Esports Futbol 03/04/2013

La Comissió Europea confirma que "està analitzant" el Reial Madrid per haver rebut ajudes públiques

Altres equips de la lliga espanyola –no han especificat quins– també estan sent investigats, mentre que ja s'ha obert expedient a cinc clubs holandesos pel mateix motiu

Efe
3 min
L'estadi Santiago Bernabéu, abans del Madrid - Barça

BruselasEl Reial Madrid és un dels clubs que estan sent analitzats per la Comissió Europea (CE) per beneficiar-se de suposades ajudes públiques que podrien vulnerar la normativa europea, segons ha assegurat aquest dimecres un portaveu de l'Executiu comunitari.

"La Comissió està analitzant la situació del Reial Madrid, així com altres al·legacions similars que li han estat remeses", ha dit el portaveu comunitari de Competència, Antoine Colombani, en roda de premsa.

"De moment, la CE està analitzant la informació de la qual disposa, i no ha decidit encara si obrirà una recerca formal", ha afegit.

Consultat sobre si Brussel·les investiga en concret les relacions entre l'Ajuntament de Madrid i el club blanc, el portaveu ha assenyalat que és "efectivament un dels assumptes que la CE està analitzant".

Segons publica avui el diari britànic 'The Independent', la Comissió estudia en particular l'acord de 1996 entre el Reial Madrid i el consistori de la ciutat per a una operació immobiliària que incloïa terrenys propers al Santiago Bernabéu i uns altres al barri de les Taules, al nord de la capital.

Les investigacions s'estan duent a terme en paral·lel a una àmplia recerca preliminar que la CE va iniciar fa aproximadament un any sobre les suposades ajudes públiques que haurien beneficiat equips de la lliga espanyola.

La Comissió va començar a analitzar la situació després que "ciutadans i companyies de diversos Estats membres enviessin informació al·legant ajudes públiques a diversos clubs de futbol en diferents països", ha explicat el portaveu del vicepresident de la CE i titular de Competència, Joaquín Almunia.

La fase actual de recopilació d'informació no té cap termini definit, i en ella la Comissió buscarà l'existència d'algun indici d'infracció de la normativa comunitària d'ajudes públiques.

La CE ha confirmat que el Reial Madrid és un dels clubs examinats a causa de les informacions publicades per la premsa, segons han explicat fonts comunitàries, que han recalcat que les investigacions també tracten sobre altres clubs espanyols i d'altres Estats membres, encara que no han precisar quins.

Les mateixes fonts van recordar que la Comissió va arxivar en 2004 una recerca formal oberta sobre la venda dels terrenys de la Ciutat Esportiva del Reial Madrid, després de no trobar indicis que l'operació encobrís ajudes públiques il·legals al club.

Els serveis de l'aleshores comissari europeu de la Competència, Mario Monti, van estudiar els detalls de la requalificació i posterior venda de dites terrenes, després de rebre diverses denúncies sobre un suposat tracte de favor per part de l'Ajuntament i la Comunitat de Madrid cap al club blanc.

En paral·lel al cas que afecta al Reial Madrid, l'Executiu comunitari examina actualment els suposats avantatges fiscals de les quals s'haurien beneficiat clubs espanyols de futbol, encara que aquest tema també està en fase "preliminar" i encara no hi ha cap recerca formal sobre aquest tema, ha afegit Colombani.

El passat 11 de març, l'Executiu comunitari va anunciar que havia sol·licitat informació al Govern espanyol sobre les suposades ajudes atorgades a diversos clubs, i va precisar que les seves investigacions tenen a veure amb possibles reduccions de deute fiscal i de cotitzacions socials.

A principis d'abril, Brussel·les va obrir un expedient a cinc clubs de la lliga holandesa perquè considerava que hi havia indicis que s'havien beneficiat d'ajudes públiques il·legals per un valor total de 60 milions d'euros.

Les ajudes van ser concedides per les respectives administracions locals al PSV Eindhoven, Willem II i NEC Nimega, de la primera divisió holandesa, i al FC Donin Bosch i el MVV de Maastricht, de la segona categoria, i van consistir en transaccions, concessions o contractes en condicions avantatjoses per als clubs referents a l'ús d'estadis i altres instal·lacions esportives.

stats