BARÇA
Esports 19/12/2016

El Barça i la UEFA arriben a un acord: es podran exhibir estelades al Camp Nou sense sancions

El tema es resol mitjançant un pacte quan estava a punt d'haver-hi resolució del Tribunal d'Arbitratge Esportiu

A.l.
3 min
Més de 30.000 estelades van onejar ahir a les graderies del Camp Nou, una escena que va veure en directe, des de la llotja de l’estadi, la presidenta del Parlament.

BarcelonaCarpeta tancada. Aquesta sí. El Barça ha arribat a un acord amb la UEFA per resoldre el conflicte sobre les estelades que es va iniciar a la final de la Champions de Berlín, el juny del 2015. D'aquesta manera s'acaba un enfrontament directe entre el club blaugrana i el màxim organisme del futbol europeu que era ara mateix al Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS). La informació que ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat l'ARA implica que el Barça retira el recurs del TAS i la UEFA es compromet a canviar la normativa per la qual prohibia l'exhibició d'estelades.

Uns minuts després que es conegués la notícia, la UEFA ha emès un comunicat on aplaudeix el Barça per retirar el recurs i reconeix que la seva normativa no està "gravada en pedra", un fet que pot fer evolucionar la reglamentació perquè "reflecteixi la naturalesa de la societat", en la qual "la llibertat d'expressió és generalment un valor celebrat i amb suport". En l'escrit es remarca novament que els partits de futbol no poden utilitzar-se amb finalitats polítiques, però que tampoc es pot sancionar un club "en situacions en què una persona raonable no se sentiria ofesa per un missatge exhibit en un camp de futbol". D'aquesta manera, la UEFA revisarà el reglament disciplinari per garantir que quan hi hagi una sanció sigui perquè respon a casos "en els quals la majoria de les persones raonables pensin que s'hauria d'imposar una sanció".

L'argument per sancionar el Barça era que s'havia incomplert l'article 16.2.1 del reglament, que detalla que se sancionarà "l'ús de gestos, paraules, objectes o altres mitjans per transmetre un missatge no apropiat en un esdeveniment esportiu, especialment missatges que són polítics, ideològics, religiosos, ofensius o d'una naturalesa provocadora". Una normativa que el màxim organisme del futbol europeu es compromet ara a canviar: l'estelada ja no serà un motiu per sancionar el Barça.

L'inici del cas

El cas va arrencar uns dies després de la final de Berlín, quan un informe fet a través de les imatges televisives de la ucraïnesa Anna Bordiugova va servir per obrir un expedient sancionador al club català pels càntics independentistes i l'exhibició d'estelades per part dels seus aficionats. L'informe contradeia el que va fer el propi delegat de la UEFA a l'Olímpic de Berlín, que en el seu escrit va assenyalar el correcte comportament de l'afició del Barça, "sense cap ús pirotècnic ni càntics discriminatoris". La multa final va ser de 30.000 euros. Aquí va començar una llarga disputa judicial i política que conclou aquest dilluns.

A partir d'aquell moment, el Barça va buscar establir ponts de diàleg amb els representants de la UEFA, especialment amb el llavors secretari general, Gianni Infantino, per buscar una solució pacífica al conflicte. L'estratègia no va prosperar. Els ponts es van dinamitar i la UEFA va repetir el càstig durant els següents partits que el conjunt blaugrana va disputar al Camp Nou, quan milers d'aficionats van mostrar les estelades per mostrar el seu rebuig a les sancions. Moltes d'aquestes banderes independentistes, a més, van ser repartides per entitats que lluiten per obtenir la independència de Catalunya, amb voluntaris que facilitaven 30.000 estelades cada partit a l'estadi.

Durant tota la temporada passada, els informes de la UEFA es van anar acumulant, fins que els expedients van fer pujar la quantitat de la multa a 150.000 euros. El Barça, després d'apujar el to i defensar amb vehemència la llibertat d'expressió durant l'assemblea del 2015, va arribar a una treva amb la UEFA per intentar solucionar el conflicte. Els expedients se seguirien acumulant a cada partit, però no hi hauria sanció fins que hi hagués una resolució judicial definitiva. El cas va arribar finalment al TAS, on el Barça va declarar el passat 7 de novembre, i just uns dies abans que hi hagués resolució s'ha arribat al pacte: el Barça retira el recurs i la UEFA canviarà l'esperit de la norma. Tot després que fa menys d'un mes, Bartomeu es desplacés a Nyon per reunir-se amb el seu nou president, Aleksander Ceferin.

D'altra banda, l'Associació de Juristes Drets, que va presentar una demanda en un jutjat de primera instància de Barcelona contra les sancions de la UEFA perquè vulneraven els drets fonamentals, no desistirà del seu procediment si la UEFA no retira les sancions ja imposades al Barça, segons ha explicat Sergi Blázquez a l'ARA. En canvi, més "conciliador" serà el moviment penyista del Barça, segons ha assegurat el seu president, Antoni Guil. El plenari de la Federació Internacional de Penyes haurà d'estudiar què fan després d'aquest canvi inesperat de guió, però el canvi d'interpretació de la normativa que pretén impulsar la UEFA podria ser suficient per fer-los desistir de la demanda. Tots dos, tant Drets com les penyes, esperen tenir més informació aviat per decidir-se.

stats