Futbol
Esports Futbol 05/07/2012

La FIFA autoritza l'ús de la tecnologia al futbol

El màxim organisme del futbol del mundial començarà a utilitzar la tecnologia que afecta la línia de gol, encara que en un futur es planteja la possibilitat d'incloure-la a la resta del joc

Efe
3 min
Logo de la FIFA

BarcelonaLa FIFA ha donat aquest dijous un pas decisiu en la modernització del futbol en aprovar l'ús de la tecnologia en la línia de gol, una mesura que pot acabar amb una de les jugades més polèmiques dels partits, l'anomenat 'gol fantasma'.

La International Football Association Board (IFAB), l'organisme responsable del reglament del futbol, ha acordat aquest dijous per unanimitat a la seu de la FIFA a Zuric (Suïssa) l'ús d'aquesta tecnologia.

Després de nou mesos de proves, que van començar l'agost de 2011, la IFAB ha acordat, també per unanimitat, recórrer a la tecnologia de les empreses 'GoalRef' (inclou un un xip a la pilota) i 'Hawk-Eye' (càmera ull de falcó).

Aquesta aprovació queda pendent d'una prova final d'instal·lació en cada estadi abans que els sistemes puguin ser utilitzats en partits 'reals' de futbol, segons la FIFA.

La IFAB explica que aquesta tecnologia es farà servir només per a la línia de gol i no en altres àrees del terreny de joc.

La nova tecnologia començarà a utilitzar-se al Mundial de Clubs de Tòquio, així com en la Copa de les Confederacions del Brasil de 2013 ia la Copa del Món de Brasil de 2014.

La IFAB també ha aprovat la figura dels àrbitres assistents addicionals, que han estat dos anys a prova a la Lliga de Campions, la Lliga Europa i l'Eurocopa 2012, així com en competicions al Brasil, França, Marroc i Catar.

La IFAB està integrada per les quatre federacions britàniques (Anglaterra, Escòcia, Irlanda i Gal·les), que tenen un vot cadascuna, i la FIFA, que posseeix quatre vots en nom de totes les associacions afiliades.

El president de la FIFA, Joseph Blatter, que en principi era reticent a l'aplicació de la tecnologia en la línia de gol, va canviar de parer a la Copa Confederacions de Sud-àfrica 2009 i en el següent Mundial.

A la final de la Copa Confederacions de 2009 entre Brasil i Estats Units, una rematada de cap de Kaká va poder entrar a la porteria de Howard, però aquest va treure la pilota, que va donar al travesser, abans que l'atrapés definitivament. El gol hauria suposat l'empat a dos.

Aquest 'gol fantasma' va tenir una successió en el partit de vuitens del Mundial de Sud-àfrica entre Anglaterra i Alemanya. Amb el 2-1 al marcador, al final del primer temps, una rematada de Frank Lampard va donar en el travesser i va botar clarament dins de la porteria alemanya. Els anglesos es van llançar a celebrar l'empat, però l'àrbitre no va concedir el gol.

La fortuna li va tornar el favor a Anglaterra en la recent Eurocopa, en el duel amb Ucraïna de la fase de grups. Corria el minut 62 del partit, va rematar Marko Devic i l'afició groga es disposava a cridar l'empat d'Ucraïna quan John Terry va treure la pilota, que havia superat del tot la línia de gol. El gol no va pujar al marcador ia Anglaterra li va valer el gol que havia marcat abans Wayne Rooney.

Aquest error arbitral va fer que Joseph Blatter proclamés que la tecnologia en la línia de gol "no és una possibilitat, és una necessitat".

El plantejament de la FIFA per començar a utilitzar la tecnologia i evitar possibles 'gols fantasma' és que el sistema compleixi els principis de certesa al cent per cent i d'immediatesa, amb comunicació interna per als àrbitres.

El danès Claus Bo Larsen va ser el primer a utilitzar la tecnologia en la línia de meta per resoldre dubtes sobre els gols "fantasma" durant la Copa Mundial de Clubs de la FIFA 2007 a Japó.

"Tot va anar bé. Per mi és una solució ideal instaurar aquest sistema", va dir Larsen en al·lusió al sistema provat en aquell torneig pel qual quan la pilota ultrapassa la línia de meta apareix la paraula gol en el rellotge digital de l'àrbitre, que emet a la vegada un senyal sonor.

Els 'gols fantasma' formen part de la història del futbol. A més dels esmentats, el més transcendental va ser el de Geoffrey Hurst a la pròrroga de la final de Wembley del Mundial de 1966 entre l'amfitriona Anglaterra i Alemanya.

Al minut 101, un xut de Hurst es va estavellar al travesser de la porteria alemanya i va botar sense traspassar el marc. L'àrbitre suís Gotffried Dienset va consultar amb el jutge de línia i va concedir gol. Era el 3-2, preludi del 4-2 definitiu.

A Espanya li va passar a Mèxic 1986 amb Brasil com a rival. Un xut de Michel va botar dins de la porteria després de ser repel · lit pel travesser. L'àrbitre australià Bambridge no va validar el gol tot i les protestes dels espanyols. El brasiler Careca va marcar després l'únic gol del partit de la fase de grups.

stats