Barça
Esports Barça 04/11/2015

Les claus del Barça-BATE

Les recepcions entre línies dels migcampistes, sobretot Iniesta, més la concentració defensiva per mantenir el BATE enfonsat al seu camp faciliten la victòria

i
4 min

BarcelonaCap ensurt i feina feta. El Barça ha guardat 90 minuts més al calaix de les bones sensacions dels últims compromisos, amb un altre partit solvent dels blaugranes. Els de Luis Enrique han estat concentrats sense pilota per assecar la resposta visitant als pocs segons de perdre-la i han tingut la capacitat de provocar-li esquerdes defensives gràcies a la profunditat que han sabut trobar entre línies els seus migcampistes. Ni tan sols la inesperada lesió de Rakitic al minut 18 ha trencat els plans blaugranes, que han deixat el partit resolt al descans. La sentència s'ha fet esperar una mica a la represa, però ha garantit un final de partit plàcid, sense dificultats.

Busquets en la sortida

El Barça arrenca amb els mecanismes del segon temps a Boríssov

En un partit com el que proposava el BATE Boríssov, cedint el protagonisme al rival, la manera com el Barça iniciés el joc era essencial. Ho va ser en el partit a Bielorússia i ho ha tornat a ser al Camp Nou. I en aquest cas, Luis Enrique no ha provat la fórmula de l'anada, quan va intentar atraure l'atenció del seu rival per la banda esquerra per alliberar Neymar, i ha apostat per la clàssica sortida de tres, amb Busquets incrustat entre centrals.

Busquets i la sortida de tres del Barça

La decisió ha permès un domini clar i contundent del Barça, que amb prou feines era pressionat pel BATE. Els bielorussos només han pogut oposar resistència amb una basculació tranquil·la, contemplativa.

Jugar per l'esquena

Iniesta és el més hàbil en les recepcions amb una línia superada

Aquesta contemplació del BATE ha facilitat que el Barça assumís riscos. En primera línia, Vermaelen, Busquets i Mascherano els han acceptat, i han trobat passades interiors per connectar amb els homes de dins. El Barça ha aconseguit reunir-ne uns quants, ajudat per una alineació que convidava a barrejar els quatre migcampistes quan Sergi Roberto s'activés lluny de la banda dreta. Així, el Barça ha trobat moltes recepcions per darrere de la primera i, fins i tot, la segona línia de pressió rival.

Opcions de passada interiors amb avantatge per a Busquets
Ja en progressió, Busquets també buscava l'avantatge

El més hàbil en això ha sigut Andrés Iniesta, l'interior blaugrana que llegeix més bé aquestes situacions perquè el company avanci i trobi una passada amb avantatge. Connectar amb el manxec era garantia d'èxit, ja no només perquè des d'allà podia alimentar-se més bé la creativitat de Neymar, sinó per tot el que genera el mateix Iniesta quan condueix contra l'última línia defensiva rival.

Iniesta busca l'esquena dels pivots
Una bona passada filtrada deixava fora de combat tota una línia del BATE

La dinàmica del partit era totalment favorable al Barça. Però als blaugranes els ha costat aclarir l'última decisió i concretar-la. El BATE tampoc ha patit un assetjament, no ha sigut bombardejat pel Barça. Les ocasions més clares les ha tingut Munir, que ha hagut de convertir-se en revulsiu involuntari per la lesió de Rakitic als 18 minuts de joc. El del planter ha fallat dues ocasions abans de provocar el penal que ha permès a Neymar obrir la llauna.

Mantenir l'equip a dalt

Mascherano i Vermaelen avancen línies per no donar ales al BATE

Amb el marcador a favor, el Barça s'ha sentit més còmode per seguir fent, conscient que tenia mig partit resolt. Només necessitava mantenir la concentració defensiva per seguir anul·lant la capacitat de rèplica visitant. Les vigilàncies defensives de Mascherano i Vermaelen (especialment contundent en el joc aeri sobre cada sacada llarga del porter) han estat decisives per no donar opcions d'empat al BATE. Com també l'agressivitat amb què l'equip ha basculat endavant, avançant la línia defensiva per seguir enfonsant el rival al seu camp.

Altura de la la línia defensiva del Barça quan té pilota el porter del BATE

Després del 2-0, la dificultat del partit era no caure en la temptació d'aprofitar la debilitat d'un rival rendit sense perdre el control. Iniesta ha liderat la digestió del marcador, assumint galons d'organitzador. Ja no buscava pilotes a l'esquena dels rivals (són situacions de més risc) sinó que acceptava recepcions més senzilles per seguir conservant la possessió.

Iniesta, en plan organitzador

El partit estava tan domat que Luis Enrique ha mogut peces per seguir guardant les cames dels seus futbolistes. Bartra ha entrat per Iniesta, en una substitució que ha implicat que Mascherano passés a jugar de pivot i Busquets, d'interior.