COPA DEL REI
Esports 25/01/2012

Un clàssic per fer història

Toni Padilla
3 min

Pep Guardiola es va veure obligat a utilitzar totes les seves arts oratòries per intentar calmar l'ambient i recordar a tothom que avui no visita el Camp Nou un equip qualsevol. El partit de tornada de l'eliminatòria dels quarts de final de la Copa del Rei d'aquesta nit arriba en un context profundament estrany i complex, ja que el Madrid és líder a la Lliga però viu una crisi interna molt greu. I el Barça, tranquil, sap que pot posar el peu al coll del seu rival malgrat aquest liderat i donar-li un cop letal si li passa per sobre amb facilitat. Un desig que molts barcelonistes tenen al cap.

Tot i que aquesta nit hi ha un partit amb un cartell difícil de millorar, en les últimes hores tota l'atenció mediàtica s'ha centrat en les suposades males relacions entre jugadors del Madrid i el seu tècnic, José Mourinho, mentre es parla de la possibilitat que deixi l'equip l'estiu que ve. Si el triomf a l'anada per 1-2 va deixar la casa blanca revolucionada, una desfeta madridista avui al Camp Nou podria tenir greus conseqüències a dins del vestidor blanc.

Guardiola, però, no ha parat de conscienciar els seus jugadors del perill del partit. A diferència del que sol fer, els ha concentrat a l'Hotel W de Barcelona, com si fos un partit de Lliga de Campions. I els ha recordat que el Madrid ferit pot ser un rival temible, ja que els visitants necessiten recuperar el crèdit perdut. Un triomf del Madrid avui a Barcelona canviaria del tot l'escenari, i seria el Barça el que quedaria tocat, ja que estaria a cinc punts del liderat de la Lliga i eliminat de la Copa. I de cop i volta el Madrid tornaria a treure pit. El tècnic de Santpedor advertia abans del partit d'anada que el crèdit cal guanyar-se'l cada dia, i ja ha oblidat el partit de dimecres passat, quan el Bernabéu va acabar xiulant el Madrid. Per acabar la feina començada ara fa una setmana, el Barça necessita centrar-se només en el clàssic, que ja és el catorzè des de l'arribada de Guardiola (9 victòries, 3 empats i 1 derrota).

Poc té a veure l'estat d'ànim dels uns i dels altres. Mourinho -que arriba pressionat per l'afició i per una part dels jugadors però amb el suport de Florentino Pérez- ahir es va tornar a mostrar desafiant i va afirmar que no sabia res de filtracions i que vivia un moment "molt bo". Mourinho amagarà fins a última hora les cartes, en part pels problemes físics d'alguns jugadors i en part per no donar pistes. Sense els lesionats Sami Khedira i Ángel di María, Mourinho està pendent de l'estat de forma de Lass i Esteban Granero. En atac, segurament apostarà per un equip més obert -perquè està obligat a marcar gols- i donarà minuts a Callejón o Kaká. De fet, quan es va veure obligat a atacar al Camp Nou (tornada de les semifinals de la Lliga de Campions i de la Supercopa), va apostar per un equip prou ofensiu que va oferir més resistència que no pas els sistemes defensius que ha fet jugar en els últims partits al Bernabéu.

I, esclar, Mourinho està pendent de Pepe. Hores abans del partit se sabrà si el jugador portuguès és sancionat per trepitjar Messi durant el partit d'anada, però Mourinho ja va deixar anar ahir que "si físicament està bé, jugarà". Guardiola ahir ja va demanar calma a tothom en previsió de la possibilitat que Pepe jugui, per evitar reproduir incidents com els del retorn de Figo. El tècnic de Santpedor vol centrar el debat en la pilota, i per això disposarà del seu equip de luxe, després de donar descans a Màlaga a Carles Puyol, Xavi i Cesc.

Un equip de gala amb Pinto de porter per aconseguir tornar a superar el Madrid i deixar-li clar qui mana. Significativament, si avui el Barça guanya aconseguiria superar els blancs en el còmput global de duels directes. El triomf a l'anada va empatar l'estadística a 86 triomfs per banda. Avui, doncs, el Barça pot tornar a fer història.

stats