Esports 29/07/2012

Una cerimònia sota l'escrutini de Twitter

El xou orquestrat per Danny Boyle no va deixar indiferent a ningú i Twitter va ser un bon termòmetre per mesurar els 10 moments més destacats de la gala

5 min
Una cerimònia sota l'escrutini de Twitter

Mr. Bean roba la gala

L'actor Rowan Atkinson va tornar a encarnar-se en Mr. Bean en un dels moments fulgurants de la gala. Sonava Carros de foc, de Vangelis , i l'humorista apareixia interpretant la base de piano -una sola nota repetida de manera compulsiva- fent ostensible el seu avorriment pel galdós paper que li havien adjudicat. Després es veia una recreació de l'escena d'aquesta pel·lícula en què un grup d'atletes, de blanc immaculat, s'entrenen per les platges de Saint Andrews. Mr Bean s'infiltrava entre els atletes i convertia la sessió en un desastre. El moment va inspirar un bon grapat de tuits. Carlos Martínez Gorriarán, un dels cofundadors d'UPyD, ho aprofitava per carregar: "Diferències Spain-UK: allà Mr. Bean és un humorista, aquí el fem president del govern. I repetim!" Altres piuladors també van subratllar una certa similitud, ni que fos fisonòmica, entre Mr. Bean i l'expresident Zapatero.

Bond, James Bond

La reina va saltar en paracaigudes i va aterrar al mig de l'estadi. Òbviament no es tractava de la reina sinó d'un actor disfressat, tot plegat per retre homenatge a James Bond, que anava darrere d'ella. L'agent secret més famós del món té passaport britànic i Boyle el va convertir en un dels protagonistes de la nit. De passada, business is business : els productors van aprofitar la cerimònia per presentar en exclusiva el tràiler de la nova pel·lícula de James Bond, Skyfall , amb Daniel Craig fent per tercer cop d'agent 007 i Sam Mendes estrenant-se com a director d'un film de la saga. YouTube ja té penjat aquest nou avançament.

La reina, ¿s'ho passa bé?

Mentre un especialista aterrava a l'Estadi Olímpic en paracaigudes i amb corona, la reina autèntica es mirava la cerimònia. I ho feia amb una expressió entre la indiferència i l'extrema seriositat. L'humorista Ricky Gervais va tuitejar una fotografia de la monarca amb un rictus especialment rígid i el lacònic comentari " She's loving it " [li encanta], que no es podia prendre sinó irònicament. A l'hora de tancar aquest article més de 10.400 persones havien repiulat Gervais. L'actor, molt popular als Estats Units, va rebre un munt de comentaris sobre la gala, com si hagués de fer de dubtós ambaixador britànic davant dels altres països. "Estimat món. No estic al càrrec de la Gran Bretanya. Qualsevol queixa, sisplau, escriviu a aquesta dama, que estarà contenta d'ajudar-vos". La dama en qüestió era la reina, capturada en la mateixa foto d'expressió adusta.

Beckham, dins i fora

Un dels portadors de la torxa al tram final va ser David Beckham, que va aparèixer pilotant (diuen que de mentida) una llanxa a gran velocitat. El tuitaire @toquero_theboss aprofitava el moment Beckham per ironitzar sobre la durada de la gala. "Troben el cadàver de David Beckham al Tàmesi. Va morir esperant que acabés la cerimònia". Pocs dies abans, Paul McCartney va sortir en defensa del jugador, que no ha estat inclòs en l'equip de la selecció anglesa de futbol. "Algun idiota no ha volgut Beckham als Jocs", va dir l' exbeatle en una entrevista, durant la qual va recordar que el futbolista va fer "una gran contribució" perquè els Jocs hagin anat a parar a Londres.

La ironia dels Sex Pistols

L'imperi potser passa per hores baixes, però quan el Regne Unit recorda al món la seva contribució a la música, poques opcions més hi ha que abaixar el cap. El 19 de juny es va filtrar la llista de cançons que era previst que sonessin: la va publicar el Daily Telegraph . Però per als que no estaven al cas d'aquest spoiler de manual, molts dels artistes van ser celebrats: Happy Mondays, New Order, Queen, Frankie Goes to Hollywood, etc. El moment més tens va ser quan van sonar els Sex Pistols. Una de les reclamacions més llegides va ser que, en comptes de tocar Pretty vacant , hauria estat encara més audaç punxar God save the queen [Déu salvi la reina], que arrenca amb els famosos versos "Déu salvi la reina i el seu règim feixista, Déu salvi la reina, no és un ésser humà". Això sí, mentre que alguns consideraven que era un calbot a la reina posar música dels Sex Pistols en una cerimònia que presidia, d'altres, com @impermeable, veien que la ironia podia tenir la direcció inversa: "Molt brutal tot, però John Lydon i companyia sent usats per a la cerimònia d'obertura de les Olimpíades? M'ha fet sentir brut, molt brut".

Escario, la nova Carbonero

Els comentaris de María Escario i Paloma del Río a TVE van acaparar bona part de la capacitat d'escarni de Twitter. La guionista Júlia Cot imaginava Sara Carbonero a casa seva llegint Twitter i sentint-se íntimament confortada per no estar, per un cop, en el punt de mira. Entre les pífies més celebrades de la parella hi va haver confondre eslovens i eslovacs, referir-se a un enigmàtic "alfabet anglès" i dir que a Pequín els atletes tenien càmeres a dins.

La majoria de comentaris van ser crítics, però també n'hi va haver de suport, com el de la seva companya de cadena Ana Pastor, que defensava l'endemà la tasca de les dues professionals en un tuit: "Enhorabona als companys de @rtvees pel seu treball als JJOO i durant la resta de l'any".

'Cuéntame' es cola a la gala

Va ser un flaix que va agafar molts espectadors d'aquí de sorpresa: la família Alcántara, la protagonista de Cuéntame , apareixia en un repàs a la història de la televisió, al costat de noms mítics com el grup còmic Monty Python, Coronation Street i Doctor Who . Ahir TVE va explicar que Danny Boyle és seguidor de la sèrie i que, fa unes setmanes, va demanar permís per utilitzar una seqüència durant la cerimònia. Es calcula que la gala va ser vista per prop de 1.000 milions d'espectadors d'arreu del món. En la seqüència escollida, l'àvia Herminia comenta la llargada de la faldilla de la néta Inés. Antonio Alcántara sentencia: "Hi ha modes i modes".

Mitomania Potter

Danny Boyle té una certa fama de provocador i en aquesta cerimònia, tot i ser apta per a tots els públics, no va estalviar alguna imatge inquietant, com la d'un nadó gegant inflable que va aparèixer al mig de l'estadi. El tertulià americà @kesgardner piulava: "Seriosament. Per què diantres la cerimònia incloïa un tribut a la Seguretat Social? I el nen inflable! Orwellià. Paorós". D'altres hi van veure un autohomenatge al bebè sinistre que surt a Trainspotting , un dels films més populars de Boyle. La cerimònia, de més de 30 milions d'euros, incloïa també unes titelles gegants dels personatges més anguniosos de Harry Potter.

Els 'fakes' de la reina

La reina no té compte a Twitter, però sí diverses paròdies que ironitzen sobre la pompa de la família reial britànica, els escàndols que els afecten o la fama que arrossega Elisabet II com a gran aficionada a la ginebra. Aquests comptes van fer el seu particular agost ahir. @Oficial Queen_UK piulava: "No sabíem què fer amb Beckham, per ser sincera. Òbviament, havíem de descartar que fes un discurs". TheQueenUK_, per la seva banda, tuitejava: "Cal molta laca per fer aquesta flama tan grossa al mig de l'estadi".

Nicole Kidman, públic 2.0

Entre els famosos presents a la cerimònia hi havia el príncep Guillem i la seva dona, Kate Middleton, i el príncep Enric. Els Estats Units hi van enviar Michelle Obama. Fugaçment es van poder veure algunes celebrities com Nicole Kidman, que va ser vista acompanyada del seu marit, Keith Urban. L'actriu anava penjant fotografies d'ella mateixa i de la cerimònia al seu mur de Facebook. Els comentaris no poden qualificar-se d'eloqüents: simples "Uau" i "Al·lucinant" feien les funcions de peu de foto.

stats