FUTBOL
Esports Futbol 21/08/2011

Oscar signa tres gols i el Brasil conquesta el seu cinquè Mundial Sub 20

La selecció brasilera aconsegueix capgirar un 1-2 favorable a Portugal amb un Oscar inspirat, després d'arribar empatats a dos a la pròrroga

Marisol Larrahondo B. / EFE
Els jugadors brasilers, amb el trofeo de campions del Mundial sub 20.

BogotàLa selecció brasilera sub 20 de futbol, en una nit inspirada del creatiu Oscar, que ha marcat tres gols, ha conquerit el seu cinquè Mundial en la categoria Sub 20 en superar per 3-2 Portugal després d'una pròrroga de trenta minuts.

La final s'ha repetit vint anys després però aquesta vegada la sort ha somrigut al Brasil, que el 1991 va caure en la tanda de penals després d'empatar sense gols en el temps reglamentari. L'heroi de la nit brasilera a Bogotà ha estat Oscar, que ha marcat els tres gols de l'equip dirigit per Ney Franco als minuts 5, 78 i 111.

Portugal ha alimentat la seva esperança d'arribar al tercer títol amb les dianes d'Alex en el minut 9 i Nelson Oliveira al 59. Brasil ha fet ple absolut en les edicions mundialistes de 1983, 1985, 1993, 2003 i 2011, i ha quedat a un títol d'igualar a l'Argentina, el 'rei de Copes' en aquesta categoria.

El primer gol brasiler ha sorgit d'una falta executada per Oscar. Enmig del tumult en l'àrea, la rematada franca ha acabat fregant el cap de Nelson Oliveira i el porter Mika, resignat a recollir per primera vegada en el torneig la pilota al fons de la xarxa.

Però l'equip de Ilidio Vale ha reaccionat immediatament i als 9 minuts ha aconseguit la igualada a través d'Alex. Els brasilers una mica sorpresos han intentat recuperar el control del joc i han produït una perillosa jugada a l'àrea de Mika en què la pilota ha picat dues vegades al pal i semblava que entrava, però l'àrbitre Mark Geiger, no ho ha considerat així. L'equip de Ney Franco ha seguit pressionant, buscant l'avantatge, que no ha pogut trobar després de la fèrria defensa dels lusitans.

Ha estat només en els últims minuts del primer temps que el Brasil ha tornat a tenir la pilota i en el minut 44 el defensa Juan ha tingut una oportunitat en rematar a distància per sobre de l'horitzontal.

En el segon temps ha destacat el punta Nelson Oliveira com a figura. El premi a la seva tenacitat ha arribat als 59 minuts en una jugada en solitari per la dreta. Ha deixat enrere a la defensa i ha fet passar la pilota entre les cames del porter Gabriel.

Brasil no ha renunciat a atacar i en el minut 78, després d'una passada de Dudú, que ha guanyat l'esquena de Pelé, Oscar ha recollit un refús defectuós de Mika i ha fixat el 2-2, marcador amb el qual tots dos equips, ofegats per l'esforç en una ciutat situada a 2.640 metres sobre el nivell del mar, han arribat al temps extra.

El recent entrat en el terreny de joc Caetano ha tingut l'oportunitat de donar l'avantatge a Portugal en el minut 98 en una arribada només davant Gabriel, que ha blocat una pilota que anava en paràbola.

Al minut 111, un llançament verinós, inesperat d'Oscar, ha sorprès Mika, que no ha pogut contenir la seva trajectòria cap a l'escaire. El partit ha acabat i Brasil celebrar el seu cinquè títol mundial Sub'20, revertint la història 20 anys després que Portugal es va imposar en una tanda de penals.