Barça
Esports Barça 17/05/2014

Impotència pura, adéu a la Lliga (1 a 1)

El Barça ho ha tingut tot de cara amb les lesions de Costa i Turan i el gol inicial d’Alexis, però ha deixat escapar el títol

Albert Llimós
4 min
Godin celebra el gol del At. Madrid que posa el 1 - 1. / Marcelo del Pozo

BarcelonaAquesta Lliga no era per al Barça. No hi ha hagut final poètic per a una generació de futbolistes únics. El conjunt de Gerardo Martino mai ha pogut amb l’Atlètic de Madrid, un bloc amb més determinació i confiança que els blaugranes, impotents durant bona part del xoc. Tot i que el partit ha arrencat amb les lesions de Diego Costa i Arda Turan, i el Barça ha colpejat primer gràcies a Alexis, la cinquena Lliga en sis anys s’ha escapat. Cruel final de temporada. El Barça ha estat incapaç de guanyar l’Atlètic de Madrid en els sis partits d’aquest curs. El Camp Nou ha acabat cridant "Atlètic, Atlètic", i ha xiulat els jugadors locals quan han deixat el terreny de joc.

Tot de cara

El Barça ha sortit a guanyar la Lliga sense Xavi ni Neymar, esperant el seu torn des de la banqueta. Gerardo Martino ha plantejat el duel amb Cesc i Iniesta a la medul·lar, i Pedro i Alexis per obrir el camp i crear espais interiors a Leo Messi. El conjunt blaugrana, envalentit pel suport d’un Camp Nou ple de gom a gom, ha sortit impetuós, però l’Atlètic de Madrid no s’ha empetitit i a la primera jugada que ha tingut ha tocat amb qualitat fins a arribar a l’interior de l’àrea de José Manuel Pinto.

El Barça volia marcar territori d’inici –després d’una gran escenificació prèvia amb el lema "Som el Barça" que es podia llegir en un gran mosaic–, però l’Atlètic s’ha mostrat consistent i, fins i tot, més perillós en atac. Al minut 14, però, el guió que havia traçat Diego Pablo Simeone ha tingut un gir brusc: Diego Costa s’ha ressentit dels problemes musculars que arrossegava i ha estat substituït per Adrián. El públic de l’estadi s’ha enfadat moltíssim amb l’àrbitre Mateu Lahoz, ja que en lloc de marxar del terreny de joc, el davanter d’origen brasiler s’ha tirat dues vegades a la gespa tot i estar a un metre de la línia de banda. El mateix ha passat al minut 22, quan Arda Turan ha abandonat el camp lesionat després d’una topada amb Cesc, i ha hagut d’entrar Raúl García. Poc més de 20 minuts, i l’Atlètic de Madrid ha perdut els seus dos jugadors més destacats.

La primera gran ocasió del Barça ha estat de Pedro Rodríguez, que ha rematat alt una centrada lateral de Dani Alves. Tot i això, el conjunt català mai ha donat la sensació de domini, i la pressió matalassera ha creat moments de nervi entre la parròquia blaugrana, sobretot quan la pilota arribava als peus de Pinto. Al minut 33, però, el Camp Nou ha embogit. Alexis ha caçat una pilota escorada, l'ha impactat amb una violència brutal i l'ha col·locat a l’escaire de la porteria de Thibout Courtois. El xilè no tenia angle –era a prop del vèrtex de l’àrea gran–, i ha perforat la porteria visitant pel part curt. Ha estat el divuitè gol de l’extrem aquesta Lliga, un jugador que podria abandonar la disciplina blaugrana aquest estiu.

Amb l’1 a 0 al marcador, el conjunt matalasser ha avançat línies i ha tancat durant uns minuts el Barça a la seva àrea, carregant el joc per les bandes i buscant les entrades de segona línia. En un córner, Pinto ha tingut problemes per rebutjar una pilota morta que l’andalús ha salvat de manera poc estètica a la línia de gol. El Barça ha patit l’empenta rival i no s’ha trobat còmode en el tram final de la primera meitat, que ha acabat amb targetes grogues per a Messi i Busquets, tot i que Mateu Lahoz ja havia xiulat el final. El públic del Camp Nou ha acomiadat l’àrbitre amb una sonora esbroncada.

Superioritat matalassera

El segon temps ha començat amb un ensurt monumental per al Barça. Passada a l’espai que guanya Villa i després de regirar-se davant de Busquets, el seu xut amb la cama esquerra ha impactat a la base del pal de Pinto. Al cap de dos minuts, amb el Barça ofegat i sense respostes a la pressió visitant, Adriano ha salvat a darrera hora un contraatac que Villa tenia per rematar. El Barça jugava amb foc i s’ha cremat. Córner que serveix Gabi, i Godín, imponent i dominador, remata sol i bat Pinto. En quatre minuts l’Atlètic havia tingut tres ocasions clares de gol.

El Barça ha intentat tornar a avançar-se en el marcador, però li ha costat crear perill. Busquets ha marxat lesionat, i Martino ha donat entrada a Neymar en el lloc de Pedro per activar el joc posicional local, lent i poc precís. Mateu Lahoz ha anul·lat un gol a Messi per fora de joc. L’argentí estava més avançat, tot i que hi ha dubtes si la pilota venia d’un rival o d’un company.

A partir del minut 65, el Barça ha començat a desplegar el seu joc amb més determinació i ha parapetat els madrilenys a la seva porteria. Amb més cor que futbol, els blaugranes han empès l’Atlètic enrere, tot i que les ocasions han arribat amb comptagotes. En el darrer quart d’hora, Martino ha fet entrar Xavi per intentar el gol que donava el títol de Lliga. El Barça ha acabat tancant l'Atlètic, però no ha disposat ni d'ocasions. Piqué ha fet de davanter centre, i ha reclamat un penal de Godín.