04/10/2016

Un ‘hub’ al Camp Nou

3 min
Un ‘hub’ al Camp Nou

BarcelonaEl doctor Ricard Pruna va rebre una trucada ahir al migdia quan estava a punt de participar en una ponència davant més de 200 especialistes mèdics. Leo Messi volia veure’l per parlar de l’evolució de la seva lesió. El metge del Barça va marxar precipitadament de l’Auditori 1899 per atendre l’argentí -que asseguren que està bé, sense contratemps-, i no va poder presentar el treball que Xavier Yanguas, un dels altres metges del primer equip, va exposar sobre com el Barça recupera les lesions del recte femoral.

A les instal·lacions del Camp Nou s’ha celebrat durant dos dies la vuitena edició del MuscleTech, una trobada internacional d’especialistes per tractar diferents qüestions sobre la medicina esportiva amb la col·laboració de Leitat i la qatariana Aspetar. I sempre sota el segell de l’equip mèdic del Barça, que en aquesta cita aprofita per “difondre coneixement i marca”.

“Vénen a aprendre de nosaltres”, sentencia un dels molts metges del club que va participar en la trobada, i que ressalta el treball que s’ha estat duent a terme a Barcelona durant els últims anys, i que va portar la FIFA a nomenar-lo l’any 2012 l’únic club al món amb la qualificació de centre mèdic d’excel·lència, que només tenen una trentena més de centres clínics. “Vénen exjugadors de tot el món, futbolistes de molts equips, com l’Arsenal, a tractar-se amb nosaltres”, remarquen al Camp Nou, on hi ha més de 25 metges i 50 fisioterapeutes treballant.

“Tothom reconeix el Barça com un hub del múscul i el tendó”, resumeix Gil Rodas, el responsable mèdic del FCB Universitas. El club vol convertir-se en un referent mundial dins del món de l’esport generant coneixement i consolidant una activitat acadèmica que aprofiti tots els actius propis, entre els quals el mèdic. Seria la gran universitat del món de l’esport, que segons va dir el directiu Jordi Monés hauria de portar el Barça a apostar per l’R+D. Passar de l’ early adopter actual -el club és sempre dels primers a adoptar les novetats- a generar ell mateix les innovacions.

Mentre el Barça pensa la manera d’afrontar aquest salt endavant, continua treballant per intentar minimitzar l’impacte de les lesions i evitar recaigudes que posin en risc la carrera dels futbolistes. Però, malgrat les novetats tècniques i l’acumulació cada vegada més gran de coneixement, durant els últims 10 anys el percentatge de lesions es manté gairebé invariable. N’hi ha el mateix nombre, sobretot perquè l’exigència del calendari i del mateix futbol creix any rere any. De dades no en falten, per il·lustrar-ho: la temporada 2008/09, entre tots els jugadors (planter i femení inclòs) van estar 1.200 dies de baixa per culpa d’una lesió muscular. El tercer any de Pep Guardiola va ser el millor, 850 dies, i va baixar fins a 800 en l’any de Gerardo Martino. Però va pujar fins als 1.600 en el primer any de Luis Enrique. En aquestes estadístiques l’impacte del primer equip des que s’acumulen les dades (any 2008) és del 30%: una de cada tres lesions musculars de tot el club són al primer equip.

Segons explica el Barça, un 55% d’aquestes lesions són als isquiotibials (el famós bíceps femoral), i un 31%, als adductors. Els problemes físics al recte femoral (quàdriceps), l’objecte de debat en l’edició d’enguany del MuscleTech i que està lligat a la mecànica de xut, representen, en canvi, un 15%. Yanguas i el recuperador Xavi Linde van ser els encarregats d’explicar al món mèdic com treballen els jugadors que es trenquen el quàdriceps, i van compartir obertament el treball de recuperació dissenyat pels especialistes, amb exercicis sobre un camp d’arena i una rampa amb un pendent del 10% que s’utilitza per treballar amb els lesionats.

Cada vegada està tot més sistematitzat, cada dia s’analitzen desenes de paràmetres de cada jugador, gràcies al GPS, que han d’ajudar en la presa de decisions dels tècnics. Però les xifres, la ciència, sense el component humà, no tenen sentit. “Estem homogeneïtzant com es tracten les lesions a tot el club, però per molts protocols que hi hagi, cada lesió depèn del jugador”, explica Rodas. “No hi ha dues lesions iguals, no hi ha, per tant, dues recuperacions iguals”, remata Linde. I és que per moltes innovacions que hi hagi, com va demostrar Messi ahir, les sensacions del futbolista manen. “El millor paràmetre per saber com està el jugador i evitar el risc de lesió és preguntar-l’hi”, va resumir un dels metges del Barça.

stats