Europa League
Esports Futbol 18/05/2011

Falcao dóna el títol d'Europa League al Porto amb el seu 17è gol de la competició (1-0)

L'Sporting de Braga no ha tingut cap opció davant un equip superior que està fent una temporada fantàstica després de guanyar la Lliga portuguesa

El Porto ha guanyat la final de l'Europa League sobre l'Sporting de Braga.

DublínEl Porto es va proclamar avui campió de la Europa League després de derrotar al Dublín Arena l'Sporting de Braga, gràcies a un gol del davanter colombià Falcao, que amb 17 gols es va coronar com el màxim golejador d'aquesta competició.

Campió de la Lliga de Campions el 1987 i 2004 i de la UEFA el 2003, el Porto succeeix en l'historial de la competició a l'Atlètic de Madrid, després de no donar opció a un Braga que arribava a aquesta cita amb l'anell de matagegants.

No va poder ser, l'equip de l'aristocràcia portuguesa es va imposar amb una superioritat aclaparadora a una esquadra de la classe mitjana-alta lusitana que, no obstant, ha quallat una sorprenent campanya en aquest torneig.

Si la primera part va servir per a alguna cosa, a més de per donar al Porto merescuda avantatge en el marcador, va ser perquè tots dos equips deixessin clares les seves intencions. I és que, encara que els dos van sortir a la gespa amb un 4-3-3, la seva actitud no podia ser més diferent.

Els homes dirigits per André Villas-Boas controlar la pilota durant gairebé tot el període, amb el Braga tancat en la seva meitat buscant el robatori i pilotes llargues per algun dels seus davanters.

La seva única oportunitat va arribar als quatre minuts de joc gràcies a un atzarós cop de cap a l'àrea, sense objectiu clar, que va habilitar a Custodio en l'àrea després que la defensa del Porto sortís en bloc per activar el fora de joc. El tret del migcampista bracarense va colpejar l'exterior de la xarxa defensada per Helton.

El Porto, d'altra banda, aprofitava els primers minuts en què el Braga tractava de trobar el seu lloc al camp per buscar l'esquena de la defensa rival i percudir amb Hulk per la seva banda dreta.

En la seva segona internada, l'atacant brasiler se les va arreglar per deixar asseguts a dos defenses i plantar-se davant el porter Artur, però el seu xut amb l'esquerra va sortir fregant el pal llarg.

Havien passat sis minuts de joc i el tècnic del Braga, Domingos Paciencia, va retardar encara més el seu equip, encarregant el davanter Paulo César tapar les pujades de Hulk.

En una d'aquestes ajudes, l'improvisat defensa es va fer un nus davant el colombià Freddy Guarín, el centre a l'àrea va ser rematat impecablement al fons de la xarxa pel seu compatriota Falcao, totalment lliure de marca en el punt de penal.

No va donar temps per a més, el Porto es va anar al descans amb un marcador que reflectia el seu absolut domini de la situació i l'extraordinari moment de forma que gaudeix el davanter colombià, que va anotar el seu gol número 17 en aquesta competició.

Tal com va passar al començament del partit, el Braga va tornar a gaudir de la primera oportunitat de gol, aquesta molt més clara, a través de les botes de Mossoró, que havia substituït a Hugo Viana, mentre Kaká ho va fer per Alberto Rodríguez.

Als pocs segons de la represa, Mossoró es va trobar sol davant Helton. Amb temps de sobres per triar la millor opció, el migcampista va creuar per sota la pilota i el porter brasiler va taponar amb la puntera del seu peu el que la grada ja cantava com gol.

Amb mitja hora de joc per davant, Paciència efectuar el seu últim canvi i va donar entrada al davanter camerunès Albert Meyong en substitució de l'avui un desaparegut Lima.

Com amb els anteriors relleus, es tractava simplement d'oxigenar amb cames fresques cada línia.

El dibuix tàctic no es va modificar substancialment, si bé el Braga havia avançat una mica les seves posicions per pressionar més amunt i trobar-se més a prop de la porteria rival.

Tampoc li va servir de res, perquè quan l'anomenat "Arsenal del Miño", tenia la pilota no tenia idees, ni fluïdesa, ni velocitat en la circulació de la pilota.

Poc es va assemblar a l'dinàmic equip londinenc que dirigeix Arséne Wenger, del qual pren el seu nom pels colors de la seva samarreta. No li va donar opció el Porto.

1 - Porto: Helton, Sapunaru, Rolando, Otamendi, Alvaro Pereira; Freddy Guarín (Belluschi, m.72), Fernando, Joao Moutinho, Falcao, Hulk i Varela (James Rodríguez, m.79).

0 - Sporting de Braga: Artur Moraes, Miguel García, Paulao, Alberto Rodríguez (Kaká, m.46), Sílvio, Vandinho, custòdia, Paulo César, Hugo Viana (Mossoró, m.46); Alan Osorio i Lima (Meyong, m.65).

Gols: 1-0, m.44: Falcao.

Àrbitre: Carlos Velasco Carballo (ESP). A Hugo Viana, Sílvio, Mossoró, Kaká, Miguel García, Sapunaru, Helton i Rolando.

Incidències: Final de la Lliga Europa diputat al Dublín Arena davant uns 50.000 espectadors.