VALLPARADÍS
Esports 09/04/2012

La doble discriminació del bàsquet femení

àlex Gozalbo
2 min

La vida d'Aziz Yildirim no ha canviat gaire des que el juliol de l'any passat va entrar a la presó. Acusat de pactar el resultat d'almenys 19 partits de futbol, el president del Fenerbahçe continua dirigint el club des de la garjola. Contracta futbolistes, suggereix alineacions i mobilitza aficionats amb la mateixa facilitat amb què ho feia abans, en els bons temps. Ni rastre de penediment en una persona que va veure com l'acusació necessitava 400 fulls per resumir tots els seus delictes.

Amb motiu de la final a vuit de l'Eurolliga femenina, fa uns dies vaig viatjar a Istanbul, on un dels clubs participants era el seu Fenerbahçe. Encuriosit per la seva història, vaig aprofitar el temps per preguntar coses sobre la seva figura. La sorpresa va arribar en descobrir que a Turquia tothom coneixia les seves malifetes, que no es reduïen tan sols al futbol.

Com que vaig posar cara d'incrèdul, un dels interlocutors va treure un telèfon mòbil de la butxaca, es va connectar a internet i em va fer escoltar una conversa en què Aziz Yildirim alliçonava un àrbitre de bàsquet femení sobre què havia de fer i, sobretot, quan havia de fer-ho. "I quants anys de la condemna són per això?", vaig preguntar. "Fas broma, oi? És bàsquet i, a més, femení. Això ni es jutja", em van contestar.

Aquesta és la doble discriminació del bàsquet femení, un esport que no és futbol i que tampoc és masculí. Això el condemna a viure en un pla mediàtic marginal, una situació que gairebé obliga els clubs a vorejar la indigència. Mancats de recursos econòmics públics i privats, els directius d'alguns equips de la Lliga femenina han de posar diners de la seva butxaca per poder seguir competint.

Enmig d'aquesta dramàtica situació, que obligarà el bàsquet femení a abandonar la seva condició de professional i a convertir-se en un esport amateur, l'Uni Girona comença avui les semifinals per al títol de Lliga en un any per al record en què ja han debutat a la Copa de la Reina. El seu cas és un exemple extraordinari de com gestionar els recursos econòmics.

Sis de les vuit combinacions de resultats possibles condueixen l'Uni Girona a disputar l'Eurolliga la propera temporada, un somni que el club ha començat a estudiar seriosament. L'entitat va aprofitar la final a vuit d'Istanbul per consultar els diners que els tres clubs de la Lliga femenina que enguany han disputat la competició s'han gastat en viatges i per analitzar-ne la viabilitat.

stats