FUTBOL CATALÀ
Esports 08/08/2011

El llarg camí erràtic de la Copa Catalunya

Marcel Sanromà
2 min
El llarg camí erràtic de la Copa Catalunya

El 1984 Catalunya va recuperar l'antic Campionat de Catalunya i el va batejar com a Copa Generalitat. Es va jugar de manera oficiosa entre el 1984 i el 1988, i oficial fins al 1993, quan es va passar a dir Copa Catalunya.

Però amb un mateix nom, els formats amb què s'ha jugat són múltiples. I és que la Copa Catalunya arrossega un rosari de complicacions i canvis sempre causats per la falta de dates lliures. Les edicions del 2003 i el 2007, per exemple, es van haver de resoldre amb una diferència de dos i tres mesos respectivament. En canvi, el 2005 i el 2009 no es va poder disputar la final pertinent i es va haver de jugar un altre any.

La diversificació de formats va dur a idees com unes semifinals unificades en un sol dia, en dies diferents però en un mateix estadi, al mateix dia de la final, a disputar-se amb dues setmanes de diferència... Però l'aposta més experimental va arribar en l'edició de l'any passat. La final va disputar-se al desembre i en un sol vespre, amb un triangular de partits de 45 minuts que es va endur l'Espanyol. Les complicacions per trobar dates són enormes quan el Barça ha de jugar partits oficials durant unes pretemporades en què també fa gires. Això i l'alternança de presidents a la Federació Catalana de Futbol (cinc en sis anys), ha compromès les edicions més recents.

Tot i els problemes, Jordi Casals, president de la federació de l'any 2009 al 2011, defensa la decisió d'haver jugat amb el format triangular: "Crec que va sortir molt bé d'organització i participació".

Tot i això, no és la solució que Casals preferiria, i per això si hagués estat reelegit hauria impulsat una opció de doble competició: "Barça i Espanyol havien de jugar un partit entre ells i aportar els beneficis a la federació. Després, la resta d'equips disputarien un torneig paral·lel". Però no va ser així i el nou president, Andreu Subies, ha apostat pel format tradicional. També destaca el problema de les dates Ricard Campoy, president de la FCF del 2008 al 2009, que lamenta que fins que el Barça no digui "tal dia podrem portar el primer equip, la Copa serà sempre deslluïda".

El Barça jugarà avui amb l'equip filial la seva semifinal contra el Girona (21.45 h). L'Espanyol, que defensa títol, s'ha endut vuit homes del filial per reforçar el primer equip de cara a l'altra semifinal, que disputarà contra el Nàstic (19.00 h). La final es jugarà demà (21.45 h) al mateix escenari de les semifinals, el Nou Estadi de Tarragona .

stats