Esports 19/07/2012

Amb l'Sky al davant no hi ha sorpreses al Tour

Bradley Wiggins reforça el seu lideratge al Tour en la clàssica etapa pirinenca que enllaça l'Aubisque, el Tourmalet, l'Aspin i el Peyresourde. L'italià Vincenzo Nibali s'assegura el podi a París.

Albert Rabadan
2 min
Thomas Voeckler en el moment de creuar la meta al cim del Peyresourde.

BARCELONA.Res del que ha passat en el ciclisme britànic és casualitat des que Dave Brailsford se n'encarrega. Tant és així que per aconseguir el títol mundial de Mark Cavendish de la temporada passada es va engegar un pla a finals del 2008. El van anomenar Project Rainbow Jersey (fent referència al mallot que llueix el campió del món ) i consistia a preparar la generació actual de ciclistes britànics per a l'esprint perfecte, donant per fet que tenien amb Cavendish l'home més ràpid del món. I ho van aconseguir.

S'entén així que res del que faci l'equip Sky en aquest Tour surti del que està planejat. És una màquina programada que funciona a la perfecció: res els sorprèn i no es deixen sorprendre per res. És una màquina ideada pel mateix Brailsford -considerat un visionari al seu país- amb l'ajuda de Rod Ellingworth, un tècnic que coneix com ningú aquesta generació -perquè els dirigia a l'acadèmia sub-23 de la federació- i un ampli grup d'entrenadors.

Sky els va donar els recursos necessaris (més de 30 milions de lliures fins a finals del 2013) per aconseguir en aquest període de temps "guanyar el Tour de França amb un ciclista britànic net". Van fitxar de males maneres Bradley Wiggins, un llegendari ciclista olímpic de persecució en pista que venia de ser quart en l'edició del 2009, i van posar-se a treballar amb ell. En el camí van pecar d'inexperiència i van fracassar el 2010, i després de la caiguda del 2011 han creat l'equip ideal per a aquest any.

Equip de somni

Estan tan convençuts que fins i tot un campió del món com Cavendish fa de gregari al principi de les etapes portant aigua als companys. "Sóc molt afortunat d'encapçalar aquest equip -deia Wiggins, líder destacat de la cursa-: Knees ha sigut top 20 al Tour, Michael Rogers top 10 , Richie Porte va ser 7è al Giro en el seu primer any de professional, Boasson Hagen és un dels talents més importants del ciclisme, Froome té potencial per guanyar el Tour..."

Ahir, en la tradicional etapa pirinenca en què els ciclistes havien de superar l'Aubisque i el Tourmalet, el dia que Voeckler va aprofitar per tornar-se a exhibir en una escapada, un equip va intentar trencar l'ordre. Liquigas va posar a tirar Ivan Basso a l'Aspin i va fer alguna rascada a la màquina britànica tot esperant l'atac de Vincenzo Nibali, que ahir va aconseguir acostar-se gairebé definitivament al podi després de l'enfonsament de Cadel Evans.

El sicilià ho va provar, i més d'una vegada, al Peyresoude. Però Froome i Wiggins es van encarregar d'atrapar-lo, i es van apropar així a una resolució esperada i programada amb puntualitat britànica.

stats