Barça
Esports Futbol 23/07/2011

Les festes del centenari del Hajduk Split seran l'escenari del debut del Barça

El Barça 2011/12 farà rodar la pilota per primer cop a les festes del centenari del club croat. Un club marcat per la història convulsa de la costa croata de Dalmàcia

Marcel Sanromà
4 min
Imatge de l'estadi del Hajduk Split, engalanat pel centenari del club

BarcelonaEl Barça 2011/12 lluirà la nova samarreta per primer cop davant un club pràcticament desconegut per al gran públic: el Hajduk Split croat. Tot i haver guanyat lligues i haver estat un habitual de les competicions europees a les dècades dels setanta i vuitanta, el Hajduk no és més que una referència indefinida en l'imaginari culer.

El partit d'avui forma part de les festes de celebració del centenari del conjunt dàlmata, fundat el 1911. El 13 de febrer, per celebrar l'efemèride, els ciutadans d'Split van vestir tota la ciutat amb els colors blanc, vermell i blau característics del club. Després, el Hajduk va jugar un amistós contra l'Slavia de Praga que va acabar amb derrota local per 0-2, i a la nit van encendre tot de bengales i van fer focs d'artifici que van tenyir tota la ciutat de vermell.

Potser als aficionats els sonen més els noms de Goran Vučević i el de Krasimir Balakov. El primer, jugador del Barça entre 1992 i 1996, no va triomfar, i aquesta darrera temporada ha entrenat el club dàlmata. Balakov, company d'Stòitxkov a la gran selecció búlgara de principis dels anys noranta, és el nou entrenador del Hajduk.

Barça i Hajduk Split no s'han enfrontat mai en competició oficial, però els croates van participar al trofeu Joan Gamper l'any 1993, quan encara tenia format triangular. A les semifinals es van enfrontar als blaugranes, i el Barça es va imposar per 4-0 amb un hat trick de Romário i un gol de Koeman. A la final, però, els blaugranes van perdre 1-3 amb el Tenerife.

Fins aquí arriben els lligams dels croates amb el Barça, però no amb els seus colors. El segon equipament del club d'Split també és blau i grana. La temporada passada la samarreta era a franges horitzontals, però aquest any passen a ser verticals. L'equipament titular, però, no compta amb el vermell: samarreta blanca i pantalons blaus.

Present i passat esportiu

Així serà, segurament, doncs, la samarreta que es posaran avui els jugadors del Hajduk Split. D'ells destaquen el defensa internacional japonès Masahiko Inoha i el jove davanter danès, procedent del Liverpool, Nikola Sarić, incorporat aquest estiu.

Sarić va arribar al conjunt anglès l'estiu de 2009 amb només 18 anys. Es deia que se'l van rifar diversos grans clubs, entre els quals els rumors diuen que hi havia el Barça. Va jugar amb els reserves del Liverpool, però no va gaudir d'oportunitats i va acabar abandonant el club.

El club dàlmata, però, ha donat al futbol grans jugadors al llarg dels anys. A la lliga espanyola, per exemple, vam conèixer Robert Jarni, que a mitjans i finals dels anys noranta va passar pel Betis, el Madrid i el Las Palmas. O també Ivica Šurjak, futbolista del Saragossa durant la temporada 84/85. I fins i tot Igor Štimac, defensa del Cadis entre 1992 i 1994.

El Hajduk també ha donat figures al futbol europeu, com Alen Bokšić, que va vestir la samarreta de Marsella, Juventus, Lazio i Middlesbrough, o, més recentment, l'exjugador de la Juventus Igor Tudor o el migcampista del Tottenham Niko Kranjčar.

En la darrera lliga el Hajduk va acabar segon per quart any consecutiu i s'ha classificat per la tercera ronda prèvia de l'Europa League, la mateixa que ha de jugar l'Atlètic de Madrid, i que dóna accés a la fase de grups. El partit amb el Barça els ha de servir de preparatiu per a la competició, ja que el dia 28 tindran un duel ben complicat amb l'Stoke City anglès.

Esportivament, els seus millors anys els van viure a la dècada dels setanta, quan el club va guanyar cinc copes consecutives i va aconseguir tres lligues entre 1972 i 1979. Des d'aquell any, precisament, el Hajduk juga a l'estadi Poljud, situat a un quilòmetre de la ciutat d'Split, i que té un aforament de 35.000 persones. Es va construir amb motiu de la celebració dels jocs de la Mediterrània d'aquell mateix any 1979.

En competicions internacionals, però, només van aconseguir arribar a les semifinals de la Recopa de 1973 (on van caure davant el Leeds United), a les semifinals de la Copa de la UEFA de 1984, on van perdre amb el Tottenham, i tres vegades als quarts de final de la Copa d'Europa, els anys 1976, 1980 i 1995, ja amb el format de Lliga de Campions, quan van caure contra l'Ajax que seria campió.

En total, el Hajduk Split compta a les seves vitrines amb 6 lligues de Croàcia, 9 lligues de Iugoslàvia, 5 Copes de Croàcia, 9 Copes de Iugoslàvia i 5 Supercopes de Croàcia.

Una mica d'història

El nom del club, Hajduk, era el nom que rebien els bandolers balcànics i de l'Europa de l'est (croats, serbis, i fins i tot bosnians, romanesos i eslovacs) que van combatre des de la clandestinitat l'Imperi Otomà entre els segles XVII i XIX. Per als otomans eren lladres miserables, mentre que els croates els recorden com a herois que defensaven el poble.

El club va forjar l'esperit rebel en els anys de la Segona Guerra Mundial, quan va rebutjar entrar a formar part de la lliga italiana sota el nom d'AC Spalato quan Hitler va annexionar Split a la Itàlia de Mussolini.

Aquesta rebel·lió va impressionar qui després seria dictador de Iugoslàvia, Tito, que els va donar el seu favor, i van ser un dels pocs clubs iugoslaus que no van acabar desmantellats pel nou govern comunista. Aquest, en canvi, va fundar nous clubs per substituir els liquidats: el Partizan de Belgrad, l'Estrella Roja de Belgrad i el gran rival del Hajduk, el Dinamo de Zagreb.

Després de la caiguda del règim comunista de Tito, el 1991, el Hajduk va eliminar l'estrella vermella del seu escut i va recuperar l'escut d'armes croata, que són els quadrats arlequinats vermells i blancs, com a símbol, i que han mantingut després de la guerra d'independència de Croàcia fins al dia d'avui.

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats