TANCAMENT PATRONAL
Esports 18/11/2011

Poden jugar al Barça els germans Gasol?

àlex Gozalbo
4 min

BARCELONAAmb la competició paralitzada per culpa d'un tancament patronal i els principals jugadors oferint els seus serveis als clubs més poderosos d'Europa, el lema de la NBA (Where amazing happens: on passen les coses increïbles) adquireix un significat diferent del que va tenir quan es va crear. D'anunciar l'espectacle més gran del món a semblar una paròdia.

Tothom que ha intentat solucionar la situació n'ha sortit esquitxat. Fins i tot Barack Obama. El president dels Estats Units va veure com el mediador laboral que havia recomanat, George Cohen, acabava abandonant la negociació, exhaust, emprenyat i fart de les dues parts. El mandatari, que resumeix la baralla com "una lluita entre milionaris i multimilionaris", s'ha desentès del conflicte, preocupat per si pot afectar-lo políticament.

Tancament patronalPer què encara no ha començat la temporada de la NBA?

Un total de 22 dels 30 propietaris de la NBA asseguraven que amb les condicions salarials actuals tenien pèrdues econòmiques i, per tant, quan va arribar el moment de negociar el nou conveni laboral van fer una proposta a la baixa.

Els jugadors no van acceptar les noves condicions, que retallaven els seus ingressos. La seva part dels beneficis relacionats amb el bàsquet (el basketball related income) es reduïa d'un 57% a un 50%. A més, els propietaris pretenien rebaixar el límit salarial i augmentar les penalitzacions que cada franquícia ha de pagar en cas de superar el màxim permès. Totes les mesures, que també afecten la durada dels contractes, pretenien retallar els diners que guanyen els jugadors.

Com que després de dos anys negociant i més de 50 reunions les dues parts no havien arribat a cap acord, els propietaris van decretar un tancament patronal i la temporada no va començar com estava previst, l'1 de novembre.

Possibles solucionsEncara hi ha opcions d'arribar a un acord i salvar el campionat?

El sindicat dels jugadors (NBPA) ha renunciat voluntàriament a representar els esportistes. El procés, conegut en anglès com a disclaimer of interest, acaba amb la negociació i ha permès que els jugadors comencin una via judicial. Califòrnia i Minnesota han estat els dos primers estats en què els jugadors han interposat demandes contra la NBA, a la qual acusen de pràctiques de monopoli.

En aquestes demandes els jugadors tenen les de guanyar, però el procés serà llarg i, mentre duri, no cobren. La tàctica, similar a la que van fer servir els jugadors de futbol americà (NFL), és una posició de força per obligar els propietaris a reconsiderar la situació i presentar una oferta menys dràstica.

La primera vista judicial de la demanda, segons la qual els jugadors sol·liciten una indemnització que triplica el seu salari, ha quedat fixada per al 29 de febrer.

El termini per a l'acord i salvar la temporada és el 7 de gener. De fet, en l'últim tancament patronal de la NBA, el 1999, va ser en aquest punt del conflicte quan es va desbloquejar la campanya, que va començar el 5 de febrer, va tenir tan sols 50 partits i va comportar que s'anul·lés la celebració de l'All-Star.

Sense grans estrellesQuina decisió han pres els principals jugadors de la NBA?

Molts jugadors de la NBA han aprofitat el tancament patronal per buscar-se la vida a fora dels Estats Units amb dos objectius evidents: mantenir-se en forma per quan es reprengui la competició i, sobretot, guanyar diners. Les grans estrelles, en canvi, encara no s'han mogut. Dels 25 jugadors que més cobren, tan sols un, Deron Williams, està competint a Europa, al Besiktas.

Altres jugadors han intentat organitzar partits d'exhibició, però fins ara les principals convocatòries han quedat anul·lades, com el World All-Star Classic, que s'havia de disputar a San Juan de Puerto Rico i Londres. Més sort han tingut els partits benèfics, com el que Drew Gooden organitzarà diumenge a San Francisco i que servirà per viure el debut de Ricky Rubio als Estats Units. El base tornarà la setmana que ve a Catalunya.

Operació gens barataQuant li costaria al Barça Regal fitxar els germans Gasol?

Pau i Marc Gasol s'estan entrenant amb el Barça Regal, l'equip que té els seus drets a la Lliga Endesa. Els germans no es plantejaran jugar a l'equip blaugrana fins que no es cancel·li tota la temporada, cosa que no passarà abans del 7 de gener. El club també ha renunciat a fer cap incorporació temporal, almenys fins que tingui clar que els fitxatges podran acabar la temporada a Barcelona.

En cas que la campanya de la NBA se suspengués del tot i el Barça Regal volgués incorporar un o els dos germans Gasol es trobaria amb dues dificultats. La primera és que té 12 jugadors a l'equip i, per tant, n'hauria de descartar dos, als quals, si no aconseguís cedir, hauria de seguir pagant.

La segona té a veure amb l'alt cost de l'operació, que ha d'incloure una assegurança i la fitxa dels jugadors. Tiago Splitter, l'últim NBA a arribar a la Lliga Endesa, cobrarà 140.000 euros nets al mes a València. El salari de Pau Gasol, que ingressa uns 7,5 milions d'euros nets per temporada, i el del seu germà Marc haurien de ser molt superiors. Per pagar-li el mateix que cobra als Lakers, Pau Gasol hauria de rebre uns 625.000 euros al mes.

El Barça ha retallat en cinc milions el pressupost de les seccions i ara una despesa d'aquestes característiques no seria fàcilment assumible. A més, no tots els socis d'un club en què cada aficionat té unes prioritats diferents la veurien amb bons ulls.

stats