RÚSSIA
Esports Futbol 12/12/2010

La seguretat a Rússia, amenaçada per la violència dels aficionats de futbol radicals

La manifestació violenta dels radicals del Spartak de dissabte projecta noves ombres sobre l'organització del Mundial Rússia 2018

Toni Padilla
2 min
Aficionats radicals del club Spartak de Moscou protesten per la mort del seu company Iegor Sviridov

BarcelonaRússia va saber a inicis de desembre que serà la seu del Mundial de futbol del 2018. Fins els dies abans d'aquesta notícia, es creu que unes 225 persones han patit atacs racistes a l'estat rus. Algunes han estat assassinades. Des d'aquest darrer cap de setmana, la xifra haurà augmentat.

Els aficionats radicals del Spartak de Moscou, el club més popular a l'estat rus, s'han encarregat de posar aigua al vi i rebaixar l'eufòria provocada per l'organització del Mundial. El dimecres 8 de desembre, centenars d'aquests aficionats ja van obligar a suspendre durant uns minuts el partit del seu equip al camp del Zilina eslovac, partit de la Lliga de Campions. I el dissabte 11, van organitzar una manifestació al centre de Moscou, a la Plaça Roja i rodalies, en que van barallar-se amb a la policia i van apallissar alguns joves d'origen caucàsic.

Els radicals del Spartak protestaven per la mort d'un dels seus, Iegor Sviridov, de 28 anys. Sviridov participava en un atac racista organitzat per aquests radicals contra immigrants del Caucas, però un d'aquests és va defensar amb una pistola d'aire comprimit, provocant la mort d'aquest jove. La reacció dels radicals ha estat una setmana de violència que ha servit per qüestionar la seguretat i el racisme a un estat que ha invertit molts diners en aconseguir l'organització del Mundial de futbol.

En els darrers anys, la violència racista ha baixat una mica. El 2007, es va arribar als 670 atacs racistes, xifra que ha anat fent-se més petita, però no ha desaparegut. Des de la fi de l'Unió Soviètica els estadis de futbol han esdevingut lloc de trobada de joves d'extrema dreta que solen participar en actes de racisme dins dels camps (els aficionats del Lokomotiv xiulaven el seu propi jugador Peter Odemwingie perquè era de color) o fora dels estadis, com "progroms" organitzats contra immigrants d'origen caucàsic. Els asiàtics, polonesos, jueus o persones de color també han patit el racisme de grups que han estat acusats de rebre el suport de membres dels cossos de policia.

El cap del Departament d'interior de Moscou, Vladimir Kolokóitsev, fins i tot va acostar-se fins l'escenari dels aldarulls per parlar amb els radicals i afirmar que "la policia està fent tot el necessari per portar davant de la justícia a qui va participar en aquest acte il·legal", referint-se a l'assassinat. Ara mateix hi ha un detingut, Asián Cherkesov, un immigrant de la província caucàsica Kabardino-Balkaria. Aquest, qui té antecedents penals, ha afirmat que s'estava defensat d'un atac racista.

En la manifestació de dissabte, la segona a Moscou en una setmana, també van participar aficionats radicals de clubs històricament enemics del Spartak, com el Dinamo o el CSKA. Tots però, es van unir per un dia per portar flors a l'estació de metro de Vodni, escenari de la mort de Iegor Sviridov, i per manifestar-se més tard. En aquesta manifestació es van escoltar crits com "Rússia pels russos". Des de la mort de l'aficionat del Spartak s'han produït noves agressions a persones d'origen caucàsic. En els darrers 15 anys es calcula que haurien estat assassinades gairebé 100 persones, incloses criatures, militants contra el racismes o fins i tot un jutge.

stats