COPA AMÈRICA
Esports Futbol 18/07/2011

Veneçuela jugarà per primer cop les semifinals de la Copa Amèrica, ja que va derrotar a Xile (1-2)

La Copa Amèrica 2011 és la copa de les sorpreses. Després de les derrotes de l'Argentina i el Brasil, la selecció xilena també ha fet les maletes als quarts de final.

Toni Padilla
Alexis, decebut per la derrota / EFE

BarcelonaVeneçuela, la selecció amb menys història de l'Amèrica del Sud, ha aconseguit fer història a San Juan. La vinotinto, que el 2007 va arribar per primer cop als quarts de final jugant com a amfitriona, serà el rival en les semifinals dels paraguaians. Per primer cop des del 1987, doncs, la copa la guanyarà una selecció que no sigui l'Argentina, el Brasil o l'amfitrió.

El Xile de Claudio Borghi havia arribat a la Copa amb la consideració de favorit. I sense argentins o brasilers encara més. Però la selecció xilena s'ha vist superada en el primer temps per una vinotinto molt agressiva amb la pressió. Com altres cops durant aquesta copa, Veneçuela ha trobat el camí del gol en una jugada d'estratègia, quan el central Vizcarrondo ha superat per alt els centrals xilens (34'). Amb Arango tocant la pilota, Cesar González fent patir els defenses xilens i dos homes sempre sobre Alexis i Vidal, els veneçolans han dominat tàcticament els primers 45 minuts gràcies a la bona feina del tècnic César Farías.

En la segona part el tècnic xilè, el Bichi Borghi, ha donat entrada a Valdivia, qui ha aportat toc i agressivitat a l'atac xilè. Durant els primers 25 minuts els xilens han atacat un i altre cop la porteria de Vega, amb Suazo i Valdivia xutant al travesser, Cichero treient una pilota de la línia de gol i Alexis Sánchez, més participatiu, portant perill per la dreta. Una jugada del jugador que segueix el Barça, de fet, ha significat el gol de l'empat. Alexis ha centrat i Suazo, amb un moviment complicat, ha enviat la pilota per sobre de Vega. Els veneçolans han protestat amb raó que a l'inici de la jugada s'havia produït un fora de banda favorable a ells que ha servit un jugador xilè. Amb 1-1, Xile ha seguit dominant però amb menys agressivitat, doncs Veneçuela amenaçava amb les contres de Rondón. El gol del triomf però, l'ha fet Cichero després d'una falta servida per Arango. Ningú ha tocat la centrada, el porter Bravo no l'ha feta seva i el veneçolà no ha perdonat. Fins a la fi del partit, dues vermelles, i més ocasions pel tercer gol de la vinotinto que no pas d'un Xile que s'acomiada després d'haver ofert alguns dels millors minuts de futbol de la Copa.

El futur de la copa i d'Alexis Sánchez

Veneçuela, doncs, fa història i jugarà amb el Paraguai les semifinals. En la primera fase aquests equips ja van jugar, i van empatar 3-3. També es van enfrontar en la primera fase els uruguaians i els peruans, i també van empatar 1-1. L'eliminació de Xile podria posar en marxa la fase final del fitxatge d'Alexis Sánchez pel Barça. El jugador encara propietat de l'Udinese ha jugat 3 dels 4 partits de titular amb un gol i una assistència.

Xile 1-2 Veneçuela

Xile: Bravo, Contreras, Ponce, Jara (Paredes, 60'), Isla, Medel, Carmona (Valdivia, 46'), Vidal, Luis Jiménez (Muñoz, 83'), Alexis Sánchez i Suazo.

Veneçuela: Vega, Rosales, Perozo, Vizcarrondo, Cichero, Rincón, Lucena, González (Moreno, 89'), Arango, Miku (Rondón, 59') i Maldonado (Seijas, 63').

Gols: 0-1 (35') Vizcarrondo, 1-1 (69') Suazo i 1-2 (80') Cichero.

Àrbitre: Carlos Vera (Equador) T. g.: Contreras (46'), Isla (26'), González (36'), Medel (40') T. v.: Medel (82') i Rincón (93').