Joan BotellaJaume Asens, CATEDRÀTIC DE CIÈNCIA POLÍTICA DE LA UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONACOMISSIÓ DE DEFENSA DELS DRETS DE LES PERSONES DEL COL·LEGI D'ADVOCATS DE BCN
Esports 23/05/2012

Xiular el rei i l'himne és llibertat d'expressió, segons els experts

1 min

1. ¿Una xiulada massiva al rei i a l'himne d'Espanya és un ultratge?

2. ¿Té límit la llibertat d'expressió en un espectacle de masses?

3. En qualsevol cas, ¿es pot aplicar aquest límit de manera preventiva?

1. Em semblaria exagerat considerar-ho com a tal. Pot ser groller però en cap cas és un delicte.

2. Hi ha casos, manifestacions o símbols que estan taxativament prohibits, però la regla general és la llibertat d'expressió. En tot cas cal distingir entre els fets individuals i els col·lectius (i organitzats), encara que aquests últims també estan emparats per la llibertat d'expressió.

3. No, en cap cas es poden fer coses d'aquestes de manera preventiva. Un ciutadà ha de poder fer el que li sembla i, si convé, després serà castigat. Però el que no hi pot haver és censura prèvia. No es pot demanar un jurament previ sobre què es farà o deixarà de fer en un partit de futbol.

1. En una societat pretesament democràtica una xiulada és un sa exercici de crítica i catarsi ciutadana emparat per la llibertat d'expressió. I és més legítim que mai en un context de descrèdit d'una institució i un himne que representen l'herència política del franquisme.

2. La llibertat d'expressió té pocs límits. Sorprèn que Aguirre calli davant l'exhibició de banderes franquistes en camps de la seva comunitat o la manifestació falangista.

3. Pretendre prohibir que es xiuli obeeix a una concepció franquista dels drets i les llibertats. En dret penal es pot actuar quan s'ha produït l'il·lícit penal, no preventivament. Els pensaments no delinqueixen.

stats