Barça-Madrid
Esports Barça 19/04/2011

Els cardiòlegs temen que els propers Barça-Madrid augmentin els infarts

Proposen no prendre's a pit els partits, respirar a fons i no deixar-se endur per l'eufòria o la tristesa segons el resultat

Redacció / Europa Press
3 min
Reuters

BarcelonaLa Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) ha alertat que els tres partits que encara han de disputar el Barça i el Madrid poden disparar el nombre d'atacs cardíacs entre els espectadors, com ara un infart, una angina de pit o una crisi d'hipertensió.

En situacions d'estrés emocional, com veure un partit de futbol de màxima tensió, l'organisme eleva la producció d'adrenalina, fet que provoca que les contraccions del cor es tornin més fortes i ràpides, que les artèries s'estrenyin i augmenti la pressió arterial i que s'afavoreixi, també, la formació de coàguls.

De fet, estudis previs ja han demostrat que les possibilitats de patir problemes cardíacs augmenten considerablement quan el partit és decisiu i quan els enfrontaments clau es concentren en pocs dies.

Així, un estudi publicat a The New England Journal of Medicine va fer palès que, durant el passat Mundial de futbol d'Alemanya 2006, els dies que jugava la selecció alemanya les emergències per incidències cardíaques van ser 2,66 vegades superiors a les registrades els dies en què no hi havia partit o no jugava la selecció local. En concret, el major nombre d'incidències es va produir durant les dues hores després de l'inici del partit, i els més afectats van ser els homes, que van presentar un índex de problemes cardíacs 3,6 vegades superior al d'altres dies. Pel que fa a les persones que ja patien una malaltia cardiovascular prèvia, la taxa d'incidència va ser 4,03 vegades major durant els partits de la selecció alemanya.

"L'estrès emocional és un dels factors que afavoreix el desenvolupament d'episodis cardíacs", explica el secretari general de la SEC, Julián Villacastín, que afegeix que "si a l'habitual tensió que genera un partit entre el Barça i el Madrid li afegeixes que els tres partits que queden són decisius i que, a més, es juguen en tan sols dues setmanes, les possibilitats de patir un accident cardíac durant els pròxims dies es multipliquen ".

Villacastín també apunta que la incidència serà la mateixa entre els aficionats d'un equip i de l'altre, independentment del resultat, ja que, segons explica, en estudis previs s'ha descobert que el resultat final del partit no és tan important. "En canvi, la intensitat, l'emoció, l'expectativa generada durant el desenvolupament del partit i un possible final dramàtic, com un penal o un gol a l'últim minut, són factors desencadenants d'atacs cardíacs", afegeix el doctor.

El perfil de la persona que pot ser més susceptible de patir aquest tipus d'incidents cardíacs és el d'un home major de 50 anys, diabètic, fumador, hipertens, amb colesterol elevat, que sigui obès o que porti una vida sedentària. També tenen major risc les persones amb dificultat per controlar les seves emocions, apassionades o amb poca tolerància a la frustració.

D'aquesta manera, i tenint en compte que la successió de partits arrenca amb la final de la Copa del Rei de demà, els cardiòlegs proposen alguns consells per gaudir d'aquest espectacle esportiu "sense córrer riscos".

Recomanacions 'saludables' per veure el partit

Entre les principals recomanacions, destaquen no prendre's el partit massa a pit, veure'l acompanyat de familiars o amics, per si sorgís alguna emergència i fos necessari trucar als serveis d'urgència, evitar ambients tensos com els bars, estirar les cames amb freqüència i passejar durant el descans.

Els experts aconsellen que, si en un moment donat del partit, la persona té la impressió que pot patir un atac, deixi de veure el partit durant uns minuts, faci una passejada, respiri a fons i realitzi exercicis de relaxació.

Una altra de les recomanacions és evitar menjars abundants abans del partit, no fumar ni beure alcohol i ingerir força líquid.

Els experts conclouen aconsellant que, en funció del resultat, la persona no es deixi endur per l'eufòria excessiva en cas de guanyar, ja que "pot induir a fer esforços extraordinaris", ni per la tristesa si es perd, ja que "pensar en positiu, sempre és bo per a la salut ".

stats