Esports Bàsquet 26/04/2016

Plantofada russa al Barça Lassa de Xavi Pascual (81-67)

L'equip blaugrana fracassa i queda eliminat de l'Eurolliga

Xavi Pascual

BarcelonaEl Barça Lassa va perdre a Krasnodar (81-67) i va quedar eliminat de l’Eurolliga pel Lokomotiv Kuban, un rival amb la meitat de pressupost però el doble d’actitud. Un parcial de 23-5 en l’últim període va condemnar un equip blaugrana en un partit que va resumir la seva temporada irregular. Sense els rols ben definits i paralitzat pels nervis, el conjunt culer es va descompondre i tan sols va poder anotar una cistella en joc en els 10 minuts decisius.

Xavi Pascual, que compta amb una plantilla de 15 jugadors, va descartar Sasha Vezenkov, Marcus Eriksson i Moussa Diagne, els tres integrants més joves del Barça Lassa. La decisió va resumir les urgències d’un projecte que, preocupat per sobreviure al present, ha deixat de pensar en el futur. Aquesta vegada, però, el resultat no sostindrà una dinàmica molt preocupant que va tocar fons la temporada passada. L’eliminació europea i la decepció de la Copa del Rei són l’epíleg a una campanya passada en què el club va decidir ignorar els símptomes de final de cicle.

La defensa del Barça Lassa va badar durant uns primers 20 minuts nefastos en què el Lokomotiv Kuban va anotar 50 punts. L’equip rus, que va castigar el conjunt blaugrana des del perímetre, va arribar al descans amb un avantatge d’onze punts (50-39). A més, els locals van aconseguir carregar de faltes els jugadors interiors d’un conjunt blaugrana que tan sols es va trobar còmode quan va poder córrer. Tot el contrari que els homes de Georgios Bartzokas, que van saber trobar bones posicions de tir i aconseguir bons percentatges.

Xavi Pascual va sacsejar tàcticament el partit en un tercer període en què el Barça Lassa va apostar per una defensa zonal que es transformava en una d’individual després de la segona passada del rival. El plantejament, anunciat amb dos punys tancats, va servir per trencar el ritme a un Lokomotiv Kuban que va començar a fallar llançaments i a esgotar possessions. L’equip rus tan sols va poder anotar 8 punts durant el tercer quart (58-62).

Quan tot semblava que anava de cara per als culers (59-64), el Barça Lassa va encaixar un parcial de 14-0 en contra que va capgirar el marcador (73-64). Chris Singleton, que va abusar d’Ante Tomic, va anotar 11 dels 14 punts de l’equip rus. Incapaç de trobar solucions per aturar els interiors del rival durant tota l’eliminatòria, l’equip blaugrana es va desmoralitzar. Carlos Arroyo no va estar gens encertat i Xavi Pascual va recórrer a Joan Carles Navarro i Brad Oleson, dos jugadors sobre els quals s’ha sustentat bona part del seu projecte.

El pitjor, però, encara havia d’arribar i el Barça Lassa tan sols va poder anotar una cistella en joc en un últim període en què, tot i la seva inexperiència, el Lokomotiv Kuban va demostrar més ambició que un equip blaugrana que es va mostrar molt desencertat en el llançament exterior. El Barça va errar 19 dels 28 triples que va intentar i va veure com el partit, i el somni de disputar la final four de Berlín, s’esvaïa. Tot i que té molts menys jugadors, el conjunt rus va acabar amb més bon to un enfrontament que va deixar els blaugranes molt tocats.