ACB
Esports Bàsquet 03/12/2010

El dia que Andrés Jiménez va batejar Fernando Martín com a Cònan

Un dia com avui, un de 3 de desembre de 1989, TVE va deixar glaçat el món del bàsquet en anunciar que Fernando Martín havia mort en un accident

àlex Gozalbo
2 min
Fernando Martín.

BarcelonaUn dia com avui, un de 3 de desembre de 1989, TVE va deixar glaçat el món del bàsquet en anunciar que Fernando Martín havia mort en un accident de trànsit. Encara ara, escoltar la veu d'Anna Castells donant la notícia, impressiona. Tothom recorda què estava fent en aquell moment.

Com Fernando Martín, Andrés Jiménez també va néixer l'any 1962, aspecte que va lligar les trajectòries de tots dos esportistes. “Més que un rival era un amic. Vam arribar a la selecció espanyola juvenil al mateix temps, en la mateixa concentració, i a partir d'aquell moment, vam seguir una evolució paral·lela”, explica Jiménez a l'ARA.

“Fernando Martín tenia molt caràcter, però respectava els rivals. Era temperamental i noble al mateix temps. Jugar contra ell era difícil perquè era molt dur. Jo ho vaig viure, sobretot, en la meva primera etapa a la Penya ja que després, una vegada al Barça, vaig allunyar-me de la cistella i ja no em tocava defensar-lo a ell”, diu, recordant aquells duels mítics amb Audie Norris.

Al llarg de la dècada dels anys 80, Barça i Madrid van protagonitzar alguns dels enfrontaments més memorables de tots els temps. En canvi, el rival era vist amb respecte i admiració, una situació molt diferent a l'actual. Especialment al món del futbol. “No crec que sigui tan diferent. Una cosa és la imatge que es dona als mitjans i una altra és la realitat. La majoria de vegades tot és façana i, tret d'alguna picabaralla puntual, el respecte sempre hi és, especialment entre els jugadors espanyols, que després conviuen junts a la selecció”, apunta.

Segons Andrés Jiménez, dues coses feien especial Fernando Martín: “El seu físic i el seu caràcter guanyador. Era un líder”, analitza l'exjugador del Barça, responsable d'un dels malnoms del pivot espanyol: “En aquella època m'agradaven molt els còmics... Un dia em va mirar amb aquella cara de mala llet que posava quan competia i aleshores se'm va acudir batejar-lo com a Cònan. En el seu moment, va fer fortuna”.

Michael Robinson va recordar fa uns mesos la figura de Fernando Martín en un reportatge emès a Informe Robinson (Canal +) on es destacava el seu paper com a pioner. Avui fa un any, Daniel Barraquero va publicar un article a ACB.com.

stats