Espanyol
Esports Futbol 16/09/2012

Empat frustrant de l'Espanyol contra l'Athletic (3-3)

Els blanc-i-blaus han marxat al descans amb avantatge de dos gols marcats per Javi López i Verdú i, a deu minuts del final, s'han tornat a avançar gràcies a Longo després que Aduriz i Llorente haguessin empatat. Un segon gol d'Aduriz ha espatllat la victòria periquita

5 min
Víctor Sánchez (Espanyol) fa una entrada a Amorebieta (Athletic Club)

Cornellà de LlobregatL'Espanyol ha sumat el primer punt del campionat, després d'empatar a tres contra l'Athletic a Cornellà-El Prat, en un duel intens i emocionant. Per com ha anat el partit, però, és un punt que calma poc i frustra molt. Els blanc-i-blaus han tornat a avançar-se en el marcador (en dues ocasions), han tornat a marxar al descans amb el partit mig resolt (2-0) i han tornat a veure com, en una segona meitat irregular, els remuntaven dos gols i dos cops. Javi López al minut 18 i Joan Verdú al 44, han traçat el camí de la victòria, però entre Aduriz i Llorente, han desfet les il·lusions periquites, que han acabat desfogant-se amb un arbitratge rigorós del col·legiat Pérez Moreno. Longo ha tastat la glòria i la decepció a deu minuts del final, marcant el 3-2 però sent expulsat per doble groga, i, sense temps a celebrar el possible triomf, Aduriz ha gelat Cornellà-El Prat amb el 3-3 final.

Novetats tàctiques

Mauricio Pochettino ha modificat el dibuix tàctic per jugar amb dues referències en punta, Longo i Rui Fonte. Forlín s'ha encarregat de vigilar Muniaín des del pivot defensiu i, per davant d'ell, Víctor Sánchez i Wakaso han treballat lleugerament oberts a esquerra i dreta de Verdú, l'epicentre de tot. Amb una mena de 4-1-3-2 (o 4-4-2 en rombe), l'Espanyol ha dominat territorialment l'Athletic, que ha sigut incapaç de sortir jugant amb claredat. Pressionat, incòmode, l'equip basc només ha intimidat quan Muniaín ha remenat la pilota en alguna conducció amb la que es desempallagava de Forlín, la seva ombra durant tot el partit.

Tot i la serietat del plantejament, a l'Espanyol li ha costat crear la primera ocasió de gol. Algun xut llunyà de Verdú i Rui Fonte havien generat perill però ha sigut al minut 18 quan ha arribat l'1-0. Wakaso ha conduït des de la banda esquerra, ha connectat amb Verdú que, quan semblava ofegat, s'ha inventat una passada interior per a Javi López, que ha envaït l'àrea amb una diagonal silenciosa. L'andalús ha controlat i ha definit amb un xut ras, creuat, al que Gorka no ha pogut arribar.

Segur i tranquil amb el marcador a favor, l'Espanyol ha continuat controlant el partit. Des de l'àrea tècnica i amb crits constants, Pochettino s'ha encarregat d'ordenar l'equip en la pressió, d'ajustar les línies per no descomposar el bloc. L'Athletic ha seguit sense trobar espais per combinar i, jugant en vertical, Aduriz no ha dominat el joc aeri entre Héctor Moreno i Raúl Rodríguez, malgrat estavellar una rematada de cap al travesser després d'un córner al minut 28.

Una lesió d'Íñigo Pérez a la mitja hora de joc ha obligat Bielsa a fer un canvi abans del descans i donar entrada a San José. Els minuts que ha trigat l'equip basc en adaptar-se els ha aprofitat l'Espanyol per gaudir de dues ocasions per marcar el segon gol. Al 33, un potent xut llunyà de Rui Fonte l'ha aturat en dos temps Gorka i, al 40, Longo ha fallat en l'un contra un davant de l'exporter blanc-i-blau. El davanter ha intentat regatejar-lo, però se li ha acabat escapant la pilota per la línia de fons quan només l'havia d'empènyer a porteria buida. L'italià, però, encara ha tingut una última jugada abans del descans, que ha provocat el 2-0. Un xut ras seu no l'ha pogut blocar Gorka i Verdú ha recollit el refús dins l'àrea petita per batre el porter i ampliar l'avantatge local.

Revolució a la segona meitat

Aprofitant el pas per vestidors, Marcelo Bielsa ha mogut fitxa i ha substituït De Marcos per Ibai Gómez. Potser pel canvi o potser per la necessitat de remuntar, l'Athletic ha començat a tenir més presència al camp de l'Espanyol. Als deu minuts de joc, i després d'una falta lateral des de la dreta, Aduriz ha retallat diferències amb un impecable remat de cap picat.

El 2-1 ha fet créixer el nerviosisme de Cornellà-El Prat, que ha començat a témer per una altra segona meitat fluixa de l'equip que impliqués una remuntada. Un cert rum rum ha acompanyat cada passada fallada de l'equip, cada centrada a l'àrea de l'equip basc. Al minut 60, l'Espanyol s'ha salvat del 2-2 en una doble ocasió per a l'Athletic. Primer Forlín ha salvat sobre la línia de gol i després Cristian ha hagut de lluir-se amb una aturada per baix per evitar l'empat. L'Espanyol intentava pressionar com a la primera meitat, però l'Athletic se'n sortia millor. El partit ha començat a trencar-se i, en aquest escenari d'atacs de porteria a porteria, l'Espanyol ha tingut les seves ocasions, a través de l'intens Wakaso, l'habilitat en la protecció de la pilota d'esquenes a porteria de Longo o les cames fresques d'Stuani al tram final. De cap, Víctor Sánchez ha tingut el 3-1, però ha rematat alt. A la següent acció, ha arribat el gol de l'empat visitant. Llorente, que acabava d'entrar al camp, s'ha trobat una bona passada a l'espai i, amb un xut creuat amb la cama esquerra, ha superat Cristian per fer el 2-2. Poc després, el porter argentí ha evitat el 2-3 després d'una rematada d'Iraola a boca de canó.

El pànic a repetir tragèdia de les altres tres jornades s'ha anat apoderant dels jugadors i l'afició i ha sigut l'hora de patir. Patir durant un últim quart d'hora agònic i boig. Tejera ha entrat per Capdevila per reforçar el mig del camp i protegir la defensa amb Wakaso. L'Espanyol ha pogut aturar una mica l'empenta d'un Athletic que s'ha llençat a per la remuntada, liderat per un Llorente imperial, intimidador.

Després d'interceptar una passada i conduir mig camp, Wakaso ha fet una assistència perfecta a Longo, que ha s'ha quedat sol davant del porter i, definint per baix, ha superat el porter basc per marcar el 3-2. L'italià, eufòric, s'ha apropat als aficionats per celebrar-ho i ha sigut amonestat. Segona groga i al carrer. Sense temps per pair que jugaria els últims 10 minuts amb un home menys, ha arribat la resposta de l'Athletic, després d'una volea d'Aduriz que s'ha convertit en el 3-3.

Ha pogut passar de tot en els últims compassos. Stuani ha fregat el 4-3, però entre Llorente i Ibai Gómez han rondat el 3-4, també. Al final, empat i un punt estrany, que calma poc, per a l'Espanyol.

Fitxa tècnica

Espanyol: Cristian; Javi López, Raúl R., Héctor Moreno, Capdevila (Tejera 74'); Forlín, Víctor S., Wakaso (Víctor Álvarez 82'), Verdú; Longo i Rui Fonte (Stuani 66')

Athletic: Gorka Iraizoz; Iturraspe, Amorebieta, Gurpegi, Isma López (Llorente 69'); Iraola, Íñigo Pérez (San José 41'); De Marcos (Ibai Gómez 46'), Muniaín, Susaeta; Aduriz

Gols: 1-0, Javi López (18'). 2-0, Joan Verdú (44'). 2-1, Aduriz (55'). 2-2, Llorente (70'). 3-2, Longo (80'). 3-3, Aduriz (83').

Àrbitre: Pérez Moreno (col·legi madrileny). Ha expulsat Longo per doble amonestació (26' i 80'). A més, ha amonestat Muniaín (25'), Raúl Rodríguez (29'), Íñigo Pérez (34'), Gurpegi (48'), Forlín (53'), Verdú (60'), San José (84'), Amorebieta (90').

Incidències: 23.123 espectadors a Cornellà-El Prat. Abans del partit, ha fet la sacada d'honor la medallista olímpica Jennifer Pareja, jugadora de waterpolo.