2011

Victor Valdés, el principi i el final del sistema del Barça

Toni Padilla
2 min
Victor Valdés, el principi i El final del sistema del Barça

Jugant contra el Vila-real, Victor Valdés es va convertir en el porter amb més partits oficials jugats amb el Barça, igualant els 410 d'Andoni Zubizarreta. Josep Guardiola va aprofitar aquest fet per bromejar sobre el sistema tàctic utilitzat davant de l'equip de la Plana, en comentar: "Ha estat un homenatge a Zubizarreta, que va ser el primer que va patir un 3-4-3".

Als seus 29 anys, Valdés sap que passen les hores que el separen del partit en què superarà la xifra de Zubizarreta, segurament a Sant Sebastià. Valdés, el noi que Van Gaal va enviar de tornada al filial quan tenia fama d'indòmit, ha aconseguit de mica en mica posar-se a l'altura de noms com els de Plattko, Ramallets, Sadurní, Urruti i Zubizarreta. Els ha superat a nivell de títols, i finalment també els ha superat en partits. "És el millor, no hi ha dubte", deia en el seu moment Salvador Sadurní. "Sempre he cregut en ell", afegeix Antoni Ramallets, un dels grans defensor del porter català.

Valdés ja fa molt que va deixar enrere aquella època en què la seva presència sota els pals generava debats. Ara, si de cas, el debat és saber si és millor que Iker Casillas i mereix ser titular a la selecció. "Hauria de jugar en Víctor", diu Sadurní. "Els dos són molt bons", diu, més diplomàtic, Ramallets. Per a Valdés, però, el que és important és estar concentrat cada dia i no oblidar que la sort d'un porter, molts cops, depèn dels detalls. "Sense aquella final de la Lliga de Campions de París jo potser ara mateix no seria porter del Barça", admetia després del partit contra el Vila-real recordant aquella final en què va fer-se un fart de negar el gol a Henry i Ljungberg.

La de París va ser la primera de les tres Lligues de Campions que ja ha guanyat un porter que no deixa de rebre elogis. I molts provenen d'un Guardiola que destaca la capacitat del seu número 1 per participar en el joc com a primer home que dóna sortida a la pilota. Si en la major part d'equips el porter la cedeix i es limita a esperar, al Barça Valdés forma part del joc. "Sempre diem que si no podem per un costat, busquem el Víctor i ell canvia el joc a l'altra banda", apunta Guardiola, destacant el fantàstic joc amb els peus d'un porter que molts cops acaba els partits amb més passades d'èxit amb el peu que migcampistes rivals. "En Víctor manté la circulació de la pilota", afegeix un Guardiola que també valora la capacitat de concentració d'un porter "fantàstic en l'un contra un", segons Sadurní.

Ser porter al Barça no ha estat mai fàcil. Però Valdés ha desterrat tot debat inaugurant una nova filosofia a la porteria. La d'un porter brillant quan rep xuts, però que forma part del sistema de joc quan es té la pilota. El seu partit 410, de fet, va jugar-se amb un 1-3-4-3. I aquest "1" era Valdés. El principi i el final del sistema del Barça.

stats