Barça
Esports Barça 20/08/2016

Les claus del Barça-Betis

Els automatismes de l'equip des del moviment de Messi de fora a dins desmunten el 5-3-2 de Poyet

Natalia Arroyo
4 min

Barcelona"Benvinguts a la millor lliga del món", es promocionava des del campionat abans de la primera jornada. I el pas del Betis al Camp Nou ha sigut ben bé això, una benvinguda del campió, una mena de recordatori de qui mana. La primera golejada (6-2) de moltes que han de venir, atenent l'instint que manté Leo Messi i les cares relaxades, confiades, satisfetes de Luis Enrique i Juan Carlos Unzué a la banqueta.

Seguint la inèrcia de la Supercopa d'Espanya, el Barça ha sortit decidit a encarrilar el partit abans que el Betis se situés a la gespa. Ni tan sols el 5-3-2 plantejat per Gustavo Poyet ha pogut ser una barrera prou contundent per frenar l'ofensiva d'un Barça al ritme i direcció de Messi. La cadena d'ocasions inicials haurien pogut convertir el partit en una golejada molt abans de quan s'ha aclarit el marcador.

5-3-2 del Betis en fase defensiva

Amb l'atac instal·lat a la banda dreta, des d'on ho ha iniciat tot Leo Messi, el Barça ha sabut preparar l'acció més determinant del partit: la passada diagonal sobre la carrera de Jordi Alba. El lateral s'ha beneficiat dels moviments dels seus companys –Arda Turan situat com a segon punta, a prop de Suárez; Sergi Roberto o Rakitic fixant la línia defensiva i distraient per la zona dreta; i Denis amenaçant amb una ruptura per atraure l'atenció d'un possible defensor andalús– per envair un forat que el Betis ha trigat ben bé mitja hora a aprendre a tapar. D'aquí ha vingut l'1-0 i el principal motiu de seguretat del Barça.

El moviment cap a dins d'Arda i Denis distreu el Betis i habilita Jordi Alba

Més enllà d'això, la influència de Messi ha seguit sent decisiva. L'argentí s'ha permès baixar a la base a remenar la pilota quan calia repensar la situació, buscar els espais per atacar l'atapeïda defensa andalusa. Per evitar l'estancament, i aprofitant-se d'aquest desig repartidor del Messi assistent, l'equip ha intentat multiplicar les opcions que l'argentí pogués tenir per davant. A més d'Arda o Luis Suárez, també Rakitic i Sergi Roberto, socis a la banda dreta, han tendit a jugar per davant de l'argentí, amb moviments d'acompanyament i ruptura constants.

Messi en mode organitzador

A Messi mai li ha faltat qui li alimentés el joc. El Betis, conscient del pes ofensiu que tindria el capità blaugrana, també ha intentat que el seu joc depengués d'ell, per quan el Barça cometés un error. El dibuix visitant era lleugerament asimètric, repetint alguna idea de la fórmula que havia provat Sampaoli amb Konoplyanka, per atacar sobretot per banda esquerra.

El Betis carrega el seu joc per banda esquerra

Sanabria s'ha emparellat amb Piqué i ha esperat la recuperació dels seus companys per activar el contraatac. Amb la complicitat de Rubén Castro, el Betis ha pogut trobar alguna bona transició que ha obligat Umtiti a lluir la seva capacitat de vigilància.

Sanabria i Rubén Castro preparen la pèrdua i el contraatac
Sanabria i Rubén Castro preparen la pèrdua i el contraatac
El Betis pot contraatacar

El Betis ha intentat viure d'això, d'aquest contraatac que insinuava. Independentment de si el completava o no –tot i que d'una bona sortida ha pogut fer l'1-1–, ha procurat que només l'amenaça censurés una mica la valentia blaugrana. Ha tapat l'accés a Piqué, desactivant-lo del joc ofensiu, obligant Rakitic o Busquets a progressar, sense camí enrere per tenir continuïtat.

Sanabria inhabilitat Piqué en el joc d'atac del Barça

En el tram final del primer temps, però, la variabilitat ofensiva del Barça pel sector dret ha desfet l'empat. Primer amb un xut de Messi –amb tothom esperant-se el canvi d'orientació, l'argentí ha pogut carregar la cama– i després amb un remat de Luis Suárez a centrada de Sergi Roberto, efectiu i puntual en la seva incorporació.

El 3-1 podria haver relaxat el Barça o Messi en la represa, però en dues accions consecutives s'ha vist clar que no. Que el campió tenia ganes d'acabar de tancar el partit, i ha ampliat l'avantatge fins al 5-1.

El ritme del partit ha baixat i el Barça s'ha permès gestionar la renda amb el seu pla alternatiu també visible. Quan no podia seguir domant el partit des de la possessió –en moltes fases ha rondat el 80%–, s'ha permès contraatacar, aprofitant que Messi i Suárez quedaven lleugerament despenjats durant la fase defensiva dels seus companys. L'entrada de Munir per Denis Suárez ha acabat de consolidar aquest plantejament, molt més marcadament un 4-4-2 en els minuts finals.

El 4-4-2 final del Barça, amb Munir per Denis

La voracitat de Suárez i Rubén Castro encara ha deixat un sisè gol per als blaugranes i un segon per als bètics.

stats