LA LLIGA
Esports 28/01/2012

19 partits per eixugar 5 punts

Avui comença la segona volta i el Barça té com a objectiu reduir els 5 punts d'avantatge que té el Madrid. Guardiola sap que els blancs fallaran poc i la maquinària mediàtica de la capital ja treu fum.

Albert Solé
3 min
19 Per eixugar  5 Punts Partits

BARCELONA.Avui comença una cursa espectacular entre el Barça i el Madrid per aconseguir la Lliga 2011/12. Els dos equips enceten aquesta nit -Madrid-Saragossa (20 h) i Vila-real-Barça (22 h)- la segona volta, en què el Barça parteix amb cinc punts de desavantatge respecte al Madrid, un escenari inèdit per al Barça de Guardiola. Un repte nou per als jugadors i una motivació extra, si és que els fa falta. Cinc punts en qualsevol altra lliga europea o fins i tot a l'espanyola de fa cinc anys no serien una distància insalvable, però amb el nivell actual de Barça i Madrid es fan una muntanya i qualsevol ensopegada pot ser definitiva.

La data clau des d'ara fins a l'últim partit de Lliga (13 de maig) és el 21 o 22 d'abril, el dia que el Madrid tornarà a visitar el Camp Nou. L'objectiu del Barça és reduir la distància amb els blancs com a mínim fins a tres punts perquè confien que els punts de l'estadi blaugrana no s'escaparan. ¿I on pot perdre com a mínim dos punts el Madrid? Els pròxims 10 partits són força assequibles per als blancs, tret de les visites als camps del Getafe i del Betis, mentre que el Barça rep el València i viatja al Calderón i al Sánchez Pizjuán en el mateix període. Però just abans de tornar al Camp Nou, el Madrid té tres partits seguits complicats: visiten l'Osasuna, reben el València i tenen el derbi madrileny al Calderón.

La màquina mediàtica blanca

Al vestidor del Barça saben que el Madrid fallarà molt poc. Per a Florentino Pérez i José Mourinho la Lliga aquest any és el títol més assequible -i més després de l'eliminació de la Copa- i posaran tota la carn a la graella per gestionar aquests 5 punts. I no només posaran tots els arguments futbolístics a jugar, sinó també tota la maquinària mediàtica, que ja fa un temps que carbura, i que ara començarà a treure fum amb força. El vídeo robat de Xavi a Barça TV i les interpretacions que se n'estan fent, i la pressió sobre els àrbitres -la Cope diu que la pressió del Madrid ha fet que el Comitè d'Àrbitres hagi decidit que Teixeira Vitienes no xiuli més els blancs- han començat a posar pressió externa en aquesta carrera.

Pep Guardiola afrontarà aquest partit contra el Vila-real amb només 15 jugadors del primer equip, comptant que Isaac Cuenca, que va arribar a un acord de renovació ahir, ja forma part del primer equip de ple dret. Iniesta, Alexis, Villa, Fontàs i Afellay estan lesionats i Keita és a Guinea disputant la Copa d'Àfrica. Guardiola s'endurà a Vila-real Sergi Roberto, Jonathan dos Santos i Tello, del filial, per completar la convocatòria.

El pitjor Vila-real de Primera

El Barça es trobarà avui un Vila-real en crisi que lluita per sobreviure a Primera més que per entrar a Europa, com ha passat durant l'última dècada. De fet, els 19 punts dels groguets en les 19 primeres jornades són el seu pitjor registre des que juguen a la màxima categoria. Ni aquell modestíssim Vila-real de la temporada 98/99 que va tornar a Segona l'any del seu debut -però que va ser capaç de guanyar al Camp Nou per 1-3- ho va fer pitjor, i va tancar la primera volta amb 24 punts. La greu lesió del seu líder i jugador referència, Giuseppe Rossi, a principis de curs ha sigut un cop molt dur, i només una victòria en l'última jornada contra l'Sporting els ha permès sortir de la zona de descens directe. A més, van fer la pitjor fase de grups de la Lliga de Campions, amb zero punts, tot i haver caigut al grup de la mort (Bayern Munic, Nàpols i Manchester City). Entre els resultats pèssims a la Lliga, l'eliminació tot just començar de la Copa contra un equip de Segona B -el Mirandés- i la mala imatge a la Champions, el club castellonenc va decidir prescindir de l'entrenador Juan Carlos Garrido i apostar pel tècnic del filial, José Francisco Molina, exporter de l'Altètic de Madrid, entre d'altres equips.

stats