Esports 16/06/2012

Vilanova: "Perdré totes les comparacions amb el Pep"

Tito Vilanova ja és el nou entrenador del Barça. Ahir el tècnic va signar el seu contracte, que el vincula al club per les pròximes dues temporades, i va afirmar que no hi haurà gaires canvis en la nova etapa.

Nuria García / Martí Molina
3 min
CONTINUÏTAT
 Vilanova va ser presentat amb Rosell i Zubizarreta. El tècnic va dir que fins ara ell prenia les decisions amb Guardiola i que, per tant, d'ara endavant hi haurà pocs canvis.

BARCELONAVestit amb camisa i corbata, deixant de banda almenys per un dia el xandall, i amb un posat més aviat seriós però que denotava confiança. Així va arribar ahir Francesc Tito Vilanova al Camp Nou per rubricar el contracte que el lliga amb el club per les dues temporades vinents.

El nou tècnic del primer equip blaugrana va viure el seu primer dia estrenant el càrrec amb la tan esperada primera roda de premsa. Després de tant parlar sobre Vilanova, ahir tocava escoltar-lo. Un acte mutitudinari davant de més d'un centenar de periodistes que, a la vegada, servia de presentació, on també van assistir el president del club, Sandro Rosell, i el director esportiu del futbol professional, Andoni Zubizarreta.

"Totes les comparacions amb Pep Guardiola les perdré. Totes", es va afanyar a dir davant els mitjans, de seguida que li recordaven la figura de l'anterior entrenador. Vilanova és plenament conscient que igualar els èxits de l'era Guardiola és una quimera. "Cap entrenador s'havia trobat amb això, que li oferissin el càrrec després d'una etapa tan triomfant", deia. "Repetir un cicle com aquest és molt difícil", afegia. Però no per això deixarà d'intentar-ho: "No he vingut a competir amb ningú, sinó a fer la meva feina. He tingut la gran sort de ser aquí i guanyar 14 títols. Si en guanyo un altre, no em farà pas més il·lusió que la resta. I si no pot ser així, me n'aniré amb aquests 14". Un comentari que va rebre el vistiplau d'un president Sandro Rosell molt rialler ahir. Rosell, de fet, va aprofitar aquests moment per deixar anar una frase adreçant-se al nou entrenador amb un missatge entre línies: "No has de fer cas de les comparacions, perquè sempre hi surts perdent. Si va bé, perquè l'herència era bona. I si va malament, perquè has destrossat el que hi havia".

La posada en escena de Tito Vilanova va anar de menys a més. Primer va llegir un breu comunicat. Se'l veia incòmode, potser un xic nerviós. Va dir-lo amb pressa, abans de donar pas a les preguntes dels periodistes. De mica en mica es va anar asserenant fins a acabar transmetent un missatge de seguretat i confiança. També va haver-hi temps per exhibir una mica de caràcter, quan va ser taxatiu davant la pregunta sobre com és la seva relació amb Sandro Rosell: "És boníssima, si no no seria aquí. Si abans de començar ja tinguéssim mala relació, estaríem arreglats", va apuntar.

Una decisió pensada

El nou tècnic va explicar com va assabentar-se de la decisió del club de comptar amb ell: "Després del partit del Chelsea, el Pep em va cridar al seu despatx i em va dir que necessitava descansar. En aquell moment, em va dir que possiblement el club em diria de quedar-me l'equip. En un primer moment em va sorprendre, perquè jo no havia sentit mai res d'això. L'endemà, en una reunió amb el president i el director esportiu, el Pep diu que vol descansar i va ser llavors quan em van oferir l'equip. Jo els vaig demanar temps per pensar-m'ho, perquè jo també he tingut un desgast molt gran aquests anys i més venint de la situació personal de què venia. Quan t'ofereixen el Barça i ets culer, no pots dir que no. Ho he agafat amb tota la il·lusió del món de tirar-ho endavant", va relatar Tito Vilanova.

"No ho vam dubtar ni un moment quan Zubi ens va proposar Tito Vilanova. Representa l'ideari que volem oferir -va beneir el president Rosell-. Només em faltava fer-li dues preguntes, mirant-lo als ulls: si estava bé de salut i si li feia il·lusió. Us puc assegurar que està com un roure i que li fa molta il·lusió". Rosell cedia la paraula al director esportiu i Zubizarreta afegia: "L'hem triat perquè s'hi atreveix. Sap que ha de complir unes expectatives altes".

Pocs canvis

La fórmula de l'èxit que va conduir el Barça a guanyar-ho pràcticament tot durant quatre temporades la van rubricar Vilanova i Guardiola. "El Pep era qui transmetia el missatge, però moltes coses me les comentava. En la majoria hi estàvem d'acord. Després de 5 anys [quatre amb el primer equip i un al filial] mai no hi va haver cap mala paraula. Crec que no hi ha cap matrimoni al món que ho superi", va concloure amb ironia.

De fet, el nou entrenador va deixar clar que no hi haurà gaires canvis en el dia a dia. Per exemple, viatjant el mateix dia de partit. "Ho vam comentar amb el Pep, i si aquella vegada hi estava d'acord, avui també".

stats