FUTBOL FEMENÍ
Esports 03/06/2012

42 anys de lluita per alçar una lliga històrica

Natalia Arroyo
2 min
El Barça femení va debutar en un amistós benèfic el matí de Nadal de l'any 1970 contra la UE Centelles davant 60.000 espectadors al Camp Nou.

Cap de les actuals campiones de la Primera Divisió femenina havia nascut quan un grup de noies va disputar el primer partit de futbol femení amb la samarreta del Barça ara fa gairebé 42 anys. Era el 25 de desembre del 1970, i un equip construït a partir d'un anunci al diari publicat per la pionera Immaculada Cabecerán va enfrontar-se a la UE Centelles. Més de 60.000 persones van gaudir al Camp Nou d'un espectacle que la premsa recorda poc pel futbol i molt per la bellesa de les jugadores.

"Han sigut molts anys de lluites clandestines, de batalles amb federacions perquè legalitzessin el futbol femení -exposa Maria Teresa Andreu, exjugadora d'aquell primer Barça femení, exdirectiva blaugrana i expresidenta de les comissions femenines de la FCF i la RFEF-. Veig ara el que han aconseguit les noies del Barça i em sento satisfeta d'haver-hi contribuït. Ha sigut un camí llarg i dur, però sembla que ara n'obtenen recompenses". Andreu va liderar, juntament amb Núria Llansà, Merche Romero i Fina Torres, una revolució que va aconseguir que l'any 1980 el futbol femení fos acceptat per la RFEF.

Amb Educación y Descanso

Ja feia anys, però, que les noies competien extraoficialment en campionats, com ara el quadrangular Pernod, el trofeu que va promoure l'organització franquista Educación y Descanso, o una lliga catalana amb catorze equips. "Ens seguia força gent, tot i que era l'època de Franco i estava molt mal vist que les dones anéssim amb pantalons curts i féssim esport", rememora.

Fins el 2001 el Club Femení Barcelona defensava l'escut blaugrana sense ser reconegut oficialment pel club, que els cedia la roba i les seves instal·lacions (els actuals aparcaments de dins el recinte del Camp Nou). Els grans rivals de l'època van ser el Sabadell, l'Espanyol o el Sant Andreu i, de mica en mica, s'hi van afegir d'altres com el Júpiter, el Vic o la Indústria del Taxi.

Dues Copes a Las Rozas

El primer gran títol de la secció va ser la Copa de la Reina aconseguida l'any 1994 davant l'Oroquieta Villaverde a Las Rozas (Madrid), en un partit que les blaugranes van guanyar per 2-1 amb molta polèmica als minuts finals. L'any passat l'actual Barça també va proclamar-se allà campió de Copa (1-0 contra l'Espanyol), i va encetar una època gloriosa que diumenge passat va trobar el premi més gran de la història del femení del club: el títol de lliga. "Han sigut sis anys molt difícils -afirma Xavi Llorens, actual tècnic-. El club ha sabut esperar, i assumir fins i tot un descens per celebrar ara que jugarem la Champions l'any que ve. És un èxit de molts anys d'esforç".

42 anys, de fet, un temps que ha "desgastat molt" Andreu i que l'ha desconnectat del futbol femení. "Però vaig veure guanyar la lliga al Barça. Qui ens ho havia de dir als anys 70...", acaba, melangiosa.

stats