LLIGA
Esports 20/04/2012

Els 5 dilemes del Pep abans del clàssic

Sense temps de pair la derrota a Stamford Bridge, Guardiola ja només pensa en el Reial Madrid. Al Barça li va la Lliga. El tècnic centra en cinc aspectes la seva preocupació davant la visita blanca.

Natalia Arroyo
4 min

BARCELONA.Canvi de xip obligat. El Barça no té temps de lamentar totes les ocasions fallades davant el Chelsea en l'anada de semifinals de la Lliga de Campions perquè dissabte a les vuit rep el Reial Madrid al Camp Nou. Les opcions de culminar la remuntada passen per derrotar l'equip blanc i situar-se a només un punt en la classificació quan faltaran quatre jornades per acabar el campionat (12 punts després del clàssic) i per això són moltes les preguntes que ronden pel cap de Guardiola en les hores prèvies al decisiu duel.

1. Jugo amb 3-4-3 o mantinc el 4-3-3?

Una de les primeres incògnites que envolten el Barça-Madrid és quin dibuix tàctic farà servir Guardiola. Els blaugranes necessiten guanyar i no els serveix res més que la victòria, l'objectiu que sempre ha perseguit el de Santpedor davant l'etern rival (i davant tots els adversaris). Però el fet que una derrota o un empat el descarti de la Lliga pot condicionar el sistema de joc escollit, que hauria de trobar l'equilibri entre un dibuix que garanteixi la possessió, el control i les ocasions de gol que necessita per guanyar, amb un que no despulli gaire l'equip en defensa davant les ràpides transicions, unes condicions que necessita per no perdre.

En els últims clàssics, l'entrenador blaugrana ha apostat per un sistema mixt que combinava la línia defensiva amb tres i quatre homes en funció de la situació. Però l'estratègia en els últims compromisos s'ha decantat més aviat per una defensa de quatre amb dos laterals de molt recorregut, una opció que podria tornar a ser la bona si es té en compte que el Reial Madrid acostuma a situar un únic davanter (Benzema o Higuaín) i que distreure l'atenció ofensiva de les seves bandes (amb Di María, Cristiano o Özil) és la millor manera de defensar-les.

2. Ens trobarem un Madrid passiu o actiu?

Escollir un sistema de joc o l'altre tindrà molt a veure amb el Reial Madrid que s'imagini Guardiola. Un Madrid atrevit i amb ganes de dur la iniciativa? Un de replegat i a l'expectativa? José Mourinho ha provat diverses fórmules per mirar de derrotar el Barça sense obtenir conclusions efectives. L'aposta pel triangle de pressió alta (o trivot) amb Lass, Xabi Alonso i Khedira, és la que més convenç el poruc tècnic portuguès però no és la que més bons resultats li ha donat.

A Madrid volen que el conjunt blanc s'atreveixi, aprofitant el coixí dels quatre punts, a fer un pas endavant i que surti a tutejar el Barça, com va fer a la tornada de la Copa del Rei o a l'estiu a la Supercopa d'Espanya. Si Mourinho finalment es decanta per aquesta opció, Kaká i Özil podrien jugar junts en una aposta que implicaria descartar Di María o Benzema. El bon moment de forma del francès i l'estima que Mou té al Fideo, fan difícil que cap dels dos es quedi a la banqueta. En qualsevol cas, aquest segon camí passa per un Madrid amb molta més presència al camp del Barça, tant en la pressió com en la construcció dels atacs.

3. Si faig jugar Piqué, a qui descarto?

A Stamford Bridge Guardiola va preferir la parella de centrals formada per Mascherano i Puyol per frenar Drogba i el joc vertical del Chelsea, en una decisió que, sense ser decisiva, va sorprendre per l'impacte que sempre té deixar el català a la banqueta. Si el tècnic blaugrana intueix que el Madrid pressionarà la sortida de pilota des de Valdés, Piqué té molts números de ser titular, perquè la seva clarividència en la base de la jugada és única i permet alliberar Busquets, que pot centrar-se a donar suport en una posició més avançada. Una opció que sembla probable és deixar fora Adriano i donar el lateral esquerre a Puyol, encara que això limiti l'aportació ofensiva d'una de les bandes.

4. Com pesen les derrotes a la Champions?

Dimecres a la roda de premsa el tècnic blaugrana va assegurar que la plantilla sabria conviure amb la decepció del mal resultat contra el Chelsea i que se sabria refer tant en la tornada de dimarts com en el duel d'aquest dissabte. Les sensacions d'haver atacat bé i d'haver tornat a donar una lliçó de joc (i de saber perdre) a un dels grans equips d'Europa no fan més que confirmar quin ha de ser el camí a seguir.

A Madrid, en canvi, les fortes crítiques rebudes pel ranci plantejament de Mourinho a partir de l'1-1 a Munic, podrien influir en l'alineació del portuguès al Camp Nou i convidar-lo a ser més valent i ofensiu. Alguns mitjans han culpat Coentrao (que, tot i així, apunta a titular en detriment de Marcelo) de tots els mals resultats de l'equip enguany i asseguren que Özil està fatigat mentalment i físicament.

5. L'angoixa de jugar-nos la Lliga, a qui afectarà?

Aquesta, possiblement, és la parcel·la més delicada de totes les que preocupen el tècnic perquè és, alhora, en la que més i en la que menys pot incidir. En els entrenaments de preparació (els pocs que podrà fer) i en la xerrada prèvia al matx haurà de buscar la manera de no traslladar una pressió excessiva ni extrarevolucionar l'equip, que ja és prou conscient de la urgència de vèncer si es vol allargar la lluita per la Lliga.

Si el partit es posa aviat de cara, sigui amb un gol o amb la sensació de control sobre el joc, el nerviosisme s'anirà calmant i l'angoixa es traslladarà al bàndol blanc. Encara que es vulgui vendre la idea que al Madrid li van bé tots tres resultats, una derrota el deixaria sense marge d'error en cap dels quatre partits següents. Si el partit triga a resoldre's, el Camp Nou haurà d'ajudar a calmar el possible estrès local.

stats