Espanyol
Esports Futbol 14/05/2012

Joan Collet creu que amb rigor econòmic només es pot lluitar per no baixar a Segona Divisió

Entrevista al conseller delegat de l'Espanyol, que analitza la difícil situació econòmica de la Lliga

Efe
4 min
Joan Collet, a l'estadi de l'Espanyol

Cornellà de LlobregatEl conseller delegat de l'Espanyol, Joan Collet, està convençut que al futbol espanyol si es vol ser "molt, molt rigorós amb els comptes, que s'ha de ser, probablement només tinguis un equip per no baixar a Segona divisió".

En una entrevista a l'agència Efe, Collet considera que "per desgràcia" al futbol espanyol actual, l'equilibri entre l'esportiu i l'econòmic és "impossible" i si es vol aspirar a jugar a Europa, "si no és amb la venda de jugadors, en el 95 per cent de les ocasions la temporada és deficitària".

"Cal respectar l'opinió de l'aficionat", ha insistit Collet sobre les crítiques realitzades pels socis de l'Espanyol durant el partit contra el Sevilla, aficionats desencantats per no veure al seu equip la temporada que ve a Europa.

Collet considera que si els aficionats creuen que "és un problema de la directiva", des del consell "es recollirà el guant" i seguiran treballant per solucionar aquest tipus de qüestions.

No té la percepció el conseller delegat que el consell d'administració no sigui transparent amb el seu projecte. "Tenim el novè pressupost (de la Lliga) i si fem una relació entre això i la posició (final), hem quedat un esglaó per sota. Però hem d'estar lluitant les últimes jornades per estar Europa", ha explicat.

Considera Collet que en els dos últims anys, l'equip ha tingut en la seva mà la classificació europea, però al final s'ha escapat. "Existeix una decepció entre tots els estaments", ha admès.

En tot cas, des del consell d'administració "la confiança és total" a l'equip esportiu i ha recordat que Pochettino té dos anys més de contracte.

"No tenim cap dubte que és l'adequat per tirar endavant els nostres objectius esportius. Els números estan a sobre de la taula, ens hem d'estrènyer molt el cinturó i moltes vegades a nivell esportiu hem de prendre decisions que són impopulars", ha explicat.

L'obligació de l'equip directiu, segons Collet, és que "el club vagi pel camí que va" i evitar en tot moment entrar en una llei concursal com ha passat amb moltes altres entitats esportives.

"Ens reunirem amb Pochettino i li demanarem la seva valoració esportiva de la temporada. A partir d'aquí, amb els criteris econòmics a sobre de la taula, planificarem la temporada següent", ha dit.

El conseller delegat ha afegit que amb vistes a l'any que ve el club va a crear "un projecte il·lusionant" i que permeti barallar-se a l'Espanyol per jugar competició europea.

Quant a la possibilitat que el club blanc-i-blau pugui refer els seus comptes mitjançant la cessió a un fons d'inversió britànic d'un percentatge de drets d'alguns jugadors, com Héctor Moreno o Álvaro Vázquez, Collet ha explicat que s'està negociant.

"No està signada. Tenim la proposta i encara s'està parlant de percentatges, si algun jugador els pot interessar més o menys. Ho veiem amb bons ulls. Ells aposten per una inversió i nosaltres venem els drets en un 15 o un 20 per cent", ha explicat.

Collet ha informat que és com si es fes "una venda per avançat" i que l'operació no obliga a res. "Si ve una oferta ho venem i paguem la part proporcional. Hi ha molts jugadors que tenen drets compartits amb el representant, club d'origen, etc. No estem inventant res", ha recordat.

Quant a la planificació de la plantilla del futur, l'Espanyol "no estirarà més el braç que la màniga", Collet ha insistit que "la situació és difícil" i ha recordat que molts clubs "estan rebaixant les fitxes" i des del club català "no es van a fer tonteries en aquest sentit".

El paradigma és la situació de Javi Márquez, qui té contracte fins a 2013 i ja ha anunciat la seva intenció de no renovar el seu compromís.

"Ja vam dir que era una mica temerari anunciar-lo (de la seva banda). Això pots fer-ho quan acabes contracte i quedes lliure. Si vol (anar-se'n), ha de portar una oferta de traspàs que sigui bona per a nosaltres. De cap de les maneres regalarem al jugador", ha explicat.

Collet considera que la decisió sobre Márquez, en el cas que continuï, cal prendre des del punt de vista esportiu. "Mai el consell ha parlat amb un entrenador perquè posi un jugador de titular o el deixi assegut en funció de si ha renovat o no", ha explicat.

Ha assegurat que el deute que l'Espanyol manté amb el Reial Madrid per una sèrie de variables pel traspàs de Kiko Casilla no permet a l'entitat madridista fer-se amb els serveis de jugadors de les categories inferiors blanc-i-blaus per sufragar el pagament.

"És una autèntica bogeria que els puguem obrir les portes al Madrid perquè s'ho pugui emportar tot fins a saldar el deute", ha explicat.

També ha recordat Collet que el pla de tresoreria de l'entitat recull que s'han de produir vendes de vuit milions d'euros abans de juny de 2013, però que les mateixes no se circumscriuen únicament a la venda de jugadors.

"El pla de tresoreria el fem a tres anys. No sabem quins ingressos tindrem, però hi ha altres portes obertes com espònsors, locals comercials o patrocini de l'estadi. Tots els ingressos que arribin baixaran l'obligació d'arribar a aquests milions d'euros", ha insistit.

En aquest apartat, Collet ha recordat l'acord comercial assolit amb Cancún (Mèxic), que patrocina la samarreta de l'equip, així com l'acord amb l'empresa Puma per a la temporada que ve.

També Collet ha aclarit els suposats impagats de les nòmines als jugadors i al personal del club. "Les tensions de tresoreria hi ha mesos que acaben el dia 31 i ens podem endarrerir 5 o 6 dies, tots hem de ser comprensius", ha explicat.

"Ni als jugadors ni als empleats se'ls deu cap nòmina. Pactem amb els jugadors una part de la fitxa que s'havia de pagar en el mes d'abril. Cal reconèixer que fins ara no s'havia fet i aquesta setmana solucionarem una part important del total", ha recalcat.

stats