Futbol
Esports Futbol 17/11/2011

El govern britànic demana la dimissió de Blatter per treure importància al racisme al món del futbol

El president de la FIFA va dir que els insults racistes s'arreglen amb una encaixada de mans, i li ha plogut una allau de crítiques de tot arreu

Efe
2 min

LondresUnes declaracions del president de la FIFA, Joseph Blatter, en què restava importància al racisme en el futbol han desencadenat una allau de crítiques al Regne Unit i han fet que el govern britànic demanés la seva dimissió.

En unes entrevistes amb cadenes de televisió com Al Jazeera i CNN, el màxim responsable de la Federació Internacional d'Associacions de Futbol (FIFA) va assegurar aquest dimecres que els insults racistes al camp se solucionen amb una encaixada de mans.

Els comentaris del suís han indignat esportistes i polítics del Regne Unit, un país especialment sensible a la problemàtica del racisme en l'esport. Actualment la Federació Anglesa de Futbol (FA) investiga per insults racistes el capità de la selecció nacional i jugador del Chelsea, John Terry, i el jugador del Liverpool Luis Suárez, dos casos que han tingut un gran impacte en el món de l'esport britànic, amb tolerància zero cap a aquest tipus d'actituds.

El secretari d'estat d'Esports britànic, Hugh Robertson, s'ha posat al capdavant a l'hora d'exigir la dimissió de Blatter en considerar que l'assumpte "és increïblement seriós" i "forma part d'un patró de comportament" del suís. Per la seva banda, el líder de l'oposició britànica, el laborista Ed Miliband, ha qualificat de "vergonya" els comentaris i ha considerat també que el món del futbol necessita un nou líder.

La reacció contundent dels jugadors ha arribat a través de Gordon Taylor, president de l'Associació Professional de Futbolistes, que també ha reclamat la dimissió del president de la FIFA, en el càrrec des de 1998. En declaracions a la BBC, Taylor ha dit que, després de veure la corrupció d'aquest organisme internacional, sent que aquesta última polèmica "és la gota que fa vessar el got".

De manera bastant personal s'ha pres la controvèrsia el jugador del Manchester United Rio Ferdinand, que va protagonitzar una guerra de paraules a través de Twitter amb Blatter. "Els teus comentaris sobre racisme són condescendents i gairebé irrisoris. Si els seguidors ens insulten des de les grades i els donem la mà, tot està bé?", li va deixar anar el defensa al president de la FIFA. El central del United, germà del jugador Anton Ferdinand, suposada víctima d'insults racistes per part de John Terry, ha criticat que la FIFA hagi intentat posar fi a la controvèrsia publicant una foto a la seva pàgina web en la qual Blatter apareix amb el ministre sud-africà Tòquio Sexwale. "La FIFA soluciona els comentaris de Blatter amb una foto d'ell posant amb un home negre", ha escrit Rio indignat.

No és la primera vegada que Blatter fa comentaris controvertits. Va provocar uns titulars ben cridaners quan es va concedir a Qatar l'organització del Mundial de futbol del 2022 i va aprofitar per fer broma sobre l'homosexualitat, il·legal en aquest país. També es va convertir en protagonista de la polèmica el 2004 en expressar punts de vista titllats de masclistes en insinuar que les dones futbolistes haurien de portar un vestit "més femení" que els seus col·legues homes per competir, com "pantalons més ajustats". I quan l'anglès Terry va mantenir suposadament una aventura extramatrimonial amb Vanessa Perroncel, l'exparella del seu amic i company de selecció Wayne Bridge, Blatter va afirmar que "si això hagués succeït en un país llatí, l'haurien aplaudit".

stats