ESPANYOL
Esports 30/08/2011

Weiss: una nissaga futbolística que aterra a Cornellà-El Prat

Toni Padilla
2 min
Vladimir Weiss en acció amb la selecció eslovaca, el seleccionador de la qual és el seu pare.

Quan Vladimir Weiss tenia un any, el seu pare va jugar el Mundial de futbol del 1990. Txecoslovàquia vivia els últims anys d'unitat abans de la Revolució de Vellut, que va separar el destí dels txecs i els eslovacs. De fet, el nou jugador de l'Espanyol gairebé no té records d'aquell difunt estat que van defensar sobre la gespa tant el seu pare com el seu avi.

L'Espanyol va arribar ahir a un principi d'acord per obtenir la cessió d'aquest mitja punta eslovac, propietat del Manchester City. El nou ric del futbol anglès el cedeix per tercer cop, ja que no el vol vendre en espera de si explota per convertir-se en una gran estrella. Extrem que pot jugar per les dues bandes - la seva posició natural és per la dreta- o de segona punta, Weiss escriurà el nom de l'Espanyol al llibre de la seva nissaga familiar. Darrere d'aquest cognom d'arrel alemanya que vol dir blanc , s'hi amaga una família que ha fet història sobre els camps de futbol. Tant el seu avi com el seu pare comparteixen nom (Vladimir), i tots tres han optat pel futbol a com a modus vivendi . L'avi, nascut a Vrutky just quan l'ombra de la Segona Guerra Mundial queia sobre Europa, el 1939, va ser un defensa fidel als colors de l'Inter de Bratislava, amb el qual va guanyar una Lliga. Defensant la Txecoslovàquia socialista, es penjaria al coll una medalla olímpica de plata, el 1964, quan a Tòquio es va fer un gol en pròpia porta en la final contra els hongaresos.

El mateix any en què un Weiss jugava aquest partit al Japó, naixia el segon Weiss a Bratislava. El pare del nou jugador blanc-i-blau va avançar la posició i va passar a ser migcampista, i després d'anys de fidelitat a l'Inter, va provar sort en diversos clubs. El segon Weiss en calça curta jugaria el Mundial del 1990 - els txecoslovacs van arribar fins als quarts de final-, però ha destacat com a tècnic. Després de brillar a l'Artmedia, al qual va fer campió de Lliga, es va convertir en seleccionador eslovac, i va aconseguir el miracle de portar la selecció al Mundial de Sud-àfrica, en superar en la fase de classificació els txecs. Els eslovacs, a més, van accedir als vuitens de final derrotant Itàlia en un partit històric a l'Ellis Park.

Si l'avi va fer història al Japó, el pare va fer-ho a Sud-àfrica. I ho va fer amb el fill sobre la gespa, ja que el jove Vladimir Weiss va ser titular al Mundial, amb 20 anys, jugant d'extrem. L'avi defensava. El pare era migcampista, i el fill ataca. I ho farà vestit de blanc-i-blau. Els colors de la selecció eslovaca.

stats