Esports 29/09/2016

El laboratori del ‘coreà’ Unzué

En dos anys, tot i treballar l’estratègia menys d’una hora a la setmana, el Barça ha marcat 27 gols de córner

i
Albert Llimós
3 min
El laboratori del ‘coreà’ Unzué

Barcelona“No ho gravis, que és la jugada que ens donarà la victòria”, li deia de broma Juan Carlos Unzué al càmera del documental Els homes de Lucho, que van produir Barça TV i TV3 la temporada passada. No s’equivocava gaire, Unzué, demanant entre rialles que la pantalla del seu Macintosh no aparegués a les imatges. Del seu laboratori n’han sortit molts punts durant els pocs més de dos anys que fa que són al Camp Nou. L’última creació, sense anar més lluny: el gol de Gerard Piqué al Borussia-Park que li va donar el triomf al conjunt de Luis Enrique.

L’estratègia s’ha convertit en un recurs més per al Barça des que Unzué va encarregar-se d’aquesta àrea l’estiu del 2014, i ja s’han marcat cinc gols aquest curs gràcies als córners. La xifra s’eleva fins als 27 des que l’asturià va arribar a la banqueta del Camp Nou, i s’hi han de sumar els gols de falta. Darrere la feina del navarrès per preparar les jugades a pilota aturada no hi ha cap secret ni poció màgica, però sí tres condicions indispensables: una ment brillant per visualitzar una jugada que es pugui plasmar al terreny de joc, precisió dels jugadors en l’execució i molta feina d’anàlisi. “Cal molt de temps per elaborar-ho; intentem escurçar-ho perquè als jugadors els quedi una idea curta i concisa per a cada partit”, va explicar Unzué fa temps.

Perquè el que segur que no hi ha són hores de treball sobre la gespa de la Ciutat Esportiva. L’estratègia de la pilota aturada implica moltes hores de despatx davant l’ordinador i molt poca feina al terreny de joc: es treballa menys d’una hora a la setmana, és una qüestió de minuts en les sessions prèvies al partit. “Menys del que ens agradaria, però prou perquè els jugadors l’assimilin i la intentin executar”, expliquen al cos tècnic. Els viatges i el doble partit setmanal no permeten destinar-hi gaires minuts. Tot i això, els resultats són òptims: 11 gols de córner la primera temporada, 11 més la segona i 5 des de l’inici d’aquest curs. La majoria són jugades servides en curt que el Barça treu per desordenar la defensa rival. S’acostumen a ajuntar dos o tres futbolistes en la zona pròxima al servei de córner i a partir d’aquest moviment inicial la pilota pot acabar amb una passada filtrada al primer pal -com el primer gol contra el Celtic- o una pilota al cor de l’àrea, on les marques s’han relaxat gràcies a la maniobra de distracció.

En tot cas, quan més satisfacció hi ha entre el cos tècnic és quan surten les jugades de tiralínies que dissenya Unzué, com el segon gol contra el Borussia Mönchengladbach. L’abraçada efusiva de l’asturià amb el navarrès després del gol de Piqué ho deia tot. L’equip va haver d’esperar al minut 73, quan va arribar el primer córner des de la zona dreta de l’atac, per executar la jugada que els havia dibuixat el segon entrenador.

I per fer aquesta feina de laboratori ningú millor dins el grup que Unzué. “És el que més matina, a qualsevol hora hi és”, assegurava del seu amic Luis Enrique en el documental. És el més meticulós de tots. “No és xinès, és coreà”, rematava l’asturià de broma.

Seves són les jugades per intentar agafar avantatge en el marcador, però també les defensives, un aspecte fins i tot encara més important i que s’ha de treballar també amb l’ajuda del departament de scouting, que analitza els rivals. Durant la Lliga passada, per exemple, el Barça va rebre tres gols de córner de 135 que va haver de defensar. En canvi, en va fer onze en els 281 que va servir entre Lliga i Champions. Una ràtio favorable que ajuda a guanyar punts i que pot ser decisiva a l’hora d’aixecar títols. Quan el joc posicional costa, la solució passa pel laboratori del coreà Unzué, un dels homes en qui més i millor delega Luis Enrique.

stats