Futbol internacional
Esports Futbol 21/09/2011

La FIFA estudia limitar les comissions dels agents dels futbolistes professionals

D'entre les diferents propostes, l'organisme futbolístic valora introduir un màxim d'entre el 2 i el 3% del cost del traspàs fins a un màxim de 2 milions de dòlars

Efe
2 min

BarcelonaLa FIFA està estudiant la possibilitat d'introduir un límit a les comissions que cobren els agents de futbolistes en realitzar traspassos, entre altres mesures per incrementar la transparència d'aquestes operacions, segons ha anunciat aquest dimecres un alt càrrec d'aquest organisme. La FIFA també contempla que els clubs estiguin obligats a fer públiques les quantitats precises dels traspassos que han anat a parar als intermediaris, segons va explicar el director d'Afers Legals de la federació internacional de futbol, Marc Villiger, en una trobada amb els mitjans a Brussel·les.

Aquestes són algunes de les mesures que actualment debat el grup de treball constituït per la FIFA per proposar una reforma de la normativa que regula les activitats dels agents en el món del futbol. L'organisme futbolístic va decidir revisar les normes vigents després de constatar una sèrie d' "errors del sistema", com la proliferació d'agents sense llicència oficial. I és que, actualment, només un 30 per cent dels traspassos internacionals es duen a terme amb agents registrats, segons dades de la federació internacional.

La manca de regulació sobre els intermediaris provoca "molta pressió" i "molts abusos" sobre els futbolistes, a més d'un "cost elevat per als clubs", els quals "podrien estalviar importants quantitats en comissions i invertir-les en millorar la situació del futbol o dels futbolistes ", segons Villiger.

Entre les propostes concretes que està debatent el grup de treball de la FIFA hi ha la introducció d'una proporció màxima de comissions que podrien cobrar els agents pels traspassos, que se situaria entre el 2 o el 3 per cent del cost del fitxatge o en 2 milions de dòlars, ha dit l'expert.

A més d'assumptes relacionats amb la transparència i la quantia de les comissions, el grup de treball està estudiant mesures per evitar els conflictes d'interessos dels agents i millorar la formació dels futbolistes en assumptes jurídics o econòmics, reduint així la seva dependència dels representants. L'objectiu final "és incrementar el control" sobre els representants de futbolistes, entrenadors i clubs, ha recalcat Villiger.

La FIFA contempla fins i tot que a llarg termini "els agents deixin de ser necessàries per al sistema", i que els futbolistes i clubs puguin gestionar per si mateixos les operacions, amb l'assessorament de l'organisme internacional i l'ajuda de les noves possibilitats que ofereixen les tecnologies de la comunicació.

Les propostes elaborades pel grup de treball seran debatudes en el congrés de la FIFA de 2012, en què participaran totes les parts implicades.

stats