BARÇA
Esports Barça 14/12/2011

Guardiola: "A través de la tàctica i l'ambició, volem tornar a ser campions del món"

Transcripció sencera de la segona part de l'entrevista concedida per l'entrenador del Barça a la web de la FIFA abans del Mundial de Clubs

Ara
3 min
Pep Guardiola, durant la roda de premsa prèvia al partit contra l'Al-Sadd.

BarcelonaTranscripció de l'entrevista:

Fa dos anys, Pep Guardiola va aconseguir l'últim títol que faltava a les vitrines del Barça: la Copa Mundial de Clubs de la FIFA. Sota el comandament del seu jove tècnic, els catalans es van imposar a Estudiantes de la Plata en un partit dramàtic, en què van empatar en els últims minuts del temps regular i es van imposar en la pròrroga.

Ara, els jugadors blaugranes estan a punt per repetir la gesta. Després d'haver-se adjudicat el clàssic de dissabte contra el Reial Madrid, l'equip culer va viatjar al Japó, on ja està a punt per enfrontar en les semifinals de la competició l'Al-Sadd Club qatarià. Amb això en ment, el seu tècnic ha parlat en exclusiva per FIFA.com

Senyor Guardiola, dijous comença la participació del Barça a la Copa Mundial de Clubs de la FIFA, quines són les seves perspectives per al torneig?

L'objectiu és guanyar el títol sense dubte. Hem d'arribar bé i, en aquest sentit, el meu treball és mentalitzar als jugadors sobre la importància del torneig. Conèixer els rivals, per descomptat, jugar una bona semifinal, i a través de la tàctica i l'ambició de tornar a ser campions del món, tornar a fer-ho.

El torneig arriba just després la notable victòria sobre el Reial Madrid, és difícil tenir dues puntes de rendiment tan altes en tan poc temps de diferència?

En realitat, no preparem les puntes de temporada. No pensem "ara estem malament, però estarem bé al novembre". Tractem d'estar en cada partit el millor possible. A més, la dificultat d'un equip com el nostre és que no fa pretemporada, així que ens costa més treball adaptar-nos, però insisteixo, el límit de rendiment és en cada partit.

Han hagut viatjar 13 hores i afronten una diferència horària important. Serà aquest un handicap per a l'equip? Hi ha temps suficient per a l'adaptació?

És difícil, jo ho vaig viure com a jugador i va ser molt complicat acostumar-se al horari, a més de l'esgotament que revesteix un vol llarg. Fa dos anys vam anar a Abu Dhabi on el canvi d'horari són dues hores, aquí són moltes més. L'ideal seria anar amb temps, una setmana, deu dies, però lamentablement el calendari de les competicions està molt atapeït i els espais que tenim són molt estrets. Ens haurem d'adaptar. Però que no es prengui això com una queixa, és un privilegi ser aquí, un honor representar a Europa, i ens fa una il·lusió bàrbara poder guanyar el torneig.

El Barça surt com a gran favorit davant l'Al-Sadd Club. Com s'evita l'excés de confiança?

Treballant, però sobretot coneixent el rival, pensar-hi i, veient els seus partits, determinar què s'ha de fer per guanyar-lo. La meva obligació és saber el màxim possible de l'equip al que ens enfrontem, perquè no ens sorprengui i després transmetre-ho als jugadors. I, per descomptat, adaptar la manera com afrontarem el partit, sense abandonar mai la nostra filosofia.

Ha estat al Japó en el passat? Quina és la seva opinió del país i la seva gent?

Vaig estar fa uns anys, quan vam anar a jugar la Intercontinental contra el Sao Paulo el 1992, Sao Paulo va derrotar 2-1 el Barça], encara que no el vaig conèixer massa. És un país interessant culturalment, i tinc ganes d'endinsar-m'hi més. Estarem una setmana a Yokohama i intentarem degustar els bons restaurants i tractar amb la gent.

Hi haurà temps per fer-ho tot? En general, els jugadors solen reconèixer que no els dóna temps de conèixer els països quan juguen competicions curtes...

No vull que estiguem tot el dia tancats a l'hotel. No tenim molts dies, perquè arribem cansats amb el llarg viatge, però el temps que tinguem el aprofitarem per fer alguna cosa més que només pensar en futbol. Venim a divertir-nos sense, per descomptat, oblidar la nostra ambició guanyadora.

Com vostè sap, el Japó va patir un fort terratrèmol. Una terrible catàstrofe natural, de la qual tot just s'està recuperant. Té vostè algun missatge per a la població japonesa?

Sí, ho vaig sentir molt quan vaig saber. Són desgràcies que un no pot controlar, espero que el Japó, que és un país fort es vagi recuperant. Ens fa molta il·lusió conèixer la seva gent, les seves tradicions. Segur que amb l'ajuda de tots, la situació tornarà a la normalitat. Quan la terra es queixa, o decideix rebel·lar-se, no hi ha res a fer. Només podem intentar anticipar-nos a l'adversitat amb la tecnologia i, després d'això, fer força per tirar endavant.

I el futbol també serveix per això ... no?

I tant! Com el teatre, com el cinema, com una bona sobretaula. Al final cal buscar coses per distreure'ns, per omplir la vida i per passar una bona estona. Tant de bo el nostre futbol col·labori per a això. Volem que el públic al Japó gaudeixi de l'espectacle que oferirà el Barça, i per descomptat, tornar a casa amb una victòria.

stats