COPA AMÈRICA
Esports Futbol 17/07/2011

L'Uruguai elimina l'Argentina de Messi de la seva Copa des del punt de penal

L'Argentina ha caigut eliminada en els quarts de final de la Copa Amèrica després de perdre a la tanda de penals amb l'Uruguai. El partit havia acabat amb empat (1-1).

Toni Padilla
Messi, decebut després de la derrota / EFE

BarcelonaL'Uruguai, just el dia en què celebrava els 61 anys del “Maracanazo” (quan va guanyar el Mundial del 1950 davant dels amfitrions brasilers), va aconseguir una victòria històrica sobre l'Argentina a Santa Fe en els quarts de final de la Copa Amèrica. La selecció uruguaiana jugarà les semifinals amb el Perú el proper dia 19 a La Plata, i deixa els argentins tocats. El tècnic, Checho Batista, ara pateix pel seu futur. Messi, escollit millor jugador del partit, ha jugat un molt bon primer temps però no ha pogut liderar una selecció especialment fluixa en defensa.

L'Argentina no guanya cap títol absolut des de la Copa Amèrica del 1993. Com que era l'amfitrió, confiava a poder alçar la copa, però ha topat amb el mateix botxí que el darrer cop que va organitzar la competició, el 1987. Llavors, l'Uruguai va eliminar els argentins en les semifinals. I ara, en uns quarts de final molt emotius.

Els “charruas”, molt durs, van gaudir d'un inici de partit somiat, ja que als sis minuts de joc ja s’havien posat per davant en el marcador gràcies a un gol del “ruso” Diego Perez. La defensa argentina, molt fluixa, va veure com Lugano guanyava per alt una pilota a Burdisso i Milito, i Pérez va marcar en el rebuig del porter Romero.

Amb el 0-1 tant d’hora, la selecció “celeste”, que jugava de blanc, es va tancar en defensa deixant massa espai per a Messi. El blaugrana va ser de nou el líder d’una Argentina que va repetir onze inicial, amb Gago ajudant al blaugrana. Una jugada preciosa de Messi va acabar amb el gol de l’empat, d’Higuaín de cap. La tercera assistència de gol de Messi des del principi del torneig.

Van ser els millors moments de l’Argentina, forçant a Muslera a fer alguna bona aturada. Di Maria i Agüero però, no van tenir el pes que tenia un Messi caigut a la dreta, des d’on treia de polleguera a Martin Cáceres. El joc dur visitant es va traduir en la segona groga per a Diego Pérez, que deixava als seus amb 10 homes ja als 35 minuts. L'Uruguai però, sempre va portar perill en jugades aïllades, com un cop de cap al travesser de Lugano.

La segona part va ser un monòleg: control d’un Uruguai que no notava jugar amb un de menys i ensurts provocats pel paupèrrim partit de Milito i Burdisso. Luís Suárez va portar de corcoll a la defensa argentina, que patia molt amb les jugades per alt. Ordenat darrera, l’Uruguai va aconseguir que els argentins portessin poc perill. Només una falta en els darrers minuts va obligar a Muslera a lluir-se amb una doble intervenció, justament quan els argentins també jugaven amb 10 per l’expulsió, una mica rigorosa, del blaugrana Mascherano. La segona part però, va ser frustant per a l’equip del Checho Batista, incapaç de fer mal a uns uruguaians sempre molt ordenats. L’aposta del seleccionador local per Pastore i Tévez tampoc va servir de gaire.

El primer temps de la pròrroga va ser similar al segon temps, amb menys ocasions de gol i l’Uruguai lligant en curt els argentins. En els 15 minuts posteriors però, els visitants van notar l’esforç físic i l’Argentina va gaudir de cert perill, especialment en una ocasió de Messi sol davant de Muslera. Higuaín va xutar al pal, i Pereria va gaudir de la darrera oportunitat d'un Uruguai que va acabar físicament fos.

Els penals doncs, van ser els encarregats de decidir el triomf dels uruguaians. Tots els jugadors van marcar excepte Tévez, que es va fer aturar el seu xut per Muslera, escollit millor jugador del partit. El porter va ser el gran heroi dels uruguaians juntament amb l'exjugador del Barça Martin Cáceres, autor del penal definitiu. Messi va acabar el partit com a capità de l'Argentina per primer cop. Però el jugador del Barça, que ara gaudirà d'uns dies de descans no previstos, va marxar trist. Trist però no tant criticat com Milito, que pot haver tancat el seu periple com a internacional.

Argentina 1-1 (4-5) Uruguai

Argentina: Romero, Zabaleta, Burdisso, Milito, Zanetti, Gago (Biglia, 96'), Mascherano, Messi, Di María (Pastore, 72'), Agüero (Tévez, 83') i Higuaín.

Uruguai: Muslera, M. Pereira, Lugano, Victorino (Scotti, 19'), Cáceres, González, Pérez, Arevalo Rios (Gargano, 109'), A. Pereira (Eguren, 109'), Forlán i Suárez.

Gols: 0-1 (5') Diego Perez, 1-1 (18') Higuaín.

Penals: Argentina: Han marcat Messi, Burdisso, Pastore i Higuaín. Ha fallat Tévez (aturada de Muslera). Uruguai: Han marcat Forlán, Luís Suárez, Scotti, Gargano i Martin Cáceres.

Àrbitre: Carlos Amarilla (Pargauai) T.g.: Diego Pérez (2'), Zabaleta (8'), Martin Cáceres (31'), Álvaro Gonzalez (33'), Mascherano (50'), Milito (70'), Burdisso (72'), Gago (92'), Tévez (118') T.V.: Diego Perez (36') i Mascherano (86')