Futbol
Esports Futbol 21/11/2011

La polèmica arbitral al futbol es pot evitar amb tecnologia audiovisual?

El penal no xiulat en el València-Reial Madrid de Mestalla planteja de nou la pregunta de si és moment d'incloure l'ús de la televisió per resoldre accions dubtoses i facilitar l'arbitratge

Natalia Arroyo
2 min
Els jugadors del València protesten les possibles mans d'Higuaín

BarcelonaLes mans a dins de l'àrea d'Higuaín a Mestalla semblen molt clares quan es mira la repetició per televisió a càmera lenta. En directe, al minut 90 i després d'un partit intens, aquesta situació no és tan fàcil de veure per un col·legiat sota pressió. De fet, ni tan sols des del plató, el sofà de casa o la redacció d'un diari coincideixen les versions d'una mateixa jugada.

A Madrid pensen que la pilota pica al pit d'Higuaín i no hi ha penal. A València hi veuen mans intencionades i robatori. Opinions partidistes que tornen a obrir el debat de si el futbol hauria de deixar-se ajudar per la televisió per evitar situacions com la que el València i el Reial Madrid van viure ahir i que va suposar que els blancs, ahir de vermell, sumessin tres punts en lloc d'un.

Xavier Moreno Delgado, president del Comitè Tècnic d'Àrbitres de la Federació Catalana de Futbol, assegura que "tot el que siguin ajudes a l'àrbitre són benvingudes" perquè ni el col·legiat principal ni els assistents "poden veure-ho tot". Però instaurar un sistema de control arbitral per imatges seria molt car i complex i quedaria reduït a les competicions d'elit, i marginaria el futbol amateur i territorial.

I aquesta no és la voluntat de la FIFA. De fet, el seu president, Joseph Blatter, ha manifestat en algunes ocasions que "s'ha de conservar el futbol com un esport humà, i afegir-hi tecnologia seria robar-li l'espontaneïtat". I afegeix: "Si la ciència entra a l'esport, no hi ha discussions, i això no ho volem. Volem tenir emocions i passió".

Segueix llegint les opinions dels representants del CTA, la FIFA, la UEFA i l'IFAB a l'ARA Premium.

stats