Esports Barça 10/12/2010

Què és Qatar Foundation?

Qatar Foundation es defineix com una fundació dedicada a treballar per donar sortida educacional i laboral a una part del món on fa falta “desenvolupament humà”

Toni Padilla
2 min
La Xeic Mozah Bint Nasser Al Missned, presidenta de Qatar Foundation

BarcelonaPer tant, la fundació aposta per l'educació, la recerca científica i el desenvolupament de comunitats, ajudant a “aixecar una societat sostenible” en què l'intercanvi i la creació de “coneixements millorarà la vida de tothom”.

Darrera d'aquesta explicació un pèl críptica hi ha una fundació creada el 1995 per membres importants de la família reial de Qatar. El pare de la idea és el xeic Hamad Bin Khalifa Al Thani, emir de Qatar. Actualment la presideix la seva dona, la xeic Mozah Bint Nasser Al-Missned, que fou una de les ambaixadores de la candidatura de Qatar per ser seu del Mundial de futbol del 2022.

Un dels principals projectes d'aquesta fundació és la Ciutat de l'Educació, de 1.000 hectàrees, als afores de Doha. Es tracta de 14 quilòmetres quadrats d'edifics dedicats a l'educació, incloses 6 universitats. Un d'aquests pavellons va ser seu el 2009 de la primera edició de la Trobada Mundial per a la Innovació en l'Educació, trobada que acaba de viure la seva segona edició aquesta setmana.

Dins d'aquesta ciutat també hi ha un centre d'estudis islàmics. En total, segons la Fundació, estudiants de 45 països diferents es beneficien d'aquestes instal·lacions.

Actualment, la fundació ha aconseguit la col·laboració de més de 21 companyies per treballar en la recerca científica, i apadrina diferents universitats i programes acadèmics.

Alguns dels projectes de la Fundació són la creació de diferents escoles i instituts, així com un canal de televisió destinat als infants que emet Al Jazeera. A més, també s'han creat projectes d'estudis científics i un centre d'ajuda a comunitats amb problemes que ha actuat al Pakistan, Indonèsia, el Líban i Gaza.

Fins i tot la creació de la Filharmònica de Qatar ha estat impulsada per aquests diners.

Si aquesta és la part positiva, la part fosca seria la relació d'aquesta fundació amb un estat, el de Qatar, que no és una democràcia i no garanteix la llibertat de premsa. La fundació, malgrat ser una ONG privada, va ser fundada per l'emir de l'estat i la presideix la seva dona. Des de fa anys, el govern de Qatar inverteix en projectes humanitaris. Però encara no hi ha garantida la llibertat de premsa i les dones tot just voten des del 2003. A més, son freqüents les agressions a dones i els sindicats no estan permesos.

stats