Derbi Espanyol-Barça
Esports Futbol 18/12/2010

Un derbi analitzat al mil·límetre

S'espera un derbi ofensiu amb dos equips valents i moralment molt forts. L'Espanyol com a local invicte, i el Barça com a visitant perfecte. I màxima rivalitat.

Natalia Arroyo
2 min
Guardiola i Pochettino a l'acte previ al derbi.

BarcelonaDiu Guardiola que espera un derbi com el dels darrers anys, i que el Barça apostarà pel seu futbol de sempre, el que l'ha fet campió. Diu Pochettino que no té perquè canviar allò que li funciona, que l'afició no ho entendria. I, a més, li ve funcionant els darrers Espanyol-Barça. Les intencions de tots dos entrenadors, doncs, estan clares. Més que clares. Quin partit es veurà?

Pressió alta

Tant Espanyol com Barça són equips que busquen la recuperació de pilota en zona defensiva rival. És a dir, el més a prop de porteria possible perquè així la capacitat de reorganitzar-se del rival és inferior i les possibilitats d'èxit, de gol, augmenten per l'equip que roba. Pochettino sap que pressionar la sortida de pilota del Barça és un risc. Però és el camí: obligar al Barça a sortir en llarg, tapant per dins una opció interior a les botes i cervell dels Xavi, Iniesta o Busquets. Està habituat a fer-ho l'equip blanc-i-blau, tot i que, de moment, no és capaç de mantenir-ho tot el partit. Davant es trobarà un equip que també l'obligarà i el sortirà a buscar. Els culers ho venen fent sempre.

Reduir espai

Serà essencial. S'espera un Espanyol que avanci línies, que densifiqui la zona mitja, per limitar el marge de maniobra de Messi. Els homes de Pochettino estan còmodes en aquest escenari, el dominen força, però hauran de vigilar en l'aparició dels jugadors aparentment secundaris com Alves, Pedro i Villa, possibles desastascadors. L'opció llarga a la caiguda a banda d'Osvaldo seguirà intacta, i l'Espanyol l'explotarà. Valdés haurà d'exhibir tota la seva visió de joc, i Piqué i Puyol hauran d'anar en compte amb els espais a l'esquena.

Faltes

Aquí pot radicar una de les claus indirectes del matx, la menys contrable pels entrenadors. Tant Guardiola i Pochettino donaran unes consignes determinades al respecte. El nombre de falta i la “duresa” dependrà del ritme de joc, i es preveu altíssim i molt intens. L'àrbitre pot ser determinant en les primeres decisions, permetent o no les entrades i posant un llistó alt, o baix. Les primeres grogues poden condicionar als homes de contenció i poden servir per treure de partit als jugadors. No convindria entrar en polèmiques, ni aturar massa el joc.

Perquè aquest és, potser, el derbi més atractiu dels darrers temps. L'Espanyol té l'autoestima alta i es mira al veí amb orgull i convençut de les seves opcions, pujat al tren d'Europa. El Barça té el repte de superar la muralla de Cornellà-El Prat i mantenir el liderat. L'emoció serà màxima. Ara toca que l'espectacle, el joc, el nivell exhibit per separat per uns i altres, es conjugui en un dissabte de bon futbol.

stats