Barça
Esports Barça 25/08/2011

Qui són el BATE Borisov i el Viktoria Pilsen?

El Barça s'enfrontarà a dos equips gairebé desconeguts en aquesta fase de grups de la Lliga de Campions. Us els descobrim

Marcel Sanromà
3 min
Marek Bakos, del Viktoria Pilsen, celebra el seu gol al Copenhaguen a la ronda prèvia de la Champions

BarcelonaAquest dijous s'han sortejat els grups de la primera fase de la Lliga de Campions, i el Barça ha quedat enquadrat a l'H, amb el Milan, el BATE Borisov i el Viktoria Plzen.

Del Milan no cal dir res, però... qui són el BATE Borisov i el Viktoria Plzen? Qui els coneix?

Els aficionats més entregats tindran present el BATE, encara que només sigui una mera referència, perquè no és novell a la màxima competició. En canvi, el Viktoria Pilsen sí que debuta aquest any a la Champions.

BATE Borisov

Fundat l'any 1973 en el si de la Unió Soviètica, el BATE és un equip bielorús, de la ciutat de Borisov, una població de 150.000 habitants situada a prop de la capital del país, Minsk. Borisov va veure caure Napoleó el 1812, i durant la II Guerra Mundial va ser tristament famosa per acollir sis camps de concentració nazis.

Eminentment industrial, Borisov acollia una empresa automobilística que dóna nom a l'equip, perquè BATE és l'acrònim d'aquella empresa: Borisov works of Automobile and Tractor Electric equipment.

Tan a prop de Minsk està Borisov que, tot i que el seu estadi té només una capacitat de 4.500 espectadors, els partits europeus els juguen a l'estadi del Dinamo de Minsk, on hi caben fins a 45.000 persones.

El BATE, que vesteix de blau i groc, ha guanyat les darreres cinc edicions de la jove lliga de Bielorússia, i aquesta temporada també va guanyar la Copa. Per arribar a la fase de grups, van eliminar primer el Linfield d'Irlanda del Nord, després l'Ekranas lituà i, finalment, l'Sturm Graz austríac a la ronda prèvia.

Pel que fa als jugadors, de l'actual plantilla no seria fàcil destacar-ne cap, tot i que un dels més interessants és el jove migcampista brasiler de 23 anys Renan Bressan. Va fer 15 gols en la seva primera temporada a l'equip, que el van convertir en màxim golejador de la lliga, i el van escollir millor jugador de la Lliga 2010.

A més, el BATE compta amb alguns jugadors que van aconseguir el tercer lloc al passat Europeu sub-21 de Dinamarca del mes de juny, com el davanter titular Maksim Skavysh, els migcampistes Nyakhaychyk i Gordeichuk o el defensa Filipenko, que és propietat de l'Spartak de Moscou.

La lliga de Bielorússia està en joc, i l'equip de Borisov domina amb claredat un cop més, amb 9 punts per sobre del Shakhtsyor Salihorsk.

Aliaksandr Hleb va sortir del BATE. Allà es va destapar com a futbolista la temporada 1999/2000, i després va anar a parar al segon equip de l'Stuttgart.

Viktoria Pilsen

El Viktoria, que vesteix de blau i grana, sí que debuta a la Lliga de Campions. És l'actual campió de la lliga de la República Txeca, que va endur-se per primer cop a la seva història amb només un punt de marge sobre l'Sparta de Praga, i per davant d'altres equips molt més coneguts, com l'Slavia de Praga, l'Slovan Liberec o el Bohemians 1905.

A la Champions no, però van participar a la passada edició de l'Europa League gràcies a haver-se endut la Copa l'any anterior, però van caure davant el Besiktas a la ronda prèvia. També van participar a la Recopa 1971-72, però també van caure a la primera de canvi, davant el Bayern de Munic amb molta contundència.

Aquest cop, però, han aconseguit superar tres rondes prèvies de la Lliga de Campions. Primer van fer fora el Pyunik armeni, després, el Rosenborg noruec, tot un històric, i finalment el Copenhaguen, que l'any passat va jugar la fase de grups i va complicar molt la vida al Barça.

Com el BATE, el Viktoria tampoc juga els seus partits europeus al seu estadi, que només té capacitat per a 7.400 persones. Ho fa a l'Eden Stadium de Praga, que pot acollir fins a 20.000 espectadors.

De la seva plantilla caldria destacar dos jugadors. Primer, el jove migcampista Vladimír Darida, que va disputar, com els bielorussos, l'Europeu sub-21, amb una selecció de la República Txeca que va acabar quarta. El segon és el seu capità, l'internacional Pavel Horváth. Ara ja és veterà (té 36 anys), però en el seu dia va arribar a jugar amb l'Sporting de Portugal, la temporada 2000/01 i el Galatasaray l'any següent.

Si per alguna cosa és coneguda la ciutat de Pilsen (Plzeň en txec) és per la seva cervesa, famosa arreu del món. Però el Viktoria també té força història, ja que va ser fundat el 1911. Per tant, els txecs podran celebrar el seu centenari amb la primera participació a la màxima competició europea, i enfrontant-se al Barça. Tot un èxit.

stats