Futbol Català
Esports Futbol 26/01/2011

Vic i Olot presenten ferma candidatura per pujar a Tercera i deixar la Catalana abans de la reforma

Darrera temporada amb tres ascensos directes a Tercera. Per la part baixa, el Poble Sec està gairebé condemnat a militar a la futura Segona Catalana

àngel Garreta
3 min
El Vic, un ferm líder

BarcelonaDos equips mantenen un ritme destacat al capdavant de la Primera Catalana. Són dos equips històrics de la categoria: Vic i Olot. Aquesta dinàmica els permetria acabar la temporada pujant a Tercera si no aixequen el peu de l'accelerador. Per darrere, ocupa la tercera plaça d'ascens un altre clàssic, el Tàrrega. Tots ells tenen per davant una oportunitat històrica, no només pel fet d'ascendir, sinó perquè poder-ho fer en futures temporades serà molt més car a partir d'ara.

La reforma de categories que depenen de la Federació Catalana de Futbol s'aplicarà aquest estiu amb un significatiu canvi on la Primera Catalana passarà a tenir dos grups i on només podran optar a l'ascens els dos campions de grup i el guanyador d'una promoció entre els segons. Amb aquest canvi, hi haurà un equip classificat com a segon que no pujarà a Tercera, cosa que fins ara era un fet automàtic. Els tercers classificats, que també aconseguien l'ascens, directament no podran aspirar a res que no sigui un cop de fortuna. L'única manera de pujar seria amb més ascensos d'equips de Tercera a Segona B que no pas descensos a la inversa, un fet que no acostuma a passar.

Amb aquest escenari a la vista, el Vic (46 punts i líder) i l'Olot (41) estan a un pas de tenir la possibilitat de certificar l'ascens i no haver-ho d'intentar la temporada vinent amb un sistema molt més estricte. La temporada d'aquests dos equips és senzillament espectacular. El Vic només ha perdut dos partits, tots dos fora de casa, i porta 16 dels darrers 18 punts possibles. Per la seva banda l'Olot ha perdut tres partits, dos d'ells amb el propi Vic -primer partit de lliga i primer de la segona volta, aquest passat cap de setmana-. L'equip vermell havia encarrilat des de la jornada 3 un total de 17 setmanes sense perdre, tota una xifra rècord.

Lluitant per la tercera plaça d'ascens es troba el Tàrrega, equip que ara mateix ocupa aquest privilegi, amb 39 punts. El persegueixen la Rapitenca amb 37 i el Vilassar de Mar amb 35. Un xic més lluny queda ja l'Olímpic Can Fatjó amb 32. Tal com està actualment la Primera Catalana, sembla clar que Vic i Olot faran la seva 'guerra' particular pel liderat i que la tercera serà la plaça més disputada de totes.

Un dels equips que havia de disputar a priori aquesta plaça era l'Olesa, recent descendit de Tercera Divisió. L'equip de José Antonio Montes va marcar aquesta clara intenció a l'inici del campionat, sumant punts durant les set primeres jornades de lliga amb cinc triomfs i dos empats. Des de la primera derrota de la temporada, a mans del Vic, l'equip verd-i-blanc només ha tornat a sumar tres punts a la lliga, en un partit que data d'un llunyà 31 d'octubre. Des de llavors, tres empats i set derrotes han deixat l'equip amb 24 punts a la dotzena posició, molt despenjat de la zona alta i preocupat ara ja per mantenir la categoria amb la vista posada en els descensos no compensats de Segona B.

En aquesta lluita es troba un altre històric, el Sants, un dels tres equips barcelonins de Catalana. Gairebé despenjat del tot sobreviu un altre equip clàssic que passa per una situació esportiva molt feble, el Poble Sec. L'equip blanc-i-blau és el darrer classificat de Primera Catalana amb només nou punts i si un miracle no ho evita, serà equip de la futura Segona Catalana, nom amb el que es reestructurarà la Regional Preferent.

stats