Copa del Rei
Esports Futbol 24/05/2012

El fiscal demana que s'arxivi la querella perquè encara no s'ha produït cap xiulada

Jesús Santos ha presentat un escrit al jutge de l'Audiència Nacional on sosté que "el dret penal no es pot posar en marxa davant possibles comportaments futurs"

Efe
3 min

MadridLa Fiscalia s'ha oposat a admetre a tràmit la querella presentada per la Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola (DENAES) contra dues organitzacions independentistes per promoure una xiulada a l'himne nacional a la final de la Copa del Rei per ser una acció que encara no s'ha produït.

En l'escrit que ha presentat davant del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, el fiscal Jesús Santos critica la "difusa i confusa" redacció dels fets que fan els querellants i sosté que el dret penal "no pot posar-se en marxa davant possibles comportaments futurs".

A més, entén el ministeri públic que "els possibles riscos d'alteració de l'ordre públic o d'altres incidents", com pot ser la xiulada a l'himne nacional en el partit que es disputarà aquest divendres entre l'Athletic Club i el Barça, "han d'estar acollits a l'esfera del dret administratiu preventiu i sancionador".

"La celebració d'aquest esdeveniment esportiu té la seva pròpia disciplina jurídica i els seus propis òrgans sancionadors i de prevenció", destaca Santos, que cita la llei de l'esport contra la violència, el racisme i la xenofòbia, el reial decret sobre la disciplina esportiva i disposicions normatives que han d'aplicar els òrgans competents.

Així, el Comitè Disciplinari de la Federació de Futbol, la Comissió Antiviolència de l'Esport, el Consell Superior d'Esports i la delegació de govern –en les seves funcions preventives i de seguretat en esdeveniments esportius– serien els òrgans encarregats d'aplicar les normes administratives per prevenir aquest tipus d'actuacions.

DENAES va presentar dimarts passat una querella contra el president de Catalunya Acció i contra quatre representants de la Plataforma Proseleccions Basques i Catalanes (Esait) per delictes de provocació a l'odi contra part de la població per raó del seu origen nacional, ultratge a Espanya, sedició, associació il·lícita i reunions i manifestacions il·lícites.

Un altre dels motius esgrimits pel fiscal perquè no s'admeti a tràmit la querella és que la majoria d'aquests delictes no són competència de l'Audiència Nacional, llevat del referit contra la Corona, que sí que podria ser investigat en aquest tribunal, però creu que en el moment actual "no existeix cap base" per iniciar un procediment.

A més, Santos recorda que el dret penal no s'aplica davant de qualsevol tipus d'agressió "sinó només davant de les més greus i sempre que hagi començat la posada en perill d'algun bé jurídic protegit que preveu la legislació penal".

En el pla formal, assenyala el fiscal, la querella tampoc compleix els requisits perquè "peca de poder especial" malgrat que el citi en el seu text, ja que "en les actuacions no existeix ni aquest ni cap tipus de diligència del secretari judicial en què faci constar la seva presentació".

Després de la final de la Copa del Rei de 2009, disputada també per l'Athletic Club i el Barça a València el 12 de maig d'aquest any, DENAES també es va querellar contra aquestes organitzacions independentistes perquè en el moment que sonava l'himne nacional, abans del començament del partit, es va produir una xiulada.

En aquesta ocasió, el jutge instructor Santiago Pedraz no va admetre la querella perquè va considerar que la xiulada i la col·locació de pancartes amb el lema "Goodbye Spain" estaven emparades per la llibertat d'expressió, cosa que va confirmar la sala penal de la Audiència Nacional.

D'altra banda, la fiscal Blanca Rodríguez ha demanat al jutge Pablo Ruz que rebutgi "de ple" la denúncia presentada per l'associació Dignitat i Justícia en què sol·licitava mesures per vigilar i prevenir l'exhibició de simbologia terrorista durant la final.

I això perquè, subratlla, "la missió" del dret penal s'inicia "quan s'ha produït una transgressió que inicialment pugui ser considerada com a il·lícita penal", mentre que la funció de prevenir la comissió d'un delicte correspon a les forces i cossos de seguretat, que, si es produeix, han de "restablir l'ordre, detenint els responsables i protegint les víctimes".

stats