TENIS
Esports 27/04/2015

Un engranatge de deu milions a la recerca d’un nou rei

El Godó busca relleu després de l’hegemonia de Rafa Nadal

Martí Molina
2 min
Un engranatge de deu milions a la recerca d’un nou rei

Barcelona6,6 milions d’euros en patrocinis, 1,5 en drets televisius i 1,6 a través de la venda d’entrades. És el pressupost del Barcelona Open Banc Sabadell de tenis, que es va acabar ahir amb la victòria del japonès Kei Nishikori per segon cop consecutiu. Organitzar l’històric torneig barceloní, que enguany arribava a la 63a edició, costa uns 10 milions d’euros anuals, i deixa a la capital catalana un impacte directe de 2 milions d’euros dels visitants estrangers. Una dada que es podria ampliar si amb el doble triomf del tenista nipó es capten més visitants estrangers.

Les xifres, presentades fa uns dies al Col·legi d’Economistes de Catalunya, destaquen que el Godó, més enllà d’un torneig històric, es gestiona com una petita empresa. El Reial Club de Tenis Barcelona - 1899 s’esforça perquè any rere any hi participin els millors tenistes del circuit, i això implica unes despeses econòmiques molt elevades. Ha d’adaptar els premis al rànquing del torneig (és a la tercera categoria dels de l’ATP, amb 500 punts per al guanyador). En el cas barceloní, es reparteixen 2,5 milions entre els jugadors, als quals cal sumar-hi un milió més per assegurar-se que les grans estrelles hi participin.

Aquests diners extres suposen una despesa important, però també serveixen com a esquer per als patrocinadors. Un d’ells, per exemple, és Rafa Nadal, jugador que ha guanyat vuit vegades el torneig.

És un tema de causa-efecte. Si hi ha els millors, hi ha més interès. I si hi ha més interès es poden aconseguir bons patrocinadors que garanteixin la presència de més espectadors i contractes més alts a nivell de patrocini. “Utilitzem fins a l’últim pam quadrat del club per encabir-los”, reconeixia Albert Agustí, president del RCTB.

Però sense Nadal, que no ha pogut arribar a la final en les dues últimes edicions, el torneig perd un dels seus estendards perquè tota aquesta maquinària rutlli. “Rafa Nadal és un plus, una ajuda. Si estiguéssim molts anys sense un tenista de referència, la cosa aniria cap avall”, deia Agustí. Per això, la doble victòria seguida d’un top 10 com Nishikori no és cap mala notícia a nivell empresarial.

Però els organitzadors pentinen el circuit per fer venir més jugadors mediàtics. Un dels objectius és el serbi Novak Djokovic (actual número 1). “El calendari dels tenistes és molt complex i costa molt quadrar les dates. Però potser en un futur pròxim sí que tenim l’oportunitat de portar-lo”, desvelava optimista Albert Costa, el director del torneig.

stats