FUTBOL
Esports Futbol 07/06/2012

Preciado, el tècnic que va trobar en el futbol el bàlsam contra els cops que li va donar la vida

El tècnic càntabre va rebre molts cops durant la seva vida (va perdre la dona, el seu fill de 15 anys i el seu pare), però es va caracteritzar per mirar endavant

Efe
2 min
Manolo Preciado, durant la seva etapa a com a entrenador a Gijón / JOSÉ JORDÁN / AFP PHOTO

SantanderEl futbol ha quedat commocionat per la sobtada defunció de Manolo Preciado, un home apassionat pel seu treball i molt estimat i respectat pels seus col·legues, que havia sigut colpejat diverses vegades per la tragèdia i que es disposava a començar una nova etapa com a tècnic del Vila-real.

Un infart ha acabat aquest dijous al matí amb la vida d'aquest temperamental tècnic que ja tenia el "cor partit" pels cops de la fortuna que el van portar a perdre la seva dona el 2002 a conseqüència d'un càncer, tres anys després un fill de 15 anys en un accident de moto i, el 2011, el seu pare en ser atropellat quan empenyia un vehicle.

Però 'Manolín' Preciado, com se'l coneixia a Cantàbria, tenia molt de cor, no només per refer-se i aixecar-se una vegada i una altra, sinó també per tenir-lo dividit entre els dos clubs dels seus amors, el Racing de Santander, en què va jugar, entrenar i del qual era abonat, i l'Sporting de Gijón, amb qui va viure la seva millor etapa com a entrenador.

Manuel Preciado Rebolledo, nascut a la localitat cantàbrica d'El Astillero, el 28 d'agost del 1957, va començar la carrera com a futbolista al Racing (1978-1982) i, a partir d'aquí, va jugar al Linares (1982-1984), Mallorca (1984-1985), Alabès (1985-1986), Ourense (1986-1987) i Gimnàstica de Torrelavega (1987-1992).

I, tres anys després de la seva retirada, va ser aquest últim club càntabre el que li va donar l'oportunitat de debutar com a entrenador, a Tercera Divisió, un gest que Preciado va agrair de la millor manera que sabia, aconseguint aquest mateix any l'ascens.

L'any següent faria el mateix amb el Racing B, per acabar entrenant el primer equip la temporada 2003-2004. Però aquell il·lusionant projecte en què Preciado anava de la mà de Quique Setién, en aquells dies director esportiu del Racing, a penes va durar uns mesos perquè va arribar al club l'empresari nord-americà d'origen ucraïnès Dimitri Piterman, fet que va provocar la sortida precipitada del tàndem de tècnics càntabres.

Preciado va canviar d'aires i va fitxar pel Llevant, amb qui aquesta mateixa campanya (2003-2004) aconseguia el primer dels dos ascensos que ha aconseguit a Primera Divisió, ja que tres campanyes més tard, després de fitxar pel Múrcia i un altre cop en el Racing, Preciado tornava l'Sporting de Gijón a la màxima categoria del futbol espanyol.

Sens dubte ha sigut en el seu estimat Sporting on Preciado s'ha sentit més a gust i, sobretot, on més facilitats ha tingut per plasmar la seva filosofia futbolística, no en va el tècnic càntabre, amb 232 partits, és el segon entrenador que més partits ha dirigit l'Sporting, només superat per José Manuel Díaz Novoa.

Però en el futbol tota relació entre un tècnic i un club té la seva data de caducitat, marcada en la major part dels casos pels resultats. Així, a mitja temporada Preciado va ser destituït per intentar evitar el descens a Segona, un objectiu que tampoc va aconseguir el seu successor, Javier Clemente.

Preciado ha mort aquesta matinada a València hores abans que s'anunciés la seva presentació com a tècnic del Vila-real, on arribava amb el repte d'aconseguir retornar l'equip a Primera Divisió, el que hauria sigut el seu tercer ascens a aquesta categoria.

stats