LA RESSACA D'ATENES
Esports 02/04/2011

El bàsquet perd la memòria

àlex Gozalbo
2 min
El jugador grec Nick Calathes defensa Navarro, que estarà dues setmanes de baixa per un trencament muscular.

La garrotada del Panathinaikòs al Regal Barça és de les que fan mal, especialment pel regust que deixa. Els quatre partits de la sèrie de quarts de final de l'Eurolliga s'han jugat tal com volia el conjunt grec, que ha portat la iniciativa tàctica, i aquesta és la gran novetat. Aquest equip havia experimentat altres derrotes doloroses, com ara la que va viure contra el Caja Laboral a la final de la Lliga ACB, però fins ara mai no havia perdut la identitat en el seu joc. Aquest aspecte, i no l'eliminació, és el que ha fet sorgir tots els dubtes.

El bàsquet no té memòria. Fa un parell de setmanes l'entorn blaugrana es reia de les misèries del Reial Madrid, quan Ettore Messina va haver de dimitir, presumia d'aquest Regal Barça i aplaudia les renovacions de Joan Creus i Xavi Pascual. A més, quan van arribar les lesions, el club va reaccionar ràpidament amb fitxatges que no eren pedaços mal embastats (Joe Ingles i Alan Anderson) sinó apostes útils per al futur. Les úniques crítiques van arribar des de dins del club, on no tothom tenia clara la continuïtat de Creus.

Zeljko Obradovic ha destruït en menys de deu dies tota aquesta credibilitat guanyada en els últims anys. Canvi de cicle, es demana ara. L'equip, que ha trobat a faltar Pete Mickeal molt més del que s'imaginava, necessita canvis, però no una revolució. Més de la meitat dels jugadors acaben contracte i això dóna pistes d'on vindran les baixes.

El problema és que hi ha tres factors que condicionen qualsevol negociació. El primer té a veure amb les quotes. A hores d'ara no està clar si s'abolirà l'obligatorietat de comptar amb un número determinat de jugadors seleccionables. La norma actual obliga a tenir-ne quatre en plantilles d'11 professionals i 5 en les de 12. Si això canvia, els equips tindran una composició diferent.

El segon condicionant que altera qualsevol planificació és Ricky Rubio. El base ja ha decidit donar el pas a la NBA, però la incertesa del locaut podria retenir-lo a Barcelona. De moment, el que fa és endarrerir la decisió.

El tercer punt té relació amb el pressupost del qual podrà disposar la secció, que aquesta temporada ha tocat sostre. El més important no és tenir molts diners o pocs per gastar sinó saber ja quants te'n podràs gastar. A diferència del futbol, en el món del bàsquet els fitxatges es tanquen en aquesta fase del curs.

stats