Barça
Esports Barça 29/08/2011

El Barça comença la defensa del títol de Lliga amb l'al·licient d'igualar les quatre del 'Dream Team'

Contra el Vila-real (21h, Gol T) Guardiola haurà de tornar a improvisar una defensa davant l'allau de baixes i amb només 15 jugadors del primer equip disponibles

Albert Solé
3 min
Xavi i Puyol han estat els encarregats de recollir la Copa de mans de Ángel María Villar.

BarcelonaAmb una setmana de retard el Barça comença la defensa del títol de Lliga al Camp Nou rebent la visita del Vila-real. I no és una defensa qualsevol, ja que en cas de tornar a aconseguir el títol suposaria la quarta Lliga consecutiva, les mateixes que va encadenar Johan Cruyff com a entrenador blaugrana, un mite i encara una referència per a molts barcelonistes, inclosos el mateix Guardiola. Divendres el de Santpedor va superar el seu mestre amb el 12è títol com a entrenador del Barça -l'holandès n'acumula 11- i ara el repte col·lectiu de l'equip és igualar les quatre Lligues consecutives del Dream Team , del qual formava part Guardiola.

Ho va dir Gerard Piqué el dia 9 de juny en un acte promocional de Nike: "Volem la quarta Lliga, com el Dream Team, i ser els primers a guanyar dues Champions consecutives, que ningú ho ha aconseguit amb el format actual". Tot i que encara no és capità -aviat ho serà-, Piqué és una veu autoritzada del sentiment del vestidor. Per a aquesta generació de futbolistes, que molts d'ells només recorden vagament aquell equip perquè encara eren massa petits, seria molt important. De moment ja han guanyat dues Lligues de Cam pions més que el Dream Team, però les quatre Lligues encara és una fita mítica. Com sempre, Pep Guardiola ja fa temps que va voler treure transcendència a aquesta fita en cas d'aconseguir-la: "Mai igualarem la generació del Dream Team, ells van ser els primers, i el fet de ser el primer a guanyar quatre Lligues seguides és més important que cap altra cosa", deia el tècnic el dia abans d'aconseguir la tercera Lliga consecutiva al camp del Llevant.

Sigui com sigui, l'al·licient d'empatar la fita de les quatre Lligues del Dream Team de Cruyff -comptant que el Barça mai abans ni després d'aquell període (90-94) n'havia aconseguit més de dues consecutives (5 vegades)- és el gran caramel per a un grup de jugadors que ja ho ha guanyat tot però que encara no es vol aturar a comptar copes i rècords: això ja ho faran el dia en què s'acabi el somni en què estan immersos, sigui quan sigui. De moment han demostrat que saben trobar cada temporada una motivació nova per seguir corrents, per seguir sent millors -o intentar-ho- que l'any anterior. I si algun dia no veuen motius per córrer, sempre poden pensar en Mourinho, que els ajuda molt.

La defensa en quadre

Si el Barça va afrontar la final de la Supercopa d'Europa amb una defensa de circumstàncies, sense Piqué ni Puyol -ni Maxwell-, ara, en el primer partit de Lliga, i contra un rival molt exigent com el Vila-real, tampoc podrà comptar ni amb Alves, sancionat de la temporada passada, ni amb Adriano, que es va lesionar a Mònaco. Aquest fet deixa la defensa molt tocada i Guardiola haurà de fer algun invent -ahir va dir que ja sabia quin faria-. Les possibilitats són diverses. L'únic que sap segur que jugarà de central és Javier Mascherano, que davant les baixes haurà de fer de líder de la defensa més que cap altra vegada, tot i que no és un defensa. Al seu costat podria jugar un altre cop Abidal, tot i que l'absència d'Adriano i Maxwell el deixa sense lateral esquerre, cosa que l'obligaria a tornar el francès a la seva posició natural i a posar Fontàs de central al costat del Jefecito. Per al lateral dret Guardiola té tres opcions, totes del filial. Martín Montoya és el lateral dret titular del filial i seria l'opció lògica, però dissabte va jugar els 90 minuts el seu partit de Segona A i ahir no es va entrenar amb el primer equip, cosa que el descarta quasi definitivament. Les altres dues opcions són les de Jonathan dos Santos i Marc Bartra. El mexicà és migcentre, però durant la gira ha jugat en aquesta posició, i Bartra, que és central, també ha jugat algun cop al lateral dret, com el dia del seu debut amb el primer equip al Calderón.

stats