Esports Barça 01/06/2011

Afellay, l'home que va portar la bandera dels berbers al Camp Nou

Ibrahim Afellay s'ha convertit en un heroi a la xarxa entre els joves d'ètnia berber després de celebrar la Lliga de Campions amb la bandera amaziga

Toni Padilla
2 min
Afellay, amb la bandera de la nació amaziga

BarcelonaAfellay, nascut a Holanda fill d'immigrants del Marroc, no ha amagat mai que se sent part de la nació amaziga. Els amazics o berbers són un poble del nord de l'Àfrica que viu en parts dels estats del Marroc, Egipte, Líbia, Algèria o Tunísia. Tradicionalment han sigut un poble nòmada que vivia al desert, però des de fa dècades també viuen sedentàriament en diferents zones com al nord del Marroc, a Alhucemas, a la regió d’Ibakuyen, regió on van néixer els pares del futbolista. Aquesta zona, situada a prop de Melilla, ha gaudit sempre de molta presència amaziga. Els amazics són una nació sense estat que lluita pel reconeixement de la seva llengua i identitat en estats on no sempre han gaudit de drets.

Un dels símbols dels amazics és la seva bandera, la que va lluir Afellay durant la festa de diumenge al Camp Nou. La bandera (blava, verda i groga) va ser aprovada pel congrés amazic fa anys, ja que els berbers no tenien símbols. L'altre símbol és la llengua. Els berbers tradicionalment han parlat les llengües de la branca berber. La paraula berber prové de la paraula llatina barbarus (bàrbar), mentre que el poble mateix s'autoanomena amazigh (persona lliure).

Afellay, que sol tornar cada estiu als pobles on van néixer els seus pares (el pare va morir quan ell era jove), parla la llengua amaziga i és un heroi per a molts joves d'aquesta nació, que s'han afanyat a destacar a internet el seu gest (Video) (Link). Afellay fins i tot ha ajudat a construir un camp de futbol a Alhucemans per ajudar els més joves d'una regió amb molt atur.

stats