LLIGA ENDESA
Esports Bàsquet 01/07/2012

La pressió fiscal perjudica els moviments de Joan Creus i el Barça Regal

El fet que per un sou de més de 600.000 euros el jugador hagi de tributar un 56% del que rep, dificulta les operacions que el secretari tècnic del Barça Regal voldria fer

D.r. Jover
2 min
Nathan Jawai i Aleks Maric

BarcelonaEls impostos estan a l'ordre del dia. I també en el món de l'esport, on fins ara gairebé ningú patia per aquestes quantitats. En aquest 2012, però, les tributacions dels jugadors i la pressió fiscal estan perjudicant els moviments del Barça Regal.

Actualment, a Espanya, els treballadors no residents al país -un jugador no comunitari, per exemple- que guanyi al llarg de la temporada prop de 600.000 euros bruts, tributa a un 24%, un percentatge no massa elevat.

Però un cop se superen els 600.000 euros, comencen els problemes. Els jugadors pels quals Joan Creus pregunta acostumen a ser jugadors de primer nivell i el seu sou no acostuma a baixar del milió d'euros. Ara, però, del 45% d'impostos s'ha passat al 56% a Catalunya, fet que dificulta els moviments del Barça Regal. Per exemple, hi ha jugadors com Erazem Lorbek que fins ara pagaven un 24% d'impostos i ara haurien de pagar un 56%. Aquesta, a més de la NBA, és una de les raons que dificulta la continuïtat del jugador eslovè.

Rússia, el paradís

I és que en territori rus la pressió fiscal és molt baixa. Els jugadors de primer nivell tan sols han de pagar un 13% del que cobren i això fa que el seu contracte -normalment en quantitats brutes- sigui més sucós. A més, per a l'equip és beneficiós el fet de pagar tan poc.

A dia d'avui diversos jugadors que fins ara jugaven a la Lliga Endesa, com Paul Davis o Marko Banic, han marxat a Rússia per l'atractiu de la seva oferta econòmicament parlant i també per la poca pressió fiscal del territori.

A la NBA també es paga

Depenent de l'Estat on es jugui, els jugadors han de pagar més o menys diners. Tot i que la mitjana d'impostos se situa al voltant del 50%, el fet que els contractes siguin més elevats i de llarga durada és una de les claus perquè molts jugadors europeus vagin a complir el somni de disputar la millor Lliga del món. En el cas d'Erazem Lorbek, els San Antonio Spurs podrien oferir-li un contracte de més de quatre milions de dòlars per temporada.

Interès per Tomic i Jawai

Dos dels jugadors pels quals el Barça Regal té molt interès són dos pivots. El primer d'ells, Ante Tomic, ha estat jugador del Reial Madrid en els darrers tres anys i compta amb un bon grapat d'ofertes. Una d'elles, a més, del CSKA que entrena Ettore Messina, exentrenador seu al Reial Madrid. Tomic, a més, veuria amb bons ulls l'opció russa, que li ofereix un contracte més sucós.

En el cas de Nathan Jawai, la cosa canvia. Tot i haver realitzat recentment diversos entrenaments amb els San Antonio Spurs, el pivot australià és un dels jugadors que més a prop està del Barça, però només podria jugar l'Eurolliga amb l'equip blaugrana, ja que el Barça té en nòmina dos jugadors extracomunitaris (Mickeal i Eidson). Aquesta circumstància fa que el Barça li hagi ofert un contracte més baix ja que només disputaria una competició.

stats